Avaz: U Kongresu SAD biće predloženo slabljenje RS i pritisak sa EU oko KiM

U Kongresu SAD biće održano saslušanje o Balkanu na kojem će govoriti Danijel Server, Medlin Olbrajt i Januš Bugajski

U Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD danas će biti održano saslušanje na kojem će učestvovati stručnjaci za Zapadni Balkan. Oni će dati preporuke budućoj administraciji, koju će predvoditi Džo Bajden, o tome kakve stavove treba zauzeti prema našoj regiji.

Stručnjaci, među kojima su bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt, profesor “Džons Hopkins“ univerziteta Danijel Server i analitičar Januš Bugajski, novoj administraciji daće preporuke za dalje djelovanje na Balkanu. Domaćin sastanka je predsjedavajući Komiteta, kongresmen Eliot Engel. Podsjetimo da novi predsjednik SAD u januaru preuzima dužnost.

Kako Avaz ekskluzivno saznaje, Server će u svom obraćanju pozvati buduću administraciju SAD na snažniji angažman kada je riječ o sprečavanju secesije RS, unutrašnjim reformama u smislu slabljenja entiteta, te punom priznavanju državnosti Kosova.

U svom govoru će navesti da Dejton danas služi interesima „etničkih pljačkaških barona“, od kojih „jedan naoružava svoju državicu za otcjepljenje, drugi ga ohrabruje, a treći se žali“.

– SAD bi trebalo da pritisnu Evropljane da sankcionišu one koji zagovaraju nezavisnost Republike Srpske te da ojačaju i premjeste svoje trupe, uz vidljivu podršku SAD, u grad Brčko na sjeveroistoku zemlje kako bi blokirali secesiju – kazaće Server.

Evropa i SAD žele postdejtonsku BiH koja se može kvalifikovati za članstvo u EU, navešće u svom govoru.

– Takva BiH neće se temeljiti na etničkoj podjeli moći, već na većini građana koji biraju svoje predstavnike. Kantoni i entiteti, kao i etnički veto i ograničenja, nestaće. Amerikanci i Evropljani trebalo bi da pozdrave mogućnost novog građanskog ustava. Niko izvan BiH ne može reformisati njen ustav. Potreban je narodni pokret. SAD, zajedno s Evropljanima, treba da zaštite taj narodni pokret od represije dok lišavaju entitete finansijskih sredstava i preusmjeravaju ih na centralnu vladu i opštine – Serverov je stav.

Priznanje Kosova

Server će navesti da i dalje postoje problemi između Srbije i Kosova, kao i unutar BiH, gdje je Srbija, takođe, faktor.

– Sve što sam predložio, biće lakše ako Srbija pomogne. Ako Vučić nastavi preferirati autokratiju i svrstavanje s Rusijom i Kinom, Evropljani i Amerikanci moraće da pronađu prilike da ubrzaju dan kada će Srbija biti predana stvarnoj demokratiji kod kuće i boljim odnosima sa susjedima – stoji, između ostalog, u Serverovom govoru.

Uvjeriti Rusiju i Kinu

– Glavni američki cilj dijaloga je uzajamno priznavanje i razmjena ambasadora. Predsjednik Bajden i kancelarka Angela Merkel trebalo bi eksplicitno da objave ovaj cilj i da pritisnu članice EU koje nisu priznale Kosovo da izjave da će priznati Kosovo najkasnije dok to učini i Srbija. Članstvo u UN-u će zahtijevati od Amerikanaca da uvjere Rusiju i Kinu da ne stavljaju veto – navešće Server.

 

Autor G. Mrkić

 

Naslovna fotografija: Alex Brandon/AP Photo

 

Izvor Avaz, 08. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u