Srbija jedna od 17 zemalja koje su glasale protiv antiruske rezolucije u UN

Osim Srbije, protiv su glasale Rusija, Kuba, Belorusija i Kirgistan. Sve zemlje koje se graniče sa Srbijom podržale su rezoluciju, osim BiH, koja je bila uzdržana

Predstavnici Srbije u Ujedinjenim nacijama su na Generalnoj skupštini UN glasali protiv rezolucije u kojoj se traži od Rusije da što pre prekine „privremenu okupaciju“ Krima, ukrajinskog poluostrva koje je ta zemlja pripojila 2014. godine.

Kako prenosi RSE, u rezoluciji usvojenoj 7. decembra se, između ostalog, „poziva Rusija kao okupirajuća sila da odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje vojne snage sa Krima i bez odugovlačenja prekine svoju privremenu okupaciju ukrajinske teritorije“.

Takođe, zvanična Moskva se poziva da odmah prekine sa „daljom destabilizacijom Krima prebacivanjem razvijenih sistema oružja, aviona i raketa sa nuklearnim kapacitetom, oružja, municije i vojnog osoblja ka teritoriji Ukrajine“.

Za ovaj tekst rezolucije glasale su 63 zemlje, 17 je bilo protiv, dok su 62 zemlje bile uzdržane. Rezoluciju su, između ostalih, podržale SAD, Velika Britanija, Nemačka i Francuska.

Osim Srbije, protiv su glasale Rusija, Kuba, Belorusija i Kirgistan. Sve zemlje koje se graniče sa Srbijom podržale su rezoluciju, osim Bosne i Hercegovine, koja je bila uzdržana.

Tekst rezolucije nije obavezujući, ali ima političku težinu. Predložilo ga je 40 zemalja, među kojima su evropske (Velika Britanija, Francuska, Nemačka, baltičke zemlje i druge), SAD, Australija, Kanada i Turska.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Yana Paskova

 

Izvor Radio Slobodna Evropa/N1, 08. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u