Ukrajina potpuno zabranjuje upotrebu ruskog jezika

Od 16. januara sve svoje usluge po sili zakona prevodi na „državni jezik“ (ukrajinska mova). Dakle: sve prodavnice, kafiće i restorane, banke i apoteke

Ukrajina nastavlja svoj džihad protiv ruskog jezika.

Od 16. januara sve svoje usluge po sili zakona prevodi na „državni jezik“ (ukrajinska mova). Dakle: sve prodavnice, kafiće i restorane, banke i apoteke. Svi zaposleni biće obavezni da sa mušterijama – gostima, kupcima i klijentima – komuniciraju isključivo na ukrajinskom. Ruski jezik će biti potpuno zabranjen.

Ombudsman za zaštitu ukrajinskog Taras Kremin dodatno je razjasnio:

„U supermarketima, internet-prodavnicama, kafićima, bankama, apotekama i na benzinskim pumpama postaje obavezna komunikacija na ukrajinskom. Samo na zahtev klijenta, njegova lična usluga moći će da se izvršiti na drugom jeziku“.

Kazne za biznismene koji se ovoga ne budu striktno pridržavali počeće da se izriču tek od polovine 2022. Od tada će za prvo registrovano korišćenje ruskog dobijati – upozorenje. Ko taj zločin ponovi – biće novčano kažnjen. Za „treći greh sa ruskim“ – novčana kazna će biti duplirana.

Minulog leta je prinudna ukrajinizacija izvršena po ofisima, na konferencijama i svim javnim skupovima. Isto je već obavljeno i u Oružanim snagama Ukrajine. Ruske škole su morale da pređu na ukrajinski jezik 1. septembra 2020, a mađarske, rumunske i bugarske to će morati da urade tek kroz tri godine.

Zamenik predsednika Vrhovne rade (parlamenta) Maksim Bužanski predložio je da se ruski „izjednači sa jezicima zemalja EU“. Ali, većina je to odbacila. Na udaru ukrajinizacije su i masovni mediji. Sada se 75 odsto programa na nacionalnoj televiziji emituje na ukrajinskom jeziku, a do 2024. godine obaveza će biti – 90 odsto.

Štampane publikacije objavljene na drugim jezicima moraće da sadrže i prevod na ukrajinski jezik. I ukrajinskim lekarima je nametnuto da sa pacijentima komuniciraju isključivo na „državnom jeziku“. Kremin je, inače, u novembru zapretio da će se obračunati sa nastavnicima koji i dalje komuniciraju sa decom na ruskom jeziku.

Ukrajinski politikolog Andrej Zolotarjov smatra da će oni koji govore ruski „tiho sabotirati zabrane“. A mnogi će zbog jezika – kao i dosad – napuštati Ukrajinu.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Gleb Garanich

 

Izvor Fakti, 05. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u