Nižu se reakcije na smrt patrijarha, Sinod odlučio ko će voditi SPC

Telo patrijarha Irineja biće izloženo u Sabornoj crkvi u Beogradu, na dan slave, 21. novembra, a posle toga preneto u Hram Svetog Save, gde će biti sahranjen u nedelju u 9 časova

Povodom upokojenja blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Irineja, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve održao je sednicu 20. novembra 2020. godine u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu i doneo odluke koje su Ustavom Srpske Pravoslavne Crkve predviđene u ovakvim situacijama.

Doneta je odluka da patrijaraške dužnosti preuzima Sveti Arhijerejski Sinod u skladu sa članom 62 Ustava Srpske Pravoslavne Crkve, a da Svetom Sinodu do izbora novog Patrijarha srpskog predsedava Mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sveti Arhijerejski Sinod je izabrao Njegovo Preosveštenstvo Episkopa šumadijskog g. Jovana u skladu sa članom 70 Ustava Srpske Pravoslavne Crkve.

Telo blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Irineja biće izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete Liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine, a posle toga preneto u Hram Svetog Save na Vračaru, gde će vernici imati priliku da se oproste sa blaženopočivšim Patrijarhom.

Sveta zaupokojena Liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra 2020. godine, u hramu Svetog Save na Vračaru sa početkom u devet časova. U nastavku svete Liturgije biće služeno opelo a telo Patrijarhovo biće sahranjeno u kripti Hrama Svetog Save.

 

Izvor spc.rs, 20. novembar 2020.

 

Saučešća i reagovanja povodom smrti patrijarha

Povodom smrti patrijarha Irineja, saučešće Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve uputili su zvaničnici Srbije i regiona, ambasadori kao i političke partije.

Patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros u 91. godini u kovid bolnici VMC „Karaburma“ od posledica koronavirusa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oprostio se na svom Instagram profilu od patrijarha srpskog Irineja.

„Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze…“, napisao je Aleksandar Vučić na Instagramu uz fotografiju patrijarha Irineja.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministri uputili su telegrame saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Svetom arhijerejskom sinodu.

Brnabić: Patrijarh simbol sloge srpskog naroda

„Napustio nas je čovek koji je bio simbol duhovnog jedinstva i sloge srpskog naroda, koji je u najtežim trenucima uvek bio uz narod i vernike. Ostaće u našim mislima i srcu kao patrijarh duboke vere i veliki ispovednik pravoslavlja, veliki borac za državne i nacionalne interese i čuvar hrišćanske vere i tradicije“, navodi se u telegramu premijerke Ane Brnabić.

Istakla je da će nam nedostajati njegova duhovna snaga, smirenost i mudrost koja je svima nama davala snažan podstrek u onome što radimo za našu zemlju i sve građane Srbije.

„U danima koji dolaze, nadam se da ćemo svi zajedno naći snage i vere da nastavimo snažno da se borimo za bolje sutra naše zemlje“, navela je premijerka u telegramu.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je saučešće Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve, povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

„Sa velikom tugom primila sam vest o upokojenju Njegove svetosti arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja. Njegov odlazak duboko je pogodio Srpsku pravoslavnu crkvu i čitav srpski narod, koji je u njemu prepoznavao oličenje hrišćanske blagosti i ljudske snage“, navela je Gojkovićeva.

Ona je dodala da nas je patrijarh Irinej zadužio svojim neprestanim zalaganjem i stalnom brigom za dobrobit, potrebe i interese našeg naroda.

Gubitak za srpski narod i svetsko pravoslavlje

Predsednik Skupštine Ivica Dačić naveo je da je patrijarh bio duhovnik srpskog naroda koji je snagom svoje vere bio oslonac duhovnih vrednosti i uzvišenih ljudskih dela u izazovnim vremenima u kojima živimo.

„Patrijarh je u teškim vremenima bio glas razuma i pomirenja, simbol ljubavi, praštanja i hrišćanskog morala. Njegova smrt je gubitak, ne samo za srpski narod već i za svetsko pravoslavlje. Ostavio nam je u amanet da čuvamo i negujemo svetosavski duh našeg naroda i da ga branimo od budućih iskušenja. Pamtićemo ga po njegovoj mudrosti i pravdoljubivosti, a sećanje na njega podsticaće na spoznaju istinskih vrednosti za koje se i sam zalagao – mir, međusobno uvažavanje, saosećanje i ljudskost. Srpska pravoslavna crkva je dobila još jednog zastupnika na nebesima, a njegova duhovna posvećenost nek uvek ostane među nama“, napisao je Dačić u telegramu saučešća.

