Ковчег са телом блаженопочившег патријарха Иринеја изложено у Храму Светог Саве током свете заупокојене литургије и опела, 22. новембар 2020. (Фото: ђакон Драган С. Танасијевић/spc.rs)

Putin, Makron i Pompeo izjavili saučešće, Zaev nije

Predsednik Demokratske partije Srba Ivan Stoilković oštro je kritikovao Zaeva i Pendarovskog zbog toga što nisu izjavili saučešće povodom smrti patrijarha

Državni vrh Severne Makedonije nije uputio saučešće povodom upokojenja patrijarha srpskog gospodina Irineja, a predsednik Demokratske partije Srba i poslanik u Sobranju Ivan Stoilković zbog ovoga oštro je kritikovao predsednika i premijera ističući da nema vode koja bi mogla oprati njihovo sramno ponašanje.

„Izražavanje saučešća spada u pravila lepog ponašanja, koje proizilazi iz domaćeg vaspitanja i društvenu normu koju valja poštovati, pogotovo ako ste nosilac važne i odgovorne funkcije u državi. Ali kada ne postoji elementarno domaće vaspitanje i minimum ozbiljnog odnosa prema funkciji koju vršite događa se ono što se Republici Makedoniji događa već u serijama, da svojim krajnje mizernim ponašanjem izazivate poniženja na svakom koraku”, naveo je Stoilković u otvorenom pismu, prenosi Sputnjik.

„Posle ovakvog ponašanja treba reći da nema vode koja bi mogla oprati Vaše sramno ponašanje, a lažni spinovi da je neko drugi kriv, a ne da ste Vas dvojica lično, Pendarovski – Zaev, krivi za ‘nivo’ odnosa meću dvema državama i narodima.

Ni Putinu, ni Pompeu, ni Makronu, daleko važnijim političkim liderima, nije se dogodilo da ne izraze saučešće njihovim kolegama iz Srbije i srpskom narodu povodom upokojenja patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, a Vama, kao najbližim susedima, pravoslavcima uostalom, jeste.

Svedoci smo da prethodno rukovodstvo ne samo što se nije dvoumilo da izrazi saučešće, nego je i tadašnji predsednik Ivanov lično prisustvovao sahrani Patrijarha Pavla”.

 

Naslovna fotografija: đakon Dragan S. Tanasijević/spc.rs

 

Izvor Politika, 23. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u