Pokret za odbranu KiM: Patrijarh Irinej, čuvar Svete zemlje

„Ako mi zaboravimo Kosovo, zaboraviće i nas Kosovo... Srbija bez svetinja i Kosova nije Srbija. Srbija bez Kosova je bez duše, bez uma i srca“, govorio je Irinej

Blaženopočivšem Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom, Patrijarhu srpskom g. Irineju bilo je dato da vodi brod Srpske pravoslavne crkve kroz nemirne vode našeg burnog doba. Raspeće Srpske crkve nije prestalo kada su okončani ratovi u kojima je razbijena Jugoslavija i rasparčan srpski narod. Na Kosovu i Metohiji, u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Federaciji BiH, njoj i danas otimaju i ruše svetinje, progone joj narod i sveštenstvo. Stradanja su dodatno zagorčana srpskom neslogom i sukobima, podstaknutim nedržavničkom, protivustavnom politikom srpskih vlasti prema sopstvenom stanovništvu, svetinjama i teritorijama na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Irinej je smirivao, savetovao, upozoravao i ohrabrivao. Njegove poruke o Kosovu i Metohiji kao Svetoj Zemlji i neotuđivom delu Srbije bile su jasne i nedvosmislene. Sveti Arhijerejski sabor nekoliko puta je iznosio isti, jednodušan stav, uz ponovljene pozive da se na Kosovu i Metohiji uspostavi puna vladavina prava. U isto vreme, Patrijarh Irinej se srpskim vlastima obraćao sa očinskom blagošću, strpljenjem i upozorenjima. Potvrdilo se, kao i u prethodnim vekovima naše istorije, da su odlučan stav i poruke Srpske crkve i njenog Patrijarha najtvrđa odbrana svetinja i naroda i glavna prepreka rasparčavanju naše države.

Patrijarh Irinej je pokretače Apela za odbranu Kosova i Metohije i osnivače Pokreta za odbranu Kosova i Metohije uvek primao sa srdačnom naklonošću. Sve što nam je govorio svedočilo je o njegovoj dubokoj, ličnoj brizi i vezanosti za Kosovo i Metohiju. Posebno ohrabrujući bio je naš poslednji susret, avgusta 2020, kada smo ga obavestili o osnivanju Pokreta i kada nam je, još jednom, jasnim i odlučnim rečima, potvrdio nepokolebljiv stav Crkve o Kosovu i Metohiji.

Njegova Svetost, Patrijarh srpski g. Irinej na ovome svetu časno je služio Hristovoj Crkvi i svome Otečestvu. Sada se pridružio beskrajnom nizu naših velikih arhijereja i otaca, čije molitve ostaju trajni zalog naše budućnosti.

Duboki naklon našem Patrijarhu Irineju i hvala za svu brigu, mudrost i dobrotu. Vječnaja pamjat!

 

Izvor Pokret za odbranu KiM, 20. novembar 2020.

 

Kako je govorio patrijarh Irinej

Srpski patrijarh Irinej bio je izuzetno vezan za Kosovo i Metohiju i uvek isticao da srpski narod ne može da se pomiri sa tim da Kosovo bude izvan Srbije.

„Ako mi zaboravimo Kosovo, zaboraviće i nas Kosovo… Srbija bez svetinja i Kosova nije Srbija. Srbija bez Kosova je bez duše, bez uma i srca“, govorio je Irinej.

„Da carski Prizren, u kome su carovali Milutin i Dušan. Da Pećka patrijaršija, koja je zvanična rezidencija srpskog patrijarha i srpske crkve bude izvan Srbije, to u našu glavu ne može da uđe“, isticao je srpski patrijarh.

Navodio je i da je podela Kosova i nove granice nisu prihvatljive.

„Podela Kosova i nove granice, o čemu neki govore, za SPC, ali i za većinu stanovništva, nisu prihvatljivo rešenje, Srbija bez Kosova i Metohije nije Srbija. Kao kada čovek kada mu izvade srce, on više nije živ čovek“.

 

Naslovna fotografija: spc.rs

 

Izvor Sputnjik, 20. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u