Glazjev: Rusija ima mogućnost da već od 2021. beleži kineske stope rasta

„Imamo sve mogućnosti za skok. Imamo ogromno iskustvo: bili smo prvi na svetu ko je primenio strateško planiranje! Kod nas postoji veliki naučni i tehnički potencijal“

Ekonomista, akademik Ruske akademije nauka, ministar za glavne pravce integracije i makroekonomiju Evroazijske ekonomske komisije Sergej Glazjev je na kongresu novog društvenog pokreta „Cargrad“ rekao da je uveren da Rusija može da iskoristi takozvani period svetske preraspodele u svoju korist.

Posebno se osvrnuo na novu globalnu podelu sveta i učešće Rusije u onome što se događa:

„Danas se u uslovima pada Sjedinjenih Država i Evrope pojavljuje novi lider – jugoistočna Azija, gde Kina sve više jača svoju poziciju. Oporavivši se od pandemije koronavirusa, Kinezi su već obnovili svoju snagu u ekonomiji. Ali, i Rusija bi mogla da ima ekonomski rast od najmanje osam odsto godišnje već od 2021. godine“, siguran je Sergej Glazjev. Na kraju krajeva, mi imamo svoje prednosti koje se moraju iskoristiti, kaže on.

„Imamo sve mogućnosti za skok. Imamo ogromno iskustvo: bili smo prvi na svetu ko je primenio strateško planiranje! Kod nas postoji veliki naučni i tehnički potencijal. Postoje stvaralački obdareni ljudi. Postoji razumevanje tržišnih mehanizama. Postoji intelektualni potencijal. A tu su i ogromni prirodni resursi koji se ne smeju izvoziti neprerađeni. Moramo organizovati visokotehnološku proizvodnju sa integrisanom preradom sirovina. Ako uspemo da sve ove elemente naših strateških prednosti sjedinimo u jednu strategiju ubrzanog razvoja, sledeće godine ćemo postići stabilan ekonomski rast od najmanje osam odsto godišnje“, uveren je poznati ekonomista.

Ali, nije dovoljno uzdati se u činovnike, opomenuo je akademik RAN. Ne možemo se osloniti na birokrate koji u Centralnoj banci obrću trilione rubalja:

„Mi sami moramo aktivno da utičemo na socijalno-ekonomsku politiku koja se vodi u zemlji. Imamo naučnike, specijaliste koji razumeju upravljanje ekonomijom u skladu sa savremenim standardima svetskog ekonomskog poretka koji nastaje. Postoje inženjeri, preduzetnici koji su spremni da kombinuju konkurentske prednosti da bi stvorili uspešnu proizvodnju. Možda u društvu nema dovoljno razumevanja. Stoga je širenje naših aktivnosti i formiranje takve slike budućnosti, koja oličava ogromnu snagu simbola Cargrada, najvažniji zadatak koji treba da nas inspiriše“, naglasio je u svom govoru Sergej Glazjev.

Tokom kongresa održanog u Moskvi, odlučeno je da se na bazi udruženja „Dvoglavi orao“ stvori novi društveni pokret „Cargrad“, u koji su se ujedinile ruske pravoslavne organizacije. Za predsednika „Cargrada“ je izabran osnivač istoimene pravoslavne televizije Konstantin Malofejev, a među članovima Vrhovnog saveta pokreta su akademik Sergej Glazjev, filosof Aleksandar Dugin, deputati Državne Dume Oleg Nilov i Nikolaj Zemcov, bivši državni tužilac Jurij Skuratov, mitropolit Stavropoljski Kiril, muftija duhovnog sabranja muslimana Rusije Aljbir Krganov, publicista Sergej Mihejev i mnoge druge ugledne ličnosti.

Kao glavne zadatke „Carigrada“, učesnici kongresa su utvrdili „zastupanje interesa ruskog naroda, borbu protiv rusofobije, ujedinjavanje svih zdravih snaga ruskog društva pod pokroviteljstvom „Cargrada“, sprovođenje „ruskih amandmana“ na Ustav od 1. jula 2020. godine, očuvanje naroda, zaštitu tradicionalne porodice, očinstva, materinstva i detinjstva, učešće u formiranju državne kulturne i obrazovne politike, kao i zaštitu tradicionalnih vrednosti ruskog naroda“.

 

Naslovna fotografija: Vяčeslav Prokofьev/TASS

 

Izvor Fakti, 26. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u