U odlučujućim momentima je stajao uz svoju državu i narod

Ministarka za rad Darija Kisić je u telegramu saučešća istakla da su Srpska pravoslavna crkva, njeni vernici i svi građani Srbije ostali bez velikog čoveka, duhovnika i zaštitnika pravoslavlja.

„Kao i Sveti Sava, u odlučujućim momentima je stajao uz svoju državu i narod, zalažući se za državne i nacionalne interese. Trudoljubivim naporima delao je na obnovi hramova, manastira i crkvenog života, posebno dajući doprinos završetku radova na Hramu Svetog Save“, istakla je ministarka pravde Maja Popović.

Ministar finansija Siniša Mali uputio je saučešće Svetom sinodu, arhijerejima, monasima, sveštenicima i vernicima Srpske pravoslavne crkve povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

„Povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, u svoje ime upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća. Ovu vest sam primio sa najdubljim žaljenjem, jer smrt Njegove svetosti predstavlja nenadoknadiv gubitak za ceo srpski narod. On je bio glas razuma i toliko neophodnog mira, posebno u teškim vremenima sa kojima se suočavamo. Za njega je ključ opstanka srpskog naroda bilo jedinstvo i verovao je u krajnju pobedu dobra, pobedu nad nedaćama. Verovao je u bolju Srbiju. Božja iskra kojom je zračio nikada neće biti zaboravljena“, naveo je ministar Mali.

Reči saučešća uputili su ministri Anđelka Atanasković, Branislav Nedimović, Aleksandar Vulin, Branko Ružić, Marija Obradović, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, navodeći da je zaslužio naše trajno poštovanje i sećanje.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Pokazivao je put mira, pravde i mudrosti

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je odlaskom patrijarha Crkva izgubila velikog molitvenika i istinskog pastira svog naroda, a građani Republike Srpske i velikog prijatelja. Patrijarh Irinej je, ističe Dodik, sa građanima Republike Srpske delio i dobro i zlo otkako je stupio na patrijaršijski tron.

Saučešće je uputila i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Istakla je da je patrijarh Irinej verujućem narodu i sveštenstvu i u teškim i izazovnim vremenima, pokazivao put mira, pravde i mudrosti.

Veliki čovek koji je u teškim vremenima čuvao Crkvu

Povodom smrti patrijarha Irineja, mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić uputio je reči saučešća, napominjući da je poglavara SPC odlikovala mudrost, skromnost i posvećenost Bogu i ljudima.

„Sa tugom sam primio vijest o upokojenju Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja. Bio je veliki čovjek koji je u teškim vremenima čuvao Crkvu i čvrsto držao njeno kormilo. Odlikovali su ga mudrost, skromnost i posvećenost Bogu i ljudima. Vječan pomen“, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera crnocorskog Demokratskog fronta Andrija Mandić, u saučešću SPC navodi da je tu vest primio kao o gubitku najbližeg.

Čen Bo: Srpski narod izgubio veličanstvenog čoveka

Ambasadorka Kine Čen Bo izrazila je duboko saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vernicima i građanima Srbije zbog smrti patrijarha Irineja.

„Tragična je vest da je Njegova svetost patrijarh srpski g. Irinej jutros preminuo. Srpski narod izgubio je veličanstvenog čoveka u ovoj teškoj godini. Izražavam duboko saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vernicima i svim građanima Srbije. Neka počiva u miru“, napisala je ona na Tviteru.

Godfri: Bio je nadahnuće nebrojenim poklonicima

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri izrazio je saučešće povodom smrti patrijarha Irineja.

„U ime Sjedinjenih Američkih Država, izjavljujem iskreno saučešće i duboko žaljenje zbog upokojenja patrijarha Irineja. Svojom predanošću veri, Crkvi i njenim vernicima bio je nadahnuće nebrojenim poklonicima. Pokoj mu duši i neka počiva u miru Božjem“, napisao je ambasador Godfri na Tviteru.

MSP Grčke: Smrt važnog duhovnog vođe srpskog naroda

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke izrazilo je duboko saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vernicima i građanima Srbije zbog smrti patrijarha Irineja.

„Duboko smo rastuženi zbog smrti Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, važnog duhovnog vođe srpskog naroda. Izražavamo najiskrenije saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i ožalošćenim pravoslavnim Srbima“, navodi se u saopštenju ministarstva na Tviteru.

