EU traži od CG da odustane od proterivanja ambasadora, Beograd odustao

„Pozdravljam odluku Vlade Srbije da povuče odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore. Pozivam Crnu Goru da uradi isto“, napisao je Varheji na Tviteru

Evropska komisija ocenjuje da je jasna jučerašnja poruka komesara za proširenje Olivera Varheija, kojom je pozdravljena odluka Srbije da povuče otkazivanje gostoprimstva ambasadoru Crne Gore, a Podgorica pozvana da učini isto.

Na današnju konstataciju crnogorskih državnih medija da je „takav stav izazvao brojne reakcije u Crnoj Gori“, u Evropskoj komisiji ponavljaju da je poštovanje dobrosusedskih odnosa i dobrosusedska saradnje osnova za napredak ka EU, ali i za procese stabilizacije i pridruživanja regiona.

„EU poziva na izbegavanje svih poteza koji mogu da ugroze međusobne prijateljske odnose. Očuvanje dijaloga i klime poverenja je od najveće važnosti posebno za zemlje koje su na putu ka EU“, kaže portparolka Komisije Ana Pisonero.

Pisonero naglašava da „i Srbija i Crna Gora solidno napreduju ka EU“.

U Evropskoj komisiji nisu odgovarali na potpitanja crnogorskih medija koja su se odnosila na „poznavanje istorijskih činjenica“ koje su dovele do odluke Podgorice o proterivanu ambasadora Srbije, kao ni na to da li je EU „isto tražila od Beograda“ kada je 2008. godine proteran ambasador Crne Gore zbog priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

U poslednjem izveštaju Evropske komisije, ali i nacrtu zaključaka Saveta EU, konstatuje se da Srbija nastavlja svoj pozitivan angažman kada je reč o regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.

 

Izvor RTS, 30. novembar 2020.

 

Varheji: Crna Gora da povuče odluku o proterivanju

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji saopštio je večeras da pozdravlja odluku Vlade Srbije da povuče odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića.

„Pozdravljam odluku Vlade Srbije da povuče odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore. Pozivam Crnu Goru da uradi isto. Poštovanje dobrih komšijskih odnosa i regionalna saradnja su kameni temeljci proširenja Evropske unije (EU) i Procesa stabilizacije i pridruživanja“, napisao je Varheji na Tviteru.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je juče za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore.

Iz MVP su tada saopštili da je „Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao oslobođenjem i slobodnom voljom crnogorskog naroda“.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je tada da je povodom proglašenja Božovića personom non grata postupilo na recipročan način i ambasadora Crne Gore u Srbiji, Tarzana Miloševića takođe proglasilo personom non grata.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas saopštila da će Srbija večeras jednostrano povući odluku o proglašenju personom non grata ambasadora Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića.

 

Izvor Vijesti, 29. novembar 2020.

 

Crna Gora neće povući odluku o proterivanju

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da neće povući svoju odluku o proglašavanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića nepoželjnom osobom.

Iz crnogorskog ministarstva kažu da, kao i evropski komesar Oliver Varheji, pozdravljaju odluku Vlade Srbije da odustane od proterivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji, jer za to nije ni bilo razloga.

„Ambasador Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne miješajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu čak i onda kada se Crna Gora grubo vrijeđala i ponižavala sa različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagovale i različite međunarodne adrese“, navedeno je u saopštenju.

Smatraju da se ambasador Srbije u Crnoj Gori u kontinuitetu mešao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, „svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini“.

„Na ovo mu je iz Ministarstva vanjskih poslova više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu. Nažalost, uzalud i bez razumijevanja“, piše u saopštenju.

„Varheji propustio da razmeni osnovne informacije“

Iz ministarstva navode i da je izjava premijerke Srbije Ane Brnabić govori da je ambasador Božović prenosio i zvanične stavove srpske vlade, što je, tvrde, potvrda i nastavak grubog mešanja u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Ističu i da je komesar za proširenje EU Oliver Varheji propustio da, pre izrečene sugestije, sa partnerima u Crnoj Gori „barem razmeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari“.

„Vjerujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumio naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu miješa u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema“, navedeno je u saopštenju.

Ističu i da je Crna Gora u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima.

„Stoga, čvrsto smo uvjereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom na to da ne možemo tolerisati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji“, zaključeno je u saopštenju.

 

Izvor Vijesti/RTS, 30. novembar 2020.

 

Brnabić: Srbija će povući odluku o proterivanju

Predsednica Vlade Ana Brnabić saopštila je da će Srbija večeras povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da su konvencije važne, ali da su život i prijateljstvo sa Crnom Gorom važniji, prenela je Brnabićeva.

Ana Brnabić je saopštila, nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Nikolom Selakovićem, da će Srbija večeras unilateralno povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića.

Srbija je juče uskratila gostoprimstvo crnogorskom ambasadoru, nakon što je Crna Gora proglasila srpskog ambasadora u Podgorici personom non grata, a premijerka je podsetila da je to učinjeno u skladu sa članom 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

„Predsednik Vučić je pozvao mene i ministra Selakovića na razgovor da se konsultujemo oko odluke lade. On razume i podržava ovu odluku, ona je u skladu diplomatskim protokolima, sa Bečkom konvencijom, uzvratili smo recipročnim merama. Ali, predsednik nam je rekao da su konvencije važne, ali da su život i naše prijateljstvo sa Crnom Gorom važnije“, prenela je Brnabićeva.

U želji da Srbija pruži još jednom ruku saradnje i prijateljstva, jer je bilo dosta sukoba u regionu, Vučić je zamolio predstavnike vlade da razmotre tu odluku.

„Takođe, konsultovali smo i predstavnike srpskog naroda u Crnoj Gori, koji su ovu odluku podržali“, istakla je predsednica Vlade.

Premijerka se nada da će se to protumačiti kao akt dobre volje i da će Srbija nastaviti da gradi sve bolje odnose sa Crnom Gorom.

Izjava zbog koje je proteran ambasador Srbije

Premijerka je navela da je crnogorska vlada proglasila Vladimira Božovića personom non grata i naložila mu da napusti zemlju zbog izjave u kojoj poziva nekoliko puta na bratstvo, prijateljstvo, slogu i poverenje.

Zatim je pročitala izjavu ambasadora Božovića:

„Velika i slavna mojkovačka bitka kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila je uvod u oslobođenje Crne Gore, i Podgoričku skupštinu, kao Slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom, istorijska podsećanja treba da nam služe da budemo braća, prijatelji, najbliže komšije, da budemo zajedno u ljubavi, da budemo okrenuti jedni ka drugima i da se međusobno poštujemo i pomažemo da gradimo bratske i prijateljske odnose uvažavajući jasne i nepobitne činjenice sa pravom da ih možda i različito gledamo, poimamo i tumačimo.

Bez obzira na neko novo njihovo gledanje emocije i odnose koje može izazvati neki događaj iz prošlosti, moramo se sa dužnom pažnjom i poštovanjem setiti svih tih ljudi, njihovih dela i to uzeti kao istorijsko pamćenje, koje nam samo može poslužiti za dobro u sadašnjosti i budućnosti“, prenela je Brnabićeva izjavu srpskog ambasadora.

Istakla je da se ona kao predsednica vlade, ministar Nikola Selaković i cela vlada, ali i Srbija u potpunosti, slažu se sa tom izjavom. Ta izjava, kako je ocenila, ni na koji način ne može biti povod da se ambasador jedne zemlje izbaci.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je juče za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru. Potom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je postupilo na recipročan način, pa je ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević takođe proglašen personom non grata.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić izjavio je da žali zbog proterivanja dvojice ambasadora i dodao da će nova vlada raditi na „ozdravljenju odnosa“ sa Srbijom i promociji dobrosusedske politike s Beogradom.

Selaković: Pružili smo ruku Crnoj Gori, želimo najbolje odnose

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković kaže za RTS da je Srbija postupila dostojanstveno, pružila ruku Crnoj Gori sa kojom, kako kaže, želi najbolje moguće odnose.

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Olivier Hoslet

 

Izvor RTS, 29. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u