CG proterala Božovića, Beograd odgovorio, Krivokapić izrazio žaljenje

Krivokapić je izjavio je da žali zbog proterivanja dvojice ambasadora i dodao da će nova vlada raditi na „ozdravljenju odnosa“ sa Srbijom

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

Kako je saopšteno, u skladu sa članom 9. i 41. Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Vladimira Božovića za personu non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru.

„Nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao ‘oslobođenjem’ i ‘slobodnom voljom’ crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je time, takođe, „unizio i najviše zakonodavno i predstavničko telo – Skupštinu Crne Gore“, koja je 29. novembra 2018. godina usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je, kako tvrde, „ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš“.

„Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obavijestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a nota će biti uručena i ambasadoru Božoviću“, navodi se u saopštenju.

Na odluku da se Božović proglasi personom non grata su reagovali lideri DF-a koji su ocenili da ona pokazuje koliki je „stepen očajanja odlazeće vlasti“. Za DPS je odluka očekivana.

 

Izvor Vijesti/RTS, 28. novembar 2020.

 

Srbija uzvraća recipročnom merom

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je, povodom proglašenja ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića personom non grata, postupilo na recipročan način.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je, povodom proglašenja ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića personom non grata, postupilo na recipročan način.

Prema diplomatskoj noti koju je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo crnogorskom Ministarstvu spoljnih poslova, ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević proglašen je takođe personom non grata.

U noti u koju je Tanjug imao uvid, navodi se da se, na osnovu člana 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, ambasador Milošević proglašava za personu non grata.

„Ambasador Milošević je dužan da u naredna 72 sata napusti teritoriju Republike Srbije“, navodi se u noti.

Dodaje se da je MSP Srbije iskoristilo priliku da Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore ponovi izraze svog posebnog poštovanja.

Prethodno je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.

 

Izvor Tanjug/RTS, 28. novembar 2020.

 

Krivokapić izrazio žaljenje

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić izjavio je da žali zbog proterivanja dvojice ambasadora i dodao da će nova vlada raditi na „ozdravljenju odnosa“ sa Srbijom i promociji dobrosusedske politike s Beogradom.

Povodom proterivanja ambasadora Vladimira Božovića i Tarzana Miloševića, Zdravko Krivokapić je istakao da odlazeći režim ni u svojim poslednjim danima ne preza od polarizacije društva i produbljivanja podela.

Krivokapić je rekao da takvi potezi nisu u duhu evropskog puta i dobre regionalne saradnje prijateljskih država.

„Žalim zbog jučerašnjeg protjerivanja ambasadorâ, jer takvi akti nijesu u duhu evropskog puta i dobre regionalne saradnje prijateljskih država. Odlazeći režim ni u svojim posljednjim danima ne preza od polarizacije društva i produbljivanja podjela“, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Krivokapić je rekao da će nova vlada raditi na ozdravljenju odnosa Crne Gore sa Srbijom i da će promovisati istinski dobrosusedsku politiku s Beogradom, kao i sa svima u regionu, „po principu suverenosti, nezavisnosti i nemešanja u unutrašnje stvari drugih država“.

„Uzajamno poštovanje biće naša mjera“, rekao je Krivokapić.

 

Izvor Vijesti/RTS, 29. novembar 2020.

 

Knežević: Nova vlada da poništi odluku

Parlamentarni Demokratski front očekuje da nova crnogorska vlada odmah poništi sramotnu odluku o proterivanju iz Crne Gore ambasadora Srbije Vladimira Božovića, izjavio je večeras jedan od lidera tog saveza Milan Knežević.

Ono što je Božović rekao o Mojkovačkoj bici, da je bila istorijska uvertira u formiranju nacionalnog sna dve bratske države o formiranju zajedničke države južnih Slovena, ne samo da je istorijska činjenica, već odražava i većinsko mišljenje naroda u Crnoj Gori, kaže Knežević.

To znači da bi po toj analogiji, ministarstvo spoljnih poslova, trebalo da protera i većinsku Crnu Goru, rekao je Knežević u izjavi za Alo.

Ocenio je da je, nažalost, reč o „poslednjem, sramotnom trzaju odlazećeg režima Mila Đukanovića”, koji je na „naglašenom antisrpskom narativu gradio neke vrednosti”.

„Verujemo da će nakon izbora nove vlade, ovakav sramotan odnos prema srpskom narodu u Crnoj Gori, koji je svoju državotvornost ugradio kroz vekove, biti radikalno izmenjen, sa jasnom porukom da se ovo više nikada ne sme dogoditi, takođe ni zabijanje noža u leđa bratskoj Srbiji, kao 2008, sa najsramnijom odlukom koju je donela tadašnja vlada, a to je priznanje tzv. Kosova”, poručio je Knežević, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 28. novembar 2020.

 

Vučić sa premijerkom i Selakovićem o CG i regionu

Predsednik Aleksandar Vučić zakazao je za nedelju sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem povodom najnovijih dešavanja u odnosima sa Crnom Gorom, i, kako je potvrđeno Tanjugu u kabinetu predsednika Republike, u želji da se spuste tenzije.

Aleksandar Vučić namerava da sa Anom Brnabić i Nikolom Selakovićem razmotri i druge spoljnopolitičke teme, pre svega odnose sa zemljama u regionu. Sastanak je zakazan za nedelju u 18 časova, u sedištu predsednika Republike na Andrićevom vencu.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je danas za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru. Potom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je postupilo na recipročan način, pa je ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević takođe proglašen personom non grata.

 

Naslovna fotografija: podgorica.mfa.gov.rs

 

Izvor Tanjug/RTS, 28. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u