Spuštanje „digitalne gvozdene zavese“

„Gvozdena zavesa“ se spušta kada se navodno privatna preduzeća (velike tehnološke kompanije) isprepletu sa državom, a onda je i zauzmu. Upravo to sada gledamo na delu

Šta je „digitalna gvozdena zavesa“? To je kada „velika digitala“ (Big Digital), kako profesor Majkl Rektenvald naziva tehnološke golijate Zapada, postane „upravljaštvo“ (governmentalities), da upotrebimo reč koju je izvorno skovao Mišel Fuko kako bi opisao načine na koje se oni kojima se upravlja (npr. „mi, narod“) asimiluju i  prema spoljnom svetu iskazuju mentalni stav koji elite priželjkuju. „Maskiranje i socijalno distanciranje mogli bi se istaći kao primeri onoga što je Fuko imao na umu pri svojoj ideji upravljaštva“, predlaže Rektenvald.

Kakav je to priželjkivani mentalitet? Onaj koji oberučke prihvata preobražaj američkog i evropskog identiteta i načina života. Pretpostavljeni izabrani američki predsednik, evropske elite i vodeće „osvešćene“ (woke) elite javno su posvećene takvoj transformaciji: „Danas uzimamo Džordžiju, sutra menjamo svet“ (Čak Šumer, vođa manjine u Senatu, izjavio je ovo proslavljajući „pobedu“ Džoa Bajdena), ili rečima bivšeg predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska: „Trampov poraz može biti početak kraja trijumfa desničarskog populizma i u Evropi“.

Ukratko, „gvozdena zavesa“ se spušta kada se navodno privatna preduzeća (velika digitala) uzajamno isprepliću sa državom, a onda je i zauzmu: Nakon toga više nije potrebno ubeđivati se sa onima koji su skeptični pred ovom dolazećom metamorfozom – moguće je primorati ih da je prihvate. Regresivne vrednosti vezane za identitet, rasu i rod brzo dobijaju etiketu jeresi. A kako aktivisti „crnih života“ beskrajno ponavljaju: „Tišina nije opcija – tišina je saučesništvo“.

„Bezbednosni rizik“

Sa nastupanjem neograničenog domašaja ideologije Silikonske doline, diktat je moguće postići pretvaranjem „Istine“ u oružje pomoću veštačke inteligencije (AI), kako bi se postiglo „učećih mašina“ koje će reflektovati samo vrednosti dolazeće revolucije – i pomoću „mašinskog učenja“ suprotstaviti tu verziju binarne „istine“ „ne-istini“ (polarnom opozitu). Do pomenutog preplitanja došlo je mešavinom ranih CIA start-ap preduzeća i njihovih veza i ugovora sa državnim agencijama, naročito onim vojnim, kao i podrškom propagandnim kampanjama koje su služile „upravljačkim“ narativima.

Ove američke tehnološke platforme već neko vreme su efektivno stopljene u „plavu državu“ – pre svega na polju bezbednosti i odbrane – do tačke u kojoj njihovi direktori više sebe ne vide kao partnere ili ugovorne saradnike države, nego kao nekakvu višu, rukovodeću elitu, koja precizno oblikuje i usmerava budućnost Sjedinjenih Država. Njihov cilj, međutim, jeste da napreduju van američke sfere, odnosno da ova elitna oligarhija na kraju usmerava buduću „planetarnu vladu“. I to takvu koja bi njihove tehnološke alate veštačke inteligencije, analitike, robotike i mašina koje uče koristila poput matematičkih i digitalnih skela oko strukture upravljanja planetom u svim njenim dimenzijama. Ne bi bilo politike – samo analitike.

Flagrantni pokušaj velikih tehnoloških platformi i medija glavnog toka da napišu narativ za američke Fejsbuk i Tviter izbore u 2020. godini, udružen sa insistiranjem da je svako neslaganje sa njima  upad neprijateljske propagande, „laž“ američkog predsednika Donalda Trampa ili prosto s*anje, predstavlja samo prvi korak u redefinisanju neslaganja kao bezbednosnog rizika i neprijatelja dobra.

