Šta je patrijarh Irinej pisao papi Franji o Stepincu

Pilsel navodi da je patrijarh Irinej „zamolio” papu Franju da pitanje kanonizacije Stepinca skine s dnevnog reda i prepusti „nepogrešivom Sudu Božjem”

Hrvatski publicista, novinar i teolog Drago Pilsel objavio je juče dva pisma, koja mu je, kako navodi, svojevremeno za objavljivanje poverio patrijarh srpski Irinej, a koja je poglavar SPC uputio papi Franji u vezi s kanonizacijom hrvatskog nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Pilsel navodi da je patrijarh Irinej „zamolio” papu Franju da pitanje kanonizacije kardinala Stepinca skine s dnevnog reda i prepusti „nepogrešivom Sudu Božjem”. Kako je preneo Tanjug, Pilsel je to naveo kao objašnjenje povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sahrani patrijarha Irineja, da je počivši patrijarh „uverio papu Franju da Stepinac nije svetac”.

„Svetac je onaj koji može i treba biti orijentir univerzalnoj Crkvi, svim kršćanima. Alojzije Stepinac to, svojim celokupnim životom, teško može postati”, navodi Pilsel i dodaje da papi Franji nije važno koliko će Hrvat zagovarati jednu problematičnu kanonizaciju, već mu je važno da se ispoštuje istina koju moraju zajednički izgovoriti i Srbi i Hrvati.

U prvom pismu, od 30. aprila 2014, patrijarh Irinej papi Franji, istine radi, skreće pažnju da je SPC dužna da kaže da je kardinal Stepinac svesrdno podržao stvaranje NDH, obasuo pohvalama njeno vođstvo i višestruko učestvovao u stvaranju atmosfere netolerancije koja je carevala u toj državi, kako je naveo, „kopiji Hitlerove Nemačke i Musolinijeve Italije”.

Ističe da je Stepinac „visoko značajan puč” od 27. marta 1941, kad se Jugoslavija otrgla iz Trojnog pakta, proglasio „izdajom za koju je optužio Pravoslavnu crkvu”, a pravoslavlje je proglasio za „najveće prokletstvo Evrope” i upravo te reči zabeležio u svom dnevniku odmah posle kobnih događaja koji će uvesti Jugoslaviju u rat.

Ukazujući da je jedino takvim odnosom prema Pravoslavnoj crkvi moguće objasniti i Stepinčev odnos prema prisilnom prevođenju Srba u tzv. NDH u rimokatoličku veru, patrijarh papi piše i o logoru smrti Jadovno i drugim logorima koji su, kako je naveo, naočigled svih, tadašnju NDH pretvorili „u zemlju klaonicu”.

Skreće pažnju i da kardinal Stepinac nije protestovao, već je ćutao kad se znalo da je „nacistički ustaški režim na najužasniji način poslao u smrt tri pravoslavna episkopa, više stotina pravoslavnih sveštenika i monaha i više stotina hiljada pravoslavnih vernika, njegovih sugrađana”.

Ćutao je Stepinac, piše patrijarh, i kada su hrvatske ustaše, između ostalih, mučile i ubijale i one pravoslavne Srbe koji su već, pod pretnjom sile, bili primili katoličku veru, kao i pred činjenicom da su u „njegovoj” državi hladnokrvno, planski i sistematski ubijana i deca „nepoćudnih” građana te države – Srba, Jevreja, Roma. „Procenjeno je da ukupan broj dece žrtava u takozvanoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj iznosi oko 130.000, od toga samo u logoru smrti Jasenovac oko 35.000.

Patrijarh je papi predočio da su prikupljena i popisana imena i prezimena jednog dela dece žrtava (74.762), od kojih su većina (42.791) bila deca iz srpskih pravoslavnih porodica. Samo logor Jasenovac progutao je 20.545 dečjih života.

Navodeći i niz drugih primera, patrijarh u pismu papi ističe da se Stepinac suviše često prikazuje kao nemoćan i izolovan pojedinac, a da se zna da je bio lično na čelu vojnog vikarijata oružanih snaga tzv. NDH, čije je sveštenstvo velikim svojim delom bilo uključeno u zločine koje su vršile oružane snage te tzv. države.

Patrijarh je pozvao papu da razume da je ovo ćutanje Stepinca – uz sve nabrojano – učinilo da spomen na njega u ovom trenutku, kako navodi, ne ističe iz biblijskog korena, niti je put ka pomirenju kad je reč o Rimokatoličkoj i Pravoslavnoj crkvi.

„Naprotiv, bojimo se da je suviše otvorenih pitanja i nezalečenih rana koje kardinal Stepinac simbolizuje, te bi njegova kanonizacija samo produbila rane i postojeće razlike”, piše patrijarh i traži od pape da se Stepincu posveti „trezveno i mudro razmatranje njegovog mesta u istoriji, pogotovu ako je ono obremenjeno Jadovnom i Jasenovcem”.

U drugom pismu, od 10. jula 2015, patrijarh Irinej papi piše da je Sabor SPC sa zadovoljstvom prihvatio predlog Svete stolice da se formira radna grupa Rimokatoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, koja bi razmotrila sva otvorena pitanja u vezi s delovanjem Stepinca.

 

Naslovna fotografija: Vincenzo Pinto/Pool via AP

 

Izvor Politika, 24. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u