Saučešće Fabricija i Varheija

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici uputio je saučešće pravoslavnim vernicima povodom smrti patrijarha Irineja.

„Celokupnoj pravoslavnoj zajednici u Srbiji u svoje lično ime i u ime EU želim da izrazim najiskrenije saučešća zbog smrti patrijarha Irineja“, rekao je Fabrici novinarima u Beogradu.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izrazio je saučešće srpskom narodu zbog smrti poglavara SPC Irineja.

„Moje saučešće narodu Srbije koji tuguje zbog upokojenja patrijarha Irineja. Neka počiva u miru“, napisao je Varheji na svom Tviteru.

Istorija će pokazati koliko je Irinej učinio za Srbiju

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić izrazio je saučešće povodom smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja.

„U istina retkim susretima oko zajedničkih poslova, bila je upečatljiva njegova lakoća komuniciranja i izvesna dostojanstvena neposrednost“, naveo je Kostić, dodajući da je samo povremeno patrijarh Irinej nagoveštavao težinu tereta koji mu je bio na plećima.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pridružio se „svim pravoslavnim vernicima koji u ovom trenutku oplakuju našeg duhovnog vođu i pastira srpskog naroda“.

„Ceo naš rod, gde god se nalazio širom sveta, duboko je pogođen zbog gubitka mudrog, blagog i odmerenog duhovnika. Nažalost, dopalo mu je, kao i mnogim srpskim patrijarsima u prošlosti, da nam bude vodilja i oslonac u teškim trenucima po sve nas. Patrijarh Irinej se i u toj ulozi snašao na svojstven i izuzetan način, kao što je to činio na svim ranijim zvanjima i funkcijama, posebno onim pedagoškim i profesorskim. Bio je čovek iz naroda, pomirljiv, uvek je težio kompromisu i međusobnom razumevanju“, rekao je Radojičić.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da mu je čast što je poznavao patrijarha Irineja i što je bio njegov savremenik, dodavši da je bio „jedan i jedinstven“.

On je na svom Fejsbuku povodom smrti poglavara SPC napisao da će istorija pokazati koliko je patrijarh Irinej uradio za srpsku crkvu, Srbiju, srpski narod, našu kulturu, duhovnost i Kosovo.

Uvek spreman da sasluša i posavetuje

„Mudar, strpljiv i blag je bio patrijarh naš Irinej. Uvek spreman da sasluša i posavetuje, pomiri i ka dobru i Bogu usmeri jer ‘u tami sjaje videlo pravednicima od dobroga, milostivoga i pravednoga’ navedeno je u telegramu Saveza jevrejskih opština Srbije.

Telegram saučešća uputila je i Katolička crkva u Srbiji, koja navodi da su sa žaljenjem i dubokim hrišćanskim bolom primili vest o upokojenju patrijarha Irineja.

„U ovim teškim vremenima velikih iskušenja njegovo upokojenje predstavlja nenadoknadivi gubitak ne samo za sav verni pravoslavni narod već i za Katoličku crkvu i sve nas koji smo ga poznavali i iskreno poštovali“, navodi se u telegramu koji potpisuje predsednik Međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metodija, Ladislav Nemet.

Dodaje se i da je i sam papa Franja cenio patrijarha Irineja nazvavši ga velikim patrijarhom upravo zbog njegove ljubavi prema istini, koja nam je svima toliko potrebna.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH uputio saučešće SPC

Povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović uputio je pismo saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„U svoje ime i u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini upućujem vam izraze svoga saučešća“, navodi se u pismu Kavazovića koje je objavio portal islamskazajednica.ba.

Izrazi saučešća političkih stranaka, organizacija, pojedinaca

Izraze saučešća Sinodu i Saboru Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom smrti patrijarha Irineja uputile su i političke stranke, organizacije, pojedinci.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma sa tugom konstatuje da je otišao duhovni otac srpskog pravoslavnog naroda i, kako kaže, ne samo srpskog već pravoslavnog naroda širom sveta.

Demokratska stranka Srbije navodi da je SPC koja je, kaže, za srpski narod mnogo više od verske organizacije, ostala bez prvog među svojim arhijerejima u vremenima koja nisu laka i ocenjuje da je odlazak patrijarha Irineja udarac, ne samo za crkvu već za ceo srpski narod.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj poručuje da uspomena na patrijarha Irineja bude podstrek za jedinstvo srpskog naroda i za očuvanje srpskog nacionalnog bića na teritoriji cele Srbije.

