Obeležen Dan vojnih veterana Srbije

Dan vojnih veterana obeležava se 4. decembra, u spomen na datum kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, čestitala je Dan vojnih veterana Srbije uz želju da se stradanja nikada više ne ponove. Ministar odbrane Nebojša Stefanović položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Ministarka je rekla da vojni veterani, negujući tradicije starih ratnika od Vojske Kraljevine Srbije do današnjih dana, na najbolji način pokazuju da su uspomena na pretke i istorija koju imamo naš ponos i da ne smeju biti zaboravljene, navodi se u saopštenju.

„Stavljajući dobrobit otadžbine ispred svog života, vojni veterani su dali nemerljiv doprinos istoriji naše vojske, kao i čitave države“, poručila je ministarka Darija Kisić Tepavčević.

„U nadi da ćemo kao i do sada biti jedinstveni u nameri da sačuvamo od zaborava one, kojima pamtimo imena sa kamenih spomenika i da se ponosimo onima koji danas koračaju kao uspomena, čestitam vam praznik, uz želju da se stradanja nikada više ne ponove“, poručila je Kisić Tepavčević.

Stefanović položio venac na Spomenik neznanom junaku

Ministar odbrane Nebojša Stefanović, povodom Dana vojnih veterana, položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Uz najviše vojne počasti, himnu Republike Srbije i svečani stroj Garde, ministar Stefanović položio je venac u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i zamenika komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadnog generala Željka Bilića.

„Snažno ujedinjeni i vođeni verom u otadžbinu izvojevali ste pobedu i odbranili pravo na slobodan život građana u našoj zemlji. Zaštitili ste svoju zemlju i odbranili njenu čast, ne pitajući za cenu. Počivajte u miru znajući da ste ispisali istoriju pobednika i da potomci nikada neće dozvoliti da sećanje na vaše podvige izbledi. Neka vam je večna slava i hvala!“, upisao je spomen-knjigu Stefanović posle polaganja venca.

Dan vojnih veterana obeležava se 4. decembra, u spomen na datum kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu i kada je 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje „stari ratnik“, odnosno vojni veteran.

Ovaj praznik obeležava se u svim komandama, jedinicama i ustanovama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u znak poštovanja i sećanja na borce pale za slobodu otadžbine, podseća se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Prijem za delegaciju vojnih veterana

Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović priredili su prijem za delegaciju predstavnika vojnih veterana u Maloj ratnoj sali Starog Generalštaba, nakon koga je ministar Stefanović poručio da Srbija nikada neće zaboraviti svoje vojnike, njihova dela i ono što nam ostavljaju u amanet.

Čestitajući praznik, ministar Stefanović je istakao da mu je izuzetna čast što je danas bio u prilici da razgovara sa predstavnicima vojnih veterana naše zemlje koji su uvek pokazivali kako se voli Srbija.

„Za nas je veoma važno da se tradicija očuva, da pokažemo da izuzetno cenimo to što su vojni veterani radili za Srbiju u prethodnim vremenima i to što su u svakom ratu, ali i u svim drugim izazovima za našu zemlju, bili prvi, bili oni koji su davali svoje živote i svoje zdravlje, borili se za svoju zemlju i da svi mi budemo sigurni i slobodni“, naglasio je ministar Stefanović.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane RS

 

Izvor Tanjug/RTS, 04. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u