Dodik oštro protiv Incka u SB UN, zapadne sile odmah reagovale

Predstavnici SAD, Francuske, V. Britanije i Nemačke u SB UN podržale su sinoć visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i osudile govor Dodika

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva Bih Milorad Dodik izjavio je večeras da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska hoće da visoki predstavnik ode iz BiH, kao i 50 odsto Federacije BiH i dodao da visoki predstavnik Valentin Incko mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma.

Dodik je rekao da BiH po Ustavu pripada samo ono što joj je izričito dato, a da sve ostalo pripada entitetima, te da bi to trebalo da zna i Incko koji, kako je naveo, nije zadužen da tumači Ustav, ali da se neovlašćeno petlja u tumačenja mnogo čega u BiH.

Obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN tokom sastanka posvećenog obilježavanju 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Dodik je podsjetio da Bečka konvencija o međunarodnom pravu kaže da se međunarodni sporazumi primjenjuju, a ne da se tumače. Dodik je podsjetio da je Dejtonski sporazum jedan od najvažnijih dokumenata međunarodnog prava nakon Drugog svjetskog rata.

“Hoću da kažem da je bazični stav Dejtonskog sporazuma da je BiH zemlja sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. BiH je složena državna zajednica, koja je pratila organizaciju SAD i značajno se kroz Dejtonski sporazum oslanjala na ono što su SAD u svojoj konstituciji uradile”, naglasio je Dodik.

Dodik je ukazao na to da su Incko, kao i visoki predstavnici prije njega, promijenili karakter Dejtonskog sporazuma i umjesto da ga, u skladu sa Bečkom konvencijom, primjenjuju, oni su ga tumačili, uvodeći takozvani duh Dejtona.

“Zbog toga je neobjektivan, nepravičan i kriminalan bio Pedi Ešdaun koji je koristio sve moguće načine da skrši Dejtonski sporazum, a u svojoj knjizi je napisao da je njegova uloga bila da ukine Dejtonski sporazum i napravi novu BiH”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, to nikada nije bilo ovlašćenje visokog predstavnika.

“To je bila laž koju su promovisali i njegovi nasljednici sve do Incka, tvrdeći da treba da naprave neku drugu BiH mimo Dejtonskog sporazuma”, dodao je Dodik.

Dodik je rekao da je “famozni visoki predstavnik uveden Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma o civilnom provođenju sporazuma”.

“Neovlašćeno je i nigdje ne piše da postoji Savjet za implementaciju mira, koji je mimo Dejtona navodno dao visokom predstavniku pravo da, ne samo tumači, pomaže i usmjerava, nego da nameće i donosi zakone”, istakao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je naglasio da se “neizabrani stranac odjednom pojavio u svjetskoj političkoj praksi kao neko ko je dobio mandat na osnovu potpisanog Aneksa 10, koji su potpisale Savezna Republika Jugoslavija, Hrvatska, Republika Srpska, Federacija BiH i neka Republika BiH”.

Prema njegovim riječima, u Aneksu 10 piše da je visoki predstavnik dužan da podnosi izvještaj stranama potpisnicama i drugim zainteresovanim međunarodnim institucijama, a Incko nikad nije podnio izvještaj Republici Srpskoj.

“Danas od tih pet strana Srbija, Hrvatska i Republika Srpska hoće da ode visoki predstavnik, kao i 50 odsto Federacije BiH. Na nivou BiH dvije trećine političkih predstavnika hoće da nestane visoki predstavnik, a on i ovdje večeras nastavlja da manipuliše Savjetom bezbjednosti, iznosi neistine, govori na bazi očekivanja tapšanja ramena po Sarajevu i značajnih dobrobiti koje dobija zbog toga”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da u svemu što je rekao i danas i ranije, Incko pokazuje da mrzi Srbe i da “ili je plaćen za to ili je zaista ubijeđen da tako treba da bude”.

“Govorio je i danas o tome i želim da se osvrnem na to, jer sam mislio da je ovo mjesto za dostojanstven razgovor. Incko, koji zloupotrebljava govornicu govori u ime bošnjačkog naroda, ne govori u ime ljudi ovde, niti u ime Dejtonskog sporazuma”, rekao je Dodik.

