Dvadeset devet godina od ubistva porodice Zec u Zagrebu

Merčep je u maju 2016. osuđen na pet i po godina zatvora, jer, kao komandant jedinice „Merčepovci”, nije sprečio zločine nad srpskim civilima

Dokumentaciono-informacioni centar Veritas podsetio je da se danas navršava 29 godina od ubistva troje članova porodice Zec u Zagrebu, za koje je osuđen ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske, nedavno preminuli Tomislav Merčep.

Mihajlo Zec (38), njegova supruga Marija (36) i ćerka Aleksandra (12) ubijeni su 7. decembra 1991. godine dok su Aleksandrina sestra Gordana i brat Dušan preživeli krijući se u kući.

Zbog tog zločina uhapšeni su pripadnici Merčepove jedinice – Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snježana Živanović, od kojih su neki pred istražnim sudijom priznali ubistva, ali pošto na suđenju nisu imali advokata, sud nije uvažio njihove prethodne iskaze te su oslobođeni.

Merčep je u maju 2016. osuđen na pet i po godina zatvora, jer, kao komandant jedinice „Merčepovci”, nije sprečio zločine nad srpskim civilima. Vrhovni sud mu je početkom 2017. povisio kaznu na sedam godina.

Po optužnici, pripadnici te jedinice na području Pakračke Poljane, Zagreba i Kutine nezakonito su uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest je preživelo mučenje i zlostavljanje. Optužnica je obuhvatila i ubistvo zagrebačke porodice Zec.

Merčep je osuđen zbog toga što, kao faktički zapovednik rezervne jedinice MUP-a, smeštene u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu, nije sprečio njene pripadnike da nezakonito hapse, muče, zlostavljaju i ubijaju civile srpske nacionalnosti. Preminuo je 17. novembra u 69. godini, prenosi Beta.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 07. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u