Predsednik SPO-a Vuk Drašković poručio je da se patrijarh srpski Irinej preselio u večno pamćenje i zahvalnost srpskog naroda što je kao tihi i neumorni neimar dovršio izgradnju Hrama Svetog Save.

Pokret Dveri ističe da će patrijarh Irinej ostati upamćen kao borac za Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije.

Povodom upokojenja u Hristu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, Narodna stranka izražava iskreno saučešće sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Srpske pravoslavne crkve.

Francuski humanitarac Arno Gujon oprostio se od preminulog patrijarha Irineja. On je na društvenim mrežama napisao da je imao čast da upozna patrijarha SPC i da „od njegovih ruku“ bude odlikovan najvišim crkvenim odlikovanjem – Ordenom Svetog Save prvog stepena.

„Nikad neću zaboraviti njegove tople reči i trenutak kad mi je rekao „dragi prijatelju, brate Arno“… Napustio nas je danas prijatelj, brat, otac, patrijarh srpski Irinej, koji je ceo život služio Bogu, Crkvi i ljudima. Počivajte u miru Vaša svetosti“, napisao je Gujon.

Povodom upokojenja Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, Narodna stranka izražava iskreno saučešće sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Srpske pravoslavne crkve.

 

Izvor Tanjug/RTS, 20. novembar 2020.

 

Reakcija Matije Bećkovića

Srpska pravoslavna crkva se zaljuljala i našla na velikom iskušenju, skršila su se dva njena noseća stuba, kaže za Sputnjik akademik Matija Bećković.

Prenosimo njegovu poruku povodom upokojenja patrijarha Irineja:

„U neredovnim, tragičnim vremenima u kojima živi današnji svet, živi i srpski narod. Sa srpskim narodom sastradava i Srpska pravoslavna crkva, njeni vernici i arhijereji. Posle episkopa valjevskoga Milutina, za kratko vreme su se skršila dva noseća stuba srpske crkve, mitropolit crnogorski Amfilohije i patrijarh srpski Irineja.

Srpska pravoslavna crkva se zaljuljala i našla na velikom iskušenju, pored iskušenja u kojima se našlo celo pravoslavlje. Ali kako nas uče i ohrabruju protekli vekovi, onaj treći, nevidljivi, nesalomivi stub držač obezbediće njenu večnost“.

 

Autor Senka Miloš

 

Izvor Sputnjik, 20. novembar 2020.

 

Putin uputio telegram saučešća Vučiću

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram saučešća srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, saopšteno je iz Kremlja.

„Poštovani predsedniče, molimo vas da primite naše iskreno saučešće zbog tog nenadoknadivog gubitka, zbog smrti njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja“, navodi se u telegramu ruskog predsednika.

Vladimir Putin je ocenio da je patrijarh Irinej zaslužio taj autoritet koji ima u svojoj domovini, kao i u inostranstvu, i to isključivo svojim delima.

Kako je rekao, njegovi glavni napori bili su unapređenje najviših duhovnih vrednosti, ali i jačanje jedinstva celokupnog pravoslavnog sveta.

„Molim vas da prenesete moje saučešće i reči podrške celokupnom sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve, kao i celom srpskom bratskom narodu“, dodao je Putin.

 

Izvor Tanjug/RTS, 20. novembar 2020.

 

Trodnevna žalost u Srbiji, sahrana u nedelju

Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Srbiji, zbog smrti patrijarha SPC Irineja. Trodnevna žalost proglašena je od danas do nedelje, 22. novembra, javlja Tanjug.

Patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros na VMC Karaburma, gde se lečio od koronavirusa dve nedelje. Patrijarh Irinej biće sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, u Beogradu, saopštila je danas Srpska pravoslavna crkva. Sveta zaupokojena liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra, u Hramu Svetog Save u 9.00. U nastavku Svete liturgije biće služeno opelo, a telo patrijarha Irineja biće sahranjeno u kripti Hrama Svetog Save.

Odlukom Svetog sinoda SPC, telo patrijarha Irineja biće izloženo u Sabornoj crkvi u Beogradu, tokom Svete liturgije na dan slave, 21. novembra, a posle toga preneto u Hram Svetog Save na Vračaru, gde će vernici imati priliku da se oproste od njega.

 

Naslovna fotografija: spc.rs

 

Izvor Politika, 20. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u