Cenzurisani tvitovi američkog predsednika Donalda Trampa o predsedničkim izborima prikazani na jednom telefonu (Foto: Robyn Beck/AFP via Getty Images)
Cenzurisani tvitovi američkog predsednika Donalda Trampa o predsedničkim izborima (Foto: Robyn Beck/AFP via Getty Images)

Pomen „jeresi i dezinformacija“ ima dodatnu ulogu skretanja pažnje sa ponora nejednakosti između samozadovoljnih elita i skeptičnog mnoštva običnog građanstva. Partijske elite su možda zloglasno poznate po nepravednom bogaćenju, ali poput neustrašivih vitezova koji vode verne u bitku, elite mogu ponovo postati objekti divljenja javnosti i medija – heroji koji pozivaju vernike „još jednom u prodor“ (aluzija na reči kralja Henrija Petog u istoimenoj Šekspirovoj drami, prim. prev.).

Sledeći korak već je u pripremi, kako nas upozorava Vitni Veb:

„U ponedeljak je pokrenuta nova sajber ofanziva u režiji britanske elektronske obaveštajne službe GCHQ, a protiv sajtova koji objavljuju sadržaje koji se smatraju ‘propagandom’ i podižu zabrinutost javnosti povodom državnog razvoja vakcine za COVID-19 i multinacionalnih farmaceutskih korporacija involviranih u taj poduhvat. Slični napori su u toku unutar SAD, pri čemu vojska od nedavno finansira jednu firmu povezanu sa CIA, kako bi ova razvila AI algoritam specijalizovan za identifikaciju veb-sajtova koji promovišu sadržaje za koje se ‘sumnja’ da predstavljaju dezinformacije vezane za krizu izazvanu koronavirusom, kao i vakcinaški poduhvat pod rukovodstvom američke vojske poznat kao operacija „vorp-brzina“ (engl. „warpspeed“ – astrofizički termin, popularizovan u delima naučne fantastike, koji označava brzinu veću od brzine svetlosti, prim. prev.).

Tajms je izvestio kako je GCHQ ‘pokrenuo ofanzivnu sajber operaciju za ometanje antivakcinaške propagande koju šire neprijateljske države’, pri čemu ‘koristi alate oprobane u suzbijanju dezinformacija i regrutnih materijala Islamske države’. Sajber rat GCHQ neće se obračunati samo sa ‘antivakcinaškom propagandom’, nego će takođe nastojati da ‘poremeti operacije sajber aktera koji su za tu propagandu odgovorni, uključujući šifrovanje njihovih podataka tako da im ne mogu pristupiti i blokiranje njihovih uzajamnih komunikacija’.

Tajms kaže kako ‘vlada obuzdavanje lažnih informacija o vakcinaciji smatra za sve veći prioritet, pošto perspektiva posedovanja pouzdane vakcine protiv koronavirusa postaje sve bliža’, što ukazuje da će se ovi napori intenzivirati kako se vakcine-kandidati bliže verifikaciji (Velika Britanija je naknadno odobrila vakcinu koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek; prim. prev).

Antivakserska pretnja

Ovaj širi zaokret ka tretiranju navodih ‘antivaksera’ kao ‘nacionalne bezbednosne pretnje’ učinjen je početkom godine, a u njemu prednjači Imran Ahmed – direktor britanskog Centra za suprotstavljanje digitalnoj mržnji, koji je u sastavu Upravljačkog komiteta britanske vlade za suprotstavljanje ekstremizmu, inače segmenta britanske državne Komisije za suprotstavljanje ekstremizmu.

Ahmed je za britanski dnevni list Independent u julu rekao kako ‘ne bi tretirao antivaksere samo kao teoretičare zavere, nego kao ekstremističku grupu koja predstavlja nacionalni bezbednosni rizik’. Potom je izjavio da ‘jednom kada neko usvoji neku vrstu (teorije) zavere, on lako usvaja radikalnije poglede na svet, što može dovesti do nasilnog ekstremizma… Slično tome, analitički institut blizak američkoj obaveštajnoj zajednici u studiji objavljenoj par meseci pre početka pandemije tvrdi kako bi ‘američki antivakserski pokret predstavljao pretnju po nacionalnu bezbednost u slučaju pandemije novog patogena’.“

Da ne bude zabune, ovde nije na delu samo obaveštajna zajednica „pet očiju“ – Jutjub, dominantna video platforma u vlasništvu Gugla, odlučio je ove nedelje da ukloni klip Instituta Ludvig fon Mizes sa preko milion i po pregleda, pošto se u njemu dovode u pitanje aspekti američke politike o koronavirusu.

