Sahranjen patrijarh srpski Irinej

Patrijarh Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Prethodno je liturgiju služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom

13:25
U kripti hrama Svetog Save sahranjen je patrijarh srpski Irinej

Patrijarh srpski Irinej sahranjen je u kripti hrama Svetog Save. Kovčeg sa telom do same grobnice ispratio je veoma mali broj ljudi, uglavnom monaštvo i sveštenstvo, javlja reporter RTS-a.

13:13
Gardisti prenose telo patrijarha u kriptu

Telo patrijarha Irineja u kriptu prenose gardisti Vojske Srbije.

13:11
Sanduk sa zemnim ostacima zatvorili najbliži saradnici

13:08
Priprema kovčega za prenos u kripti

U toku je priprema kovčega za prenos u grobnicu u kripti.

13:07
Vučić: Ostaće Srbija verna tvom putu i delima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, govoreći nad odrom patrijarha Irineja, da se jedno vreme završilo, samo ovozemaljsko vreme patrijarha ljubavi, vreme razuma, vreme onoga koji je toliko odgovoarao iz Pavlove poslanice.

„Njegova svetost patrijarh srsoki Irinej sklopio je oči onako kako je i živeo, u miru sa sobom, bogom, crkvom i ljudima“, kazao je Vučić.

Predsednik je naveo da je život patrijarha Irineja imao jasne ciljeve, boga, ljubav i Srbiju i celokupan srpski narod.

„I njegov bog je bio bog razuma, koji prašta, razume i voli. Onaj koji nas uči i koji nas čuva. Dobro je znao da su nada i vera nemoguće bez ljubavi. A njegova Srbija je bila ona koju je sam stvarao, koja razume, koja pobeđuje radom, koja nema potrebu da mrzi. Hram koji je gradio i završio je hram te i takve Srbije. Verovao je da veličina hrama nije u njegovoj dimenzijama i velelepnom mozaiku već u jedinstvu na koje poziva. Na mnogo načina i on je bio ovaj naš hram. Pred njim nije bilo zađevica i mržnje. Da verujemo u srpstvo i zajedništvo kako je i on verovao. Patrijarh Irinej je sklopio oči sa jednom željom za sve nas, da njegov hram nikada ne porušimo. Da ostanemo ono što je stvarao, da volimo i radimo zajedno okupljeni u hramu ljubavi i mira. Obaveza je velika to za nas. I mnogo hramova smo porušili pre nego što nas je ubedio da sačuvamo ovaj. Hoćemo li znati bez njega i bez njegove blage ruke i mirne reči da ostanemo jedno u hramu“, kazao je Vučić.

Kada se odvali gromada od stene ostane praznina koju ni vekovi ne mogu popuniti.

„Pamte se po ovozemaljskim tragovima koje su ostavili, po raskošnosti. Patrijar Irinej ostavio je delo vredno divljenja. On je sagradio ovaj hram. Znam koliko je energije i ljubavi uložio u to. Spreman sam da kažem da njega nije bilo gradili bismo ovaj hram već decenijama. On je rekao da je ovaj hram nova Sveta Sofija. Voleo je Rusiju, patrijarha Kirila, predsedniku Putinu bio beskrajno zahvalan. Ali, nije bio nikada ni protiv koga sa Zapada. Bio je ubeđen da možemo sa njima da gradimo mir“, istakao je Vučić.

On je bio zaslužan za kulturu sećanja.

„Danas zahvaljujući njemu govorimo više nego ikad o junacima sa Košara. Šest godina ima kako sa njegovim blagoslovom obeležavamo NATO agresiju, ne plašeći se da kažemo istinu bilo kome u svetu“, naveo je predsednik.

Obnovio je duh jedinstva srpskog naroda.

„Srbiju i Srspku nije odvajao jednu od druge. Zahvaljujući njemu nije bilo zađevica. Čuvali smo i brinuli jedni o drugima kao nikad u istoriji“, naveo je Vučić.

Ipak, najveća briga mu je bila Kosovo i Metohija. I tu je postupao hladne glave, tražeći načine da barem ne priznamo nezavisnost KiM.

„Irinej je bio veliki patrijarh. Pomirio je crkvu u Americi. Uspostavio je dijalog sa Vatikanom i ubedio papu Franju da Stepinac nije svetac. Završio je hram Svetog Save. On ima sa čim da izađe pred Svetog Savu i Svetog kneza Lazara“, rekao je predsednik

„Hvala Vam Vaša svetosti, oče naš, na svakoj reči kojoj si nas podučio. Ostaće Srbija na takvom putu, verna tvom delu, tvom hramu, okupljena oko tvojih ciljeva“, rekao je Vučić.

