Stejt department daje pola miliona dolara za borbu protiv korupcije u Srbiji

„Projekat ‘Građani protiv korupcije’ ima za cilj jačanje veza između institucija sektora pravde i vladavine prava sa stanovništvom kojem služe“

Biro američkog Stejt departmenta za sprovođenje zakona i borbu protiv međunarodne trgovine drogom izdvojiće do 500.000 dolara za projekat pod nazivom „Građani protiv korupcije“, koji će biti sproveden u Srbiji, navodi se u opisu odgovarajućeg granta sa kojim se upoznao RT.

Kako se navodi u dokumentu, inicijativa je usmerena na pomoć u izgradnji civilnog društva koje u potpunosti „sarađuje sa vladom Srbije politički i kroz pravosudni sistem“ sa naglaskom na borbi protiv korupcije.

„Projekat ‘Građani protiv korupcije’ ima za cilj jačanje veza između institucija sektora pravde i vladavine prava sa stanovništvom kojem služe, pružanjem podrške lokalnim obrazovnim ustanovama i organizacijama civilnog društva“, precizira se u tekstu.

Budući učesnici inicijative vršiće zadatke usmerene na jačanje vladavine prava i ljudskih prava u Srbiji, pomaganje povećavanju odgovornosti i transparentnosti državnih vlasti, uključivanje mladih u ove procese i obezbeđivanje slobode medija i informacija.

Za grant mogu da se prijave srpske nevladine organizacije i obrazovne ustanove sposobne da ispune postavljene zadatke. Kako se navodi u dokumentu, sve ukupno će na realizaciju projekta biti dodeljeno pet grantova, čija veličina može varirati od 50 hiljada do 100 hiljada dolara.

Letos su objavljeni planovi Stejt departmenta da dodeli grant neprofitnim organizacijama koje će pomoći „jačanju veza“ između građana Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, a takođe će olakšati ulazak Srbije u Evropsku uniju.

 

Naslovna fotografija: Alex Brandon/AP Photo

 

Izvor Sputnjik, 06. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u