Исцепана застава ЕУ се вијори на ветру (Фото: PeterBe/Pixabay)

Blokirano proširenje Evropske unije?

Najavljeno je da se pitanje proširenja neće naći na agendi sastanka lidera EU 27 koji na samit u Brisel dolaze 10. i 11. decembra

Ministarski zaključci o proširenju trenutno su blokirani u Savetu EU zbog nemogućnosti dogovora o Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Iz Saveta EU kažu da je ostalo ”još par sati” za eventualni dogovor, a ministri opštih poslova zemalja EU na agendi sutrašnjeg sastanka pitanje proširenja stavili su pod tačkom ”svi ostali poslovi”.

Istovremeno, najavljeno je da se pitanje proširenja neće naći ni na agendi sastanka lidera EU 27 koji na samit u Brisel dolaze 10. i 11. decembra.

„Nije nemoguće da se pitanje proširenja ne pokrene, ali agenda je već prepuna“, ocenjuju u Briselu.

Iz nemačkog predsedavanja Savetu EU kažu da su frustrirani zbog nemogućnosti napretka po pitanju pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju koji je, bar trenutno, blokirao proces usvajanja zaključaka o svim zemljama iz procesa proširenja.

„Učinili smo sve što je bilo moguće da bi došlo do kompromisa, ali do ovoga trenutka to je nemoguće uraditi. Nezadovoljni smo činjenicom da Bugarska blokira pristupne pregovore zbog bilateralnih istorijskih pitanja koja ne pripadaju kontekstu proširenja“, navodi visoki diplomata EU.

On navodi da je, zbog blokade pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju, blokirana i Albanija.

„Cela stvar je blokirana, i to je zaista nepovoljno“, zaključuju u Briselu.

U Briselu napominju da se pregovori nastavljaju, ali da nema mnogo optimizma oko pozitivnog ishoda do kraja godine.

 

Naslovna fotografija: PeterBe/Pixabay

 

Izvor Tanjug/B92, 07. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u