13:01
U toku razrešna molitva

Nad telom patrijarha Irineja čita se posebna razrešna molitva.

12:50
Dodik: Imao je moć da nas okupli i drži zajedno

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da okupljeni ispred odra Irineja ispunjavamo njegovu želju da budemo „sabirani kao narod“ i poručio da je imao snagu i moć da nas sabere i uvek drži zajedno.

Kako kaže, Republika Srpska u poslednjih 11 godina nije plakala ni veselila se bez patrijarha Irnej.

„Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado je dolazio u Republiku Srpsku. Kod nas nije bio gost, bio je pastir svih nas. Brisao je sve granice i to je snaga naše crkve“, rekao je Dodik i dodao da je bio neobično običan i skoroman čovek.

Prema njegovim rečima, uspevao je da iz mnogih izazova izlazi kao pobednik.

„On je sve radio bez mnogo buke“, rekao je Dodik.

Kako je rekao, patrijarh Irinej je bio njegov prijatelj – ne samo gost Republike Srpske, nego i njegovog doma, te da je ovo za njega i veliki lični gubitak.

„Živeo tiho, radio tiho, tako i otišao. Neka mu Bog podari rajsko naselje. Zemlja je dobila novog molitvenika kome se sigurno raduje“, poručio je Dodik.

12:44
Starešina Saborne crkve: Sveštenstvo, monaštvo i vernici su ga poštovali i voleli kao roditelja

Starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petr Lukić rekao je da je biti čovek težnja kojom celog života stremimno i da nas to stremljenje približava.

„Možemo danas reći da se patrijarh bogat ljudskim vrlinama, a naročito smirenjem, koji ljude pridobija za dijalog“, rekao je Lukić i dodao da je blagi osmeh bio plod njegovog smirenja.

Ta blagost ga nije napuštala, retko ga je ko pamtio drugačije, istakao je protojerej-stavrofor Lukić. Ako je nekom svešteniku skrenuo pažnju na ponašanje, to je činio obazrivo, rekao je Lukić. Dolazak patrijarha Irineja na tron posle patrijarha Pavla, čije je poštovanje bilo ogromno u narodu ,možda je i najaveći pokazatelj njegove velične, rekao je on.

Blagost je pratila odlučnost i razboritost u svakom vremenu a pogotovu u ovih deset godina, gde je sačuvao dobre odnose sa drugima. Lukić je podvukao da je sve vreme bio primer smirenosti, dobrote i čestitsti. Prema njegovim rečima, sveštenstvo, monaštvo i vernici su ga poštovalo i voleli kao roditelja.

12:34
Pismo ruskog patrijaha: Završetak uređenja hrama jedno od glavnih dostignuća patrijarha Irineja

Mitropolit Ruske pravoslavne crkve Ilarion Alfejev pročitao je pismo ruskog patrijarha Kirila. U pismu se, između ostalog, navodi da je u ime arhipastira i pastira, monaštva i mirjana Ruske pravoslanve crkve izrazio saučešće.

„Bog je crkvi svetitelja Save darovao mudrog patrijarha koji je ceo svoj život posvetio njenoj duhovnoj brizi. Ispunjen hrišćanskom ljubavlju za ljude novoprosvetljeni patrijarh se ne štedeći svoju snaguuvek trudio da bude pored svoje pastve, radujući se sa radosnima i tugujući sa onima koji tuguju. I u poslednji čas svog zemaljskog života je podelio stradanja onih vernika čiji je život prekinula strašna epidemija“, ističe se u pismu.

Kako se navodi u pismu, poslednje i neostvarena želja novoprestavljenog patrijarha bila je da osvešta hram Svetog Save u Beogradu.

„Završetak unutrašnjeg uređenja ovog hrama ući će u istoriju kao jedno od glavnih dostignuća njegovog patrijarhsluženja“, kaže se u pismu koje je priočitao mitropolit Ilarion.

12:26
Mitropolit Hrizostom: Irinej je bio dostojan učitelja patrijarha Pavla

„Neka je večni pokoj našem patrijarhu i ocu našemu patrijarhu Irineju“, rekao je mitropolit Hrizostom posle opela.

„Evo nas iznenada i neočekivnao pored odra patrijarha, koliko juče bio je među nama, neumorno je radio i brinuo o crkvi i rodu našemu“, rekao je Hrizostom.

