Nemački javni servis o „svakodnevnim napadima na novinare“ u Srbiji

Drugi program nemačkog javnog servisa ZDF je juče, u okviru jutarnjeg programa „Morgen magacin“, izvestio o slobodi medija u Srbiji

„Novinari u Srbiji sigurno moraju dobro da razmisle da li će kritikovati vladu.“ Tako situaciju u Srbiji opisuje profesor Florijan Biber. Sloboda medija u Srbiji bila je tema nemačkog javnog servisa ZDF.

Širom sveta raste pritisak na nezavisne medije, a korona je pogoršala situaciju. Tim povodom, drugi program nemačkog javnog servisa ZDF, tokom ove sedmice u jutarnjem program „Morgen magacin“ predstavlja različite zemlje u kojima su novinari ugroženi pretnjama i napadima, a moćni ljudi medijima uskraćuju slobodu.

U ponedeljak (30.11.) je pod lupom bila Srbija. Brita Hilpert, šefica dopisništva ZDF-a za jugoistočnu Evropu, kaže da u okviru zemalja koje pokriva, ima i te kako onih u kojima je loše stanje kada je reč o slobodi medija:

„Mađarska u kojoj Orban mejnstrim medije dovodi na liniju vlade, Slovačka u kojoj je jedan novinar ubijen zbog svojih istraživanja, ili Bugarska koja je najgora po  slobodi medija u EU. Ali, htela sam da pogledamo situaciju u Srbiji, jer je kandidat za EU, i jer se tamo poslednjih godina situacija dramatično pogoršala. Za to je lično odgovorna tamošnja Vlada“, rekla je novinarka ZDF i navela:

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je malo po malo ukidao slobodu medija, pa je većina njih sada na liniji vlade, a svakodnevni napadi na novinare retko se istražuju.“

Hilpert podseća da je Srbija na rang-listi slobode medija pala na 93. mesto od ukupno 180, i kaže: „Često sam šokirana slikama koje stižu iz Srbije, kao što je snimak zapaljene kuće novinara Milana Jovanovića koji je izveštavao o vezi mafije i vladajuće stranke, i koji se žalio policiji, ali nije bio zaštićen“.

Tama nad medijima

O tome kakav je osećaj raditi pod takvim uslovima, za nemačku publiku govorila je novinarka N1, Žaklina Tatalović: „U našoj zemlji vlada veliki strah da se govori otvoreno. Kada mi novinari postavljamo pitanja o tome kakvo je stvarno stanje, bivamo žigosani kao neprijatelji naroda ili izdajnici. Čak i članovi vlade ih kritikuju, a mediji bliski vladi to prenose. Predstavljaju se kao sluge opozicije ili plaćenici Amerikanaca. Situacija se stalno pogoršava. Nad naše medije se nadvija tama. Mi pokušavamo da obavljamo naš posao, ali pritisak raste“.

Gost u studiju ZDF-a bio je i prof. Florijan Biber, stručnjak za Jugoistočnu Evropu sa Univerziteta u Gracu, u Austriji. On kaže da i lično ima neprijatna iskustva i da ga „redovno napadaju različiti predstavnici vlade Srbije“. Nazivaju ga plaćenikom, „čas kao lobistu Albanca, čas kao nekoga ko je plaćen da podržava opoziciju“.

Model je svuda isti

„To su uvek lični napadi“, ukazuje Biber. Takvo ponašanje „ima negativan uticaj na nauku u Srbiji. Ja ne moram da se plašim za svoj posao, ali koleginice i kolege u Srbiji će prvo dobro da razmisle da li će da kritikuju Vladu.“

Isto važi i za novinare, i to ne samo u Srbiji. „Slično je i drugim zemljama na Balkanu, na primer u Crnoj Gori“, kaže Biber. „I u Severnoj Makedoniji je dugo bilo tako, a slično je i u Bugarskoj, Mađarskoj…“

„Model je svuda isti: protivnici se napadaju, vređaju, označavaju kao lobisti neprijatelja. Time se ruši njihov ugled i vrši pritisak na njih“, objašnjava Biber.

Kritike i na račun EU

Ali to nije jedini način na koji se u Srbiji i drugim zemljama ograničava sloboda medija, kaže profesor iz Graca: „Tu su i pokušaji da se mediji koncentrišu, da ih sama vlada kontroliše ili da to rade tajkuni bliski vladi, vlasnici medija. Pritisak se vrši i direktno – redakcije i novinare zovu telefonom i prete im. Ili ih pominju po imenu u javnim nastupima. Predsednik Vučić na primer kaže da je novinarka postavila pogrešno pitanje, i pita zašto se tako loše pripremila… A to izaziva strah.“

Na kraju razgovora za ZDF Biber iznosi kritike i na račun Evropske unije: „EU je veoma mirna. Naravno da ona u svojim izveštajima kritikuje, ali to ne čini dovoljno jasno i snažno. Pritom bi trebalo imati na umu da je komesar za proširenje Mađar, blizak saradnik Viktora Orbana. Pitanje je koliko on uopšte hoće da bude kritičan kada se radi o pitanjima slobode medija“.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Instagram/budućnostsrbijeav

 

Izvor Dojče vele, 01. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u