Dodik je Incka upitao da li zna da je on predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Ja kao predsjedavajući Predsjedništva nisam zaprimio nijedan zahtjev o tome da se Predsjedništvo izjasni u ovoj situaciji i zato samo mogu mogu reći da o tome nema stava Predsjedništva i vi niste čovjek koji tumači Predsjedništvo, ja vam to nikad neću dozvoliti”, rekao je Dodik.

Dodik je poručio da je on taj koji kao predsjedavajući tumači stavove Predsjedništva, e ne Incko “svojim lažima pred ovako visokim tijelom”.

“Zato se čudim otkad vam gospodin /Sven/ Alkalaj ovdje u ime BiH, zašto je tu. Gospodin Alkalaj nikoga nije pitao, a bio je dužan da pita Predsjedništvo. On ovdje govori samo u ime svog šefa Bakira Izetbegovića i Željka Komšića. Alkalaj nema saglasnost za svoj nastup, ovo je privatan nastup i on nikoga ne predstavlja”, rekao je Dodik.

Nebenzja: Lideri stranka predstavljaju glas svojih naroda

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izrazio je nadu da će večerašnji sastanak ambasadora zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN, povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dokazati da je ovaj sporazum osnova mira i stabilnosti.

On se nada da će ovaj susret pomoći konstruktivnom i otvorenom dijalogu.

“Pozvali smo predstavnike tri glavne partije, nažalost, predstavnik jedne političke partije Bakir Izetbegović odlučio je da ne prisustvuje sastanku, ali nam je drago što je poslao pismo. Nismo ni na koji način namjeravali da umanjimo važnost Predsjedništva BiH, ali format ovog susreta dopušta nam da pozovemo i nezvanične predstavnike”, rekao je Nebenzja na početku sastanka, koji je organizovan na njegovu inicijativu.

On je istakao da glasove predsjednika SNSD Milorada Dodika i HDZ BiH Dragana Čovića, koji učestvuju na sastanku, žele čuti, jer “oni kao vođe političkih stranaka predstavljaju glas svojih naroda”. Izetbegović je pisanim putem odbio da prisustvuje jer smatra, kako je naveo u pismu, da su trebali biti pozvani članovi Predsjedništva BiH, a ne lideri stranaka.

 

Izvor sveosrpskoj.com, 24. novembar 2020.

 

Incko: Poruke negiranja BiH dolaze iz RS

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocenio je pred Savetom bezbednosti UN da se Dejtonski mirovni sporazum politizuje i tumači u korist političkih stranaka, kao i da poruke negiranja BiH najviše dolaze iz Republike Srpske.

„Činjenica je da Dejton i Ustav BiH nastavljaju da budu diskriminisani za različite političke ciljeve“, rekao je u utorak Incko na okruglom stolu SB UN, koji je održan onlajn.

Dodao je da „postoji samo jedan mirovni dogovor koji se odnosi na sve i da u svim dogovorima mora da se poštuje Ustav“, koji, kako je naveo, uključuje klauzulu „koja daje pravo BiH da odbrani svoj suverenitet i integritet“, prenosi Kliks.

„Takođe, poziva entitete da poštuju odluke države i od 1992. godine priznaje BiH kao državu s utvrđenim granicama. Pogrešnim postupanjima uzdrmavaju se temelji BiH“, rekao je Incko.

Tvrdi da poruke negiranja BiH najviše dolaze iz RS i dodaje da je predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik „ponovo izjavio da niko ne može da spreči integraciju Srbije i RS“.

„Osim toga, tu je i postavljanje spomenika osuđenom ratnom kriminalcu Radovanu Karadžiću, poricanje genocida u Srebrenici i sve ostale slične retorike koje ugrožavaju zajedništvo“, rekao je Incko.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik oštro je sinoć, na onlajn okruglom stolu Saveta bezbednosti UN, kritikovao visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, nazivajući ga „monstrumom“ i strancem koji sarađuje s Bošnjacima iz Sarajeva i govori samo u njihovo ime.

Predstavnici SAD, Francuske, Velika Britanije i Nemačke u Savetu bezbednosti UN podržale su sinoć visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i osudile govor predsedavajućeg Predsedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika, koji ga je oštro kritikovao.

Incko je rekao da je šokiran zbog nekih stvari koje je rekao Milorad Dodik, prenosi Kliks.

„Razmatrati mandat međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH“

Incko tvrdi da se, 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, teži ukidanju dejtonskih instrumenata.

„A sve institucije nastale tada su očuvale mir i njihovo ukidanje bi uzrokovalo negativne politike“, rekao je Incko.