Istakao je da je Irinej patio i tugovao zbog podela u pravoslavlju.

„Vest je rastužila milione Srba širom sveta i hrišćanske braća sa istoka, zapada, severa i juga. Punih 10 godina predvodio je nas, tiho i mudro“, kaže Hrizostom.

Odlikovao se dobrom naravi i gospodskom odmerenošću, svedočio je ljubav i dobrotu božju.

„Pored svih iskušenja i nevolja sa kojom je crkva prolazila ostao je nepokolebljivi stub naše crke svetosavske“, kaže mitropolit.

Prema njenim rečima, patrijarh Irinej je dostojan učitelja patrijarha Pavla a to nije bilo lako. Mitropolit je istakao da je patrijarh Irinej i danas tu, u Hramu Svetog Save, hramu njegove velike ljubavi i žrtve, kao i na Kosovu i Metohiji, gradu Prizrenu, Čačku i Ostrogu, Banjaluci, Americi, Kanadi, Australiji, Evropi i Moskvi.

11:23
Molitvom Otpust završena liturgija, počelo opelo

Molitvom koja se zove „Otpust“ završena je zaupokojena liturgija, a odmah nakon toga počelo je patrijaraško opelo patrijarhu Irineju. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služi opelo, a vladike saslužuju.

Posle opela od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitropolit Hrizostom, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

10:06
Drugom delu liturgije prisustvuju Vučić i Dodik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Hram Svetog Save na sahranu patrijarha Irineja. Predsednik Vučić poklonio se nad odrom upokojenog patrijarha Irineja. Na Vučićevom Instagram profilu navedeno je, uz fotografiju predsednika nad odrom patrijarha: „Poslednji oproštaj od blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja“.

U pratnji predsednika Vučića je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Oni će, uz mitroplita Hrizostoma i starešine Saborne crkve u Beogradu protojereja-stavrofora Petra Lukića, posle liturgije govoriti nad odrom preminulog patrijarha Irineja.

Sahrani patrijarha Irineja prisustvuje i premijerka Ana Brnabić i visoki zvaničnici.

10:00
Episkop bački Irinej: Patrijarh je bio čovek mira

„Mi smo u danima kada se u svetu govori, viče i kliče, piše, objavljuje o miru, možda više nego u svekolikoj istoriji čovečanstva, a opet, u ove naše dane, ni spoljašnji, kao odustvo ratovanja, bolesti, a pogotovo kao mir duhovni kao da nikada nije bio udaljeniji od čovečanstva, pa i nas pravoslavnih hrišćana“, poručio je u besedi episkop bački Irinej.

U besedi tokom zaupokojene liturgije patrijarhu Irineju, episkop je rekao da razlog za „udaljenost mira“ leži u tome što ljudi zaboravljaju osnovnu istinu – da je mir među nama i sa nama nemoguć bez nas sa samim izvorom mira – sa samim Gospodom.

Episkop bački Irinej rekao je da je patrijarh Irinej bio ponekad izložen nepravednim osudama: neki su govorili da nije dovoljno savremen, a drugi da je rigidan, da pokazuje netrpeljivost koju prepisuju i Crkvi, a treći kako je suviše popustljiv i spreman na kompromise.

„Ništa od svega toga nije istina, zato što je patrijarh, kako mu je ime glasilo, bio čovek mira i mironosca i mirotvorca i među ljudima, hrišćanima i narodima“, kaže episkop bački.

Naveo je da je patrijarh Irinej bio predstojatelj crkve u vremenu koje nije nimalo lakše od ranijih, a sve je to, kaže, on moramo da preživi i u svemu tome da pruži istinski svetosavski i kosovsko-lazarveski odgovor na sva pitanja i iskušenja.

„Ispraćamo ga više sa radošću nego sa žalošću“, rekao je episkop.

09:05
Hor „Branko“ iz Niša će pevati na sahrani patrijarha Irineja

Vladika niški Arsenije i deo sveštenstva prisustvovaće sahrani patrijarha Irineja, a na sahrani će pevati hor „Branko“ osnovan pri Niškoj eparhiji pre 133 godine. Kako javlja dopisnica RTS-a iz Niša, vest o smrti patrijarha srpskog Irineja sve je duboko potresla, a naročito narod Niške eparhije, koji su patrijarha najbolje poznavali i voleli jer je on 35 godina proveo na tronu niških episkopa.