Grafički i simbolički prikaz cenzure na Jutjubu (Foto: Rafael Henrique/SOPA Images/Lightrocket via Getty Images)
Jutjub je sve češće na meti kritika zbog cenzure nepodobnih sadržaja (Foto: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Šta se to kog đavola dešava? Mizes institut je „ekstremistički“ distributer neprijateljskih dezinformacija? Postoje naravno i nebrojeni drugi primeri.

Pa, u jednoj reči, dešava se Kina. Moguće je da sve ovo ima veze sa strahom da će Kina vrlo brzo prevazići Ameriku ekonomski i tehnološki. Nije tajna da su SAD, UK i Evropa, uopšteno govoreći, zabrljale u upravljanju krizom koju je izazvao koronavirus, pa se možda sada nalaze na ivici recesije i finansijske krize. Kina i generalno Azija mnogo su uspešnije stavile COVID pod kontrolu. Štaviše, može da se desi da Kina bude jedina država koja će zabeležiti ekonomski rast sledeće godine.

Evo u čemu je glavni problem: pandemija istrajava. Zapadne vlade su pretežno eskivirale totalna zatvaranja i karantine, balansirajući između delimičnog socijalnog distanciranja i održavanja ekonomije otvorenom, pri čemu se oscilira između stavljanja akcenta na jedno ili na drugo. Međutim, time ne postižu ni jedno (stavljanje pandemije pod kontrolu), ni drugo (spasavanje od vrebajućeg ekonomskog kolapsa). Jedini izlaz iz ove zagonetke elite vide u opštoj vakcinaciji populacije što je pre moguće, kako bi ekonomija mogla da se pokrene punom parom i tako Kina spreči da nadmaši Zapad.

No, između 40 i 50 odsto Amerikanaca kaže da bi odbilo vakcinaciju. Zabrinuti su povodom dugoročne bezbednosti po ljudski organizam povodom nove mRNK tehnike. Izgleda da ova zabrinutost mora biti rigorozno deplasirana kako bi se prokrčio put za „neophodno“ natapanje anglofonog medijskog prostora provakcinaškom agitacijom.

Još uvek nema dokaza da je, bilo Modernina, bilo Fajzerova eksperimentalna vakcina sprečila bilo čiju hospitalizaciju ili smrt. Čak i ako ti dokazi postoje, oni nisu saopšteni javnosti. Nema informacija o tome koliko dugo traje eventualna zaštita od virusa koju pružaju ove vakcine. Nema informacija ni o njihovoj bezbednosti. Ne čudi što postoji oprez javnosti, oprez sa kojim GCHQ i „velika digitala“ nameravaju da se obračunaju.

Tačka preloma

Digitalna gvozdena zavesa ne odnosi se samo na Ameriku. Američki algoritmi i društvene mreže prožimaju i Evropu. A Evropa ima svoje „populiste“ i države „otpadnike“ (trenutno Mađarsku i Poljsku), koje Brisel želi da vidi iza digitalne zavese, satanizovane i politički ostrakizovane.

Ovog meseca, Mađarska i Poljska stavile su veto na 1.8 biliona evra vredan budžetski paket Evropske unije za oporavak, praktično u činu odmazde povodom plana Brisela da ih kazni za kršenje principa „vladavine prava“. Kako Telegraf primećuje, „mnoge evropske firme zavise od keša, a imajući u vidu da se kontinent suočava sa drugim talasom koronavirusa, Brisel se plaši da bi saveznici iz Višegradske grupe“ mogli da paket za oporavak učine taocem svog prkosa kaznenim merama EU.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki i premijer Mađarske Viktor Orban tokom pozdravljanja u sedištu Evropske komisije u Briselu, 24. septembar 2020. (Foto: Reuters/Francois Lenoir)
Premijer Poljske Mateuš Moravjecki i premijer Mađarske Viktor Orban u sedištu Evropske komisije u Briselu, 24. septembar 2020. (Foto: Reuters/Francois Lenoir)

O čemu se ovde radi? Orbanov ministar pravde predstavio je niz ustavnih promena. Svaki od njih izaziva sporove o „vladavini prava“ sa EU. Najsporniji amandman je onaj protiv LGBT zajednice, u kojem se eksplicitno navodi da je „majka žena, a otac muškarac“. On predviđa i dodatne restrikcije samcima i gej parovima koji žele da usvajaju decu, a sadrži i ograničenje kojim se promena pola dozvoljava jedino odraslima.