Istakao je da je važno razmatrati i mandat međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH i poručio da bi trebalo rešiti to pitanje.

„Mislim da je sjajno da u jednoj bh. instituciji u ustavnom sudu imamo usku saradnju između evropskih i bh. sudija“, naveo je Incko.

Zahvalio je Dodiku za poštovanje Dejtona u prvoj deceniji nakon potpisivanja.

„Tada je bio od velike pomoći i bez njega mnoge institucije i zakoni ne bi postojali. Njegov napor je bio ključan u izgradnji institucija u BiH“, rekao je Incko.

Izrazio je zabrinutost i zbog toga što svi predstavnici Predsedništva BiH nisu pozvani na ovaj okrugli sto, na kojem su samo predstavnici konstitutivnih naroda.

Tvrdi da se u BiH nacionalnim manjinama uskraćuju prava koja podrazumevaju imenovanja na određene funkcije.

Incko je, takođe, govorio i o, kako je naveo, ekonomskom, političkom i pravosudnom nazadovanju države.

 

Izvor Kliks/Tanjug/RTS, 25. novembar 2020.

 

Velike sile osudile Dodika

Predstavnici SAD, Francuske, Velike Britanije i Nemačke u Savetu bezbednosti UN podržale su sinoć visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i osudile govor predsedavajućeg Predsedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika, koji ga je oštro kritikovao.

Milorad Dodik sinoć je oštro kritikovao visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, nazivajući ga „monstrumom“ i strancem koji sarađuje s Bošnjacima iz Sarajeva i govori samo u njihovo ime.

Predstavnici SAD, Francuske i Velike Britanije su, na sastanku povodom 25 godina od Dejtonskog sporazuma, takođe osudili veličanje, kako su naveli „ratnih zločinaca u BiH“ i uputili reči podrške BiH, prenosi Kliks.

Oni su se saglasili da je institucija visokog predstavnika u BiH neophodna, a ambasador SAD Ričard Mils ocenio je da je Incko potreban BiH u pogledu održavanja mira i donošenja bitnih odluka.

„Snažno podržavamo postojanje te institucije i mislim da bi trebalo da se preispita ta odluka koju Dodik spominje da je pet naspram dva glasa da Incko ide iz BiH“, rekao je Mils.

Osvrnuo se i na Dejtonski sporazum, navodeći da je Amerika imala veliku ulogu u njegovom potpisivanju i da je od tada podržavala BiH u diplomatskom i finansijskom smislu i poručio da će nastaviti u tom smjeru.

Predstavnica Francuske je rekla da „podržava Incka i osuđuje glorifikovanje ratnih zločina“.

Ambasadorka Velike Britanije Sonja Fari poručila je da institucija visokog predstavnika u BiH mora da se održi.

Ona je osudila „verbalni napad“ Dodika i ocenila da je ambasador Rusije, koja je u oktobru predsedavala SB UN, trebalo da pozove, kako je navela, članove Predsedništva BiH, umesto političkih lidera.

Fari je ocenila da je posledica toga govor Dodika.

„Takođe, ni u kojem slučaju ne podržavam veličanje ratnih zločinaca“, rekla je Fari.

Prethodno je ambasador Ginter Sauter, predstavnik Nemačke u UN, takođe kritikovao Dodika osudivši, kako je naveo, uvrede koje je izrekao na račun visokog predstavnika u BiH i sudija Ustavnog suda BiH.

On je naglasio da se ne smeju tolerisati verbalni napadi i neprimeren jezik.

„Mislio sam da će ovaj sastanak otvoriti mogućnost za dijalog o situaciji u BiH, a slušao sam jako dug monolog pun personalnih napada na visokog predstavnika. Mislim da ovo nije način na koji Savet bezbednosti treba da razgovara“, rekao je on.

Dodik je u obraćanju kritikovao Incka, nazivajući ga monstrumom i strancem koji sarađuje s Bošnjacima iz Sarajeva i govori samo u njihovo ime.

Na predlog ambasadora Rusije pri UN Vasilija Nebenzije sinoć je održan onlajn sastanak ambasadora zemalja članica Saveta bezbednosti UN, na kojem je učestvovao i predsednik HDZ BiH Dragan Čović.

Lider SDA Bakir Izetbegović odbio je poziv da učestvuje na sastanku.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

Izvor Tanjug/RTS, 25. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u