Dodaje da će ga Niš i Niška eparhija pamtiti kao plemenitog i požrtvovanog čoveka.

09:02
Počela Sveta zaupokojena liturgija, služi mitropolit Hrizostom

Liturgija za upokojenje počela je u 9.00 u centralnom delu Hrama Svetog Save, gde je izloženo telo patrijarha Irineja. Liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a učestvuju vladike i 16 sveštenika. Na liturgiji će besediti episkop bački Irinej.

08:14
Građani mogu da se oproste od patrijarha za vreme zaupokojene liturgije

Za manje od sat vremena počinje zaupokojena liturgija. U najvećem srpskom pravoslavnom hramu još se čitaju jevanđelja, javlja reporter RTS-a. Posle liturgije održaće se opelo, a zatim će patrijarh Irinej biti sahranjen u kripti Hrama, koja se nalazi iza oltara. Kripta u kojoj će biti sahranjen patrijarh Irinej veličine je 250 kvadratnih metara i retko koji pravoslavni hram je ima.

Patrijarh Irinej se tokom života zalagao da se Hram Svetog Save što pre završi. Gradnja je privedena kraju za života patrijarha. Mitropolit Porfirije rekao je da je Hram Svetog Save „slika hrama ikona njegove službe na tronu srpskih patrijaraha“.

Za razliku od jučerašnje slike, kada su građani u velikom broju ulazili u Sabornu crkvu, od juče u Hramu Svetog Save i ispred hrama je potpuno drugačija slika. Za vreme trajanja zaupokojene liturgije, građani će moći da uđu u Hram Svetog Save i poklone se nad odrom patrijarha Irineja. U kriptu će moći da uđe samo sveštenstvo i episkopi.

Svi građani koji se budu okupili ispred Hrama sve će moći da prate na dva video-bima. Direktan prenos je i na RTS 1 od 8.45.

07:30
Raković: Veliki uspesi Irineja i u vođenju međureligijskog dijaloga

Pokojnom patrijarhu Irineju pripadaju mnoge zasluge i uspesi, kako na crkvenom tako i na planu odnosa između Srpske pravoslavne crkve i države, ocenjuje ulogu preminulog patrijarha Irineja istoričar Aleksandar Raković.

„Veliki uspesi pokojnog patrijarha Irineja su na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori, gde su sačuvane svetinje srpske crkve i srpskog naroda. Posebno je bio vezan za KiM. Veliki uspeh je, takođe, vođenje međuverskog dijaloga s drugim crkvama i verskim zajednicama. Poseban odnos imao je sa ruskom crkvom. Bez ruske podrške, Hram Svetog Save nikad ne bi bio kompletiran“, ističe Raković.

Dodaje da poseban i veliki uspeh patrijarha Irineja predstavlja stopiranje kanonizacije Alojzija Stepinca. Na pitanje može li gubitak dva verovatno najuticajnija čoveka u Crkvi, Irineja i Amfilohija, u kratkom vremenskom periodu od samo dvadesetak dana, dovesti do problema i potresa unutar same SPC, on je naveo da ne može i da je Srpska pravoslavna crkva sasvim stabilna.

06:25
Građani u hramu Svetog Save odaju poštu patrijarhu Irineju

Građani dolaze u Hram Svetog Save kako bi odali počast patrijarhu Irineju. Tako je bilo tokom cele noći, javlja izveštač RTS-a. Sveštenici nad odrom patrijarha Irineja čitaju jevanđelja i tako će biti sve do devet časova, kada počinje sveta zaupokojena liturgija. U 11 sati je opelo, a zatim slede i besede.

U ovom momentu je obustavljen i saobraćaj u svim sporednim ulicama oko Hrama Svetog Save. Vernici i poštovaoci odaju počast preminulom srpskom patrijarhu Irineju širom zemlje. Telo patrijarha je juče iz Saborne crkve preneto u Hram Svetog Save. Sveštenici su cele noći čitali jevanđenje nad njegovim odrom.

Liturgiju za upokojenje koja je počela u 9 časova, u centralnom delu hrama, gde je izloženo telo patrijarha Irineja, služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Na liturgiji je besedio episkop bački Irinej.

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha su se oprostili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitropolit Hrizostom, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Zemne ostatke patrijarha u grobnicu u kripti spustili su sveštenici iz Beograda.

Sveti arhijerejski sinod obavestio je prethodno sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemijske situacije propisali nadležni državni organi.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Rade Prelić

 

Izvor RTS, 22. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u