Zoran Spasić: Šangajski pejzaž

Ove godine Kina će biti jedina zemlja u svetu koja će postići pozitivan ekonomski rast i postati glavna sila koja promoviše brzi oporavak ekonomije

U Šangaju je održan treći Kineski međunarodni sajam uvoza i Međunarodni ekonomski i trgovinski forum Hongćijao. Ovo je prvi sajam na državnom nivou posvećen uvozu od kada je počela pandemija COVID-19, a ove godine potpisani su ugovori ukupne vrednosti od 72,6 milijardi dolara, što je rast od 2,1 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping je izjavio da Kina trajno unapređuje otvaranje prema svetu:

„Moramo da unapredimo zajedničko otvaranje na obostranu korist. Ova epidemija nas je podsetila da je ljudsko društvo ’Zajednica zajedničke sudbine čovečanstva’, u kojoj su jedinstvo i saradnja neizbežan izbor za reagovanje na izazove.”

Kina ima milijardu i 400 miliona stanovnika, od kojih je više od 400 miliona ljudi sa srednjim primanjima, što zemlju čini ogromnim tržištem s najvećim potencijalom. Očekuje se da će ukupna vrednost robe uvezene u Kinu u narednih 10 godina premašiti 22 triliona američkih dolara. Razmera, proizvodi i tehnologije koji učestvuju na Međunarodnom sajmu uvoza u Šangaju su većeg kvaliteta i bogatijeg sadržaja.

Predlozi CK KPK-a o formulisanju Četrnaestog petogodišnjeg plana za nacionalni socijalni i ekonomski razvoj, koji se odnosi na period od 2021. do 2025. godine, kao i dugoročni ciljevi do 2035. godine, usvojeni na Petom plenarnom zasedanju CK KPK-a 19. Saziva, prikazuje razvojnu budućnost i jasan pravac napretka Kine.

Kineski „novi obrazac razvoja” naglašava dvostruki ciklus razvoja domaće ekonomije, koji se bazira kako na otvorenoj domaćoj, tako i na međunarodnoj razmeni. Novi obrazac razvoja „dvostruke cirkulacije” zahteva balansiranje domaće i spoljne potražnje. Efikasna unutrašnja cirkulacija doprinosi jačanju spoljne cirkulacije. Spoljna cirkulacija pomoći će u nadogradnji unutrašnje cirkulacije.

Zapravo, ekonomski rast se sve više oslanja na domaću potrošnju i investicije. Snažan domaći promet u Kini, koja ima tržište velikih razmera, neizbežno će privući više globalnih visokokvalitetnih resursa, čime će pokrenuti međunarodnu ekonomsku razmenu ostvarujući uzajamno promovisanje domaće i međunarodne razmene.

Odnos između Kine i njenih partnera, koji se preklapa sa strategijom dvostruke cirkulacije, pružiće podsticaj globalnom ekonomskom rastu. Treba napomenuti da je Kina najveći trgovinski partner u više od 120 zemalja i regiona, uključujući Japan, Nemačku i Evropsku uniju, i ujedno i najveće izvozno tržište za mnoge zemlje. S obzirom na sve složeniji međunarodni ekonomski pejzaž, globalni sistem slobodne trgovine treba obnoviti i ojačati. Međunarodni sajam uvoza je dodatni dokaz da Kina iskorišćava mogućnosti međunarodne trgovine kao deo svog razvojnog obrasca „dvostruke cirkulacije” u novoj eri.

Ove godine Kina će biti jedina zemlja u svetu koja će postići pozitivan ekonomski rast i postati glavna sila koja stabilizuje i promoviše brzi oporavak globalne ekonomije.

Treći Međunarodni sajam uvoza održan je prema rasporedu, pružajući šansu i prostor stranim kompanijama, odražavajući da Kina deli tržišne mogućnosti sa svetom i promoviše svetsku ekonomiju.

Razna bezbednosna pitanja koja su pred čovečanstvom predstavljaju nove izazove pred međunarodnom zajednicom. Zato je važno nastaviti put koncepta zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva, držati se multilateralizma i slediti put solidarnosti i saradnje.

Zemlje širom sveta energično napuštaju protekcionizam i unilateralizam i aktivno promovišu jednake konsultacije i prijateljsku saradnju, što će sigurno omogućiti globalnom društvu da što pre izađe iz epidemije i zajednički istraži više tržišnih mogućnosti, mogućnosti ulaganja i mogućnosti rasta.

 

Autor Zoran Spasić

 

Naslovna fotografija: Charles Chen/Shutterstock.com

 

Izvor Politika, 23. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u