Server najavljuje udar na RS: Bajden će „promeniti dejtonsku strukturu BiH“

„Bosnom i Hercegovinom ubuduće bi trebalo da upravlja vlada u Sarajevu sposobna da pregovara i provodi svoje obaveze prema EU“

Rekonstrukcija ili reforma Dejtonskog mirovnog sporazuma sigurno će biti jedan od zadataka SAD i Džoa Bajdena, kazao je za Avaz profesor univerziteta „Džon Hopkins“ u Vašingtonu Danijel Server.

Server ističe da se jači angažman SAD očekuje na Zapadnom Balkanu, a posebno kad se uzmu u obzir razgovori koje je Bajden obavio s liderima članica Evropske unije.

„Tokom tih razgovora dogovoren je jači angažman na Balkanu, a taj angažman ne može proći bez promena dejtonske strukture BiH“, naglasio je Server.

Dodao je da se ipak ne može sa sigurnošću znati hoće li nova američka administracija iskoristiti istraživanje „Vilson“ centra za osnovu svoje politike prema BiH.

Prema njegovim rečima, SAD i EU moraju učiniti sve da BiH postane funkcionalna, efikasna i ujedinjena država, u svojim trenutnim granicama sposobna da ispuni uslove za ulazak u NATO i EU.

„To zahteva uklanjanje složene upravljačke arhitekture stvorene u Dejtonu. Bosnom i Hercegovinom ubuduće bi trebalo da upravlja vlada u Sarajevu sposobna da pregovara i provodi svoje obaveze prema EU, kao i opštine koje pružaju usluge građanima, s jednakim pravima za pojedince i snažnom pravnom i sudskom zaštitom manjina“, naglasio je.

Na pitanje kako je to moguće postići, Server kaže da SAD i EU moraju postići sporazum o pokretanju procesa ustavnih i drugih reformi.

„Pripremiti novi ustav koji eliminiše ili drastično umanjuje ulogu entiteta i koji će osigurati punu primenu odluka Evropskog suda za ljudska prava. MMF i Svetska banka moraju prekinuti s praksom pomaganja entitetima, a novac se mora preusmeriti na opštine i državnu vladu u Sarajevu“, istakao je Server.

„Neophodna je reforma Izbornog zakona, a koja će razvlastiti etički utemeljene političke stranke. Parlament BiH bi trebao birati jednog predsednika i dva potpredsednika države. Striktno se mora ograničiti pravo na vitalni nacionalni interes. Nužno je usvojiti zakon kojim se osigurava transparentnije finansiranje političkih stranaka u BiH, a zahtevajući demokratske procedure za izbor stranačkih lidera“, poručio je Server.

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor Sputnjik, 02. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u