Orbanov veto predstavlja još jedan dokaz da se nova gvozdena zavesa spušta niz kičmu Evrope. „Zavesa“ je kulturološka i nema veze sa pravom. Brisel ne krije da je nezadovoljan time što mnoge centralnoevropske i istočnoevropske članice odbijaju da prihvate „progresivne“ (tj. „osvešćene“) vrednosti. U srži problema je sledeća tenzija: „dok se Zapadna Evropa dehristijanizuje, države u Centralnoj i Istočnoj Evropi se rehristijanizuju – pošto im je vera ranije bila uporišna tačka za otpor komunizmu“, a sada služi kao izvor nastajućeg posthladnoratovskog identiteta ovih zemalja. Ovo se ne razlikuje mnogo od procesa u kojem se delovi republikanskog biračkog tela u SAD okreću ka svojim hrišćanskim korenima pred licem političke polarizacije u njihovoj zemlji.

Kombinacija ovih procesa dovodi nas do ključne tačke preloma na kojoj se zapadna politika sada nalazi: čitava konstelacija državnih i podržavljenih aparata otvoreno je objavila rat neslaganju („neistinama“), spoljnim „dezinformacijama“ i stavovima koji ne uživaju podršku njihovih digitalnih timova za „proveru činjenica“.

On dobija konkretnu formu kroz tiho sankcionisanje i kazneno izigravanje policije po onlajn platformama koje vrši „velika digitala“, i to sve pod maskom suzbijanja zloupotreba; kroz nacionalnu, obaveznu reedukaciju i programe obuke u oblastima antirasizma i kritičke društvene teorije po školama i radnim mestima; kroz usađivanje pasivne pokornosti građana predstavljanjem antivaksera kao ekstremista ili bezbednosne pretnje i, konačno, pokretanjem niza javnih spektaklova i predstava u kojim se „prozivaju“ i posramljuju suverenisti i „kulturno regresivni pojedinci“, koji jedino zaslužuju da budu „poništeni“ (misli se na fenomen tzv. „kulture poništavanja” koji uzima maha na Zapadu, a odnosi se na sveopštu medijsku, društvenu i ekonomsku izolaciju pojedinaca i udruženja koji dovode u pitanje određene norme ponašanja; prim. prev).

Za to vreme nameće se novi kanon progresivizma, ukorenjen u kritičkoj društvenoj teoriji, antirasizmu i rodnim studijama. On ima svoju revizionističku istoriju (narative poput Projekta 1619) i progresivističku pravnu filozofiju, spremnu da bude pretočena u konkretne zakone.

Ali šta ako pola Amerike odbaci sledećeg predsednika? Šta ako Brisel nastavi da nameće svoj odvojeni progresivistički kanon? Onda će se „gvozdena zavesa“ spustiti uz zvuk metala. Zašto? Upravo zato što oni koji se pridržavaju svoje transformativne misije tretiraju „prozivanje“ grešnika kao svoju stazu ka moći – ka državi u kojoj se neslaganje i kulturna jeres suzbijaju silom (što Brisel eufemistički naziva „vladavinom prava“). Svrha svega ovoga je da se disidenti drže permanentno pasivnim, u defanzivi i strepnji da će im biti prilepljena etiketa „ekstremizma“, a da se oni neutralni strahom nateraju u poslušnost.

Protest protivnika vakcinacije protiv koronavirusa, Boston, 30. avgust 2020. (Foto: Nancy Lane/Boston Herald via AP Photo)
Protest protiv obavezne vakcinacije protiv koronavirusa, Boston, 30. avgust 2020. (Foto: Nancy Lane/Boston Herald via AP Photo)

Održavanje jedinstvenog političkog tela Zapada u takvim uslovima više neće biti moguće. Ukoliko gubitnici ove borbe (ko god to bio) zaključe da će biti kulturno savladani snagama koje njihov način života tretiraju kao jeres koja se mora istrebiti, mogli bi da osvedočimo snažnom zaokretu ka političkom samoodređenju. Kada političke razlike postanu nepremostive, jedina (nenasilna) alternativa nalazi se u cepanju političke unije.

 

Preveo Vladan Mirković/Novi Standard

 

Naslovna fotografija: Reuters/Aly Song

 

Izvor Strategic Culture

 

BONUS VIDEO:

Svet
Pratite nas na YouTube-u