Vučić o sednici Kongresa: Bio bih demokrata kad bih se odrekao RS i KiM

„Da potpišem akt nezavisnosti Kosova i odreknem se RS bio bih najveći i najlepši demokrata... garantujem da bih dobio Nobelovu nagradu za mir“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle svega što se juče po pitanju KiM čulo u američkom Kongresu, da je sada jasno da je bio u pravu kada je govorio o posledicama izbora u SAD na Srbiju, te dodao da se nada da će administracija Džozefa Bajdena imati drugačiji stav od onoga što je izneto u Kongresu.

Engel, predsednik Komiteta za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma, rekao je juče da Srbiji neće biti odobreno članstvo u EU, sve dok ne prizna Kosovo.

„Nije samo Engel, svi su to rekli. Sada se vidi koliko sam bio u pravu, kada sam pre nekoliko nedelja govorio, ne skrivajući ništa, bez ličnih simpatija (o izborima u SAD). Ovakvi stavovi nisu nešto što ide naruku Srbiji“, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija mora da vodi računa, jer su to važni ljudi u SAD i da na odgovoran i ozbiljan način mora da odgovori.

„Nadam se da će nova administracija imati drugačiji stav i politiku u odnosu na ono što je izneto u Kongresu. Naše je da vodimo svoju politiku“, rekao je Vučić

Srbiju čekaju pritisci

Vučić ocenjuje da je jasno da ćemo se suočavati sa najvećim pritiscima i da ćemo biti u teškoj situaciji. Taj komentar izneo je povodom debate u američkom Kongresu, u kojoj se čulo da se od nove administracije u Vašingtonu očekuje da privoli Srbiju da prizna nezavisnost tzv. Kosova, te podseća da SAD imaju ekonomske i diplomatske instrumente uticaja.

Velike pritiske predsednik očekuje i oko Republike Srpske, kao i Kosova, iako ti pritisci, ističe, nisu bili slabi ni ranije.

„Sad će biti još teže“, zaključuje.

„Ono što mi smeta, ne mogu da kažem da me brine, je da se u Srbiji neki raduju misleći da je to upereno protiv mene. Nije. To je upereno protiv svakoga u Srbiji“, dodaje.

Kaže i da je njegova obaveza da čuva ovu zemlju, i da zbog toga neće reći ružnu reč o Eliotu Engelu i Medlin Olbrajt.

„Da potpišem akt nezavisnosti Kosova i odreknem se RS bio bih najveći i najlepši demokrata… garantujem da bih dobio Nobelovu nagradu za mir“, dodaje.

Na sastanku albanskih lobista u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD juče je preporučeno budućoj administraciji Džozefa Bajdena da SAD moraju da se udruže sa Evropskom unijom kako bi se smanjio uticaj Rusije i Kine na Zapadnom Balkanu i kako bi Srbija bila naterana da prizna nezavisnost Kosova.

 

Izvor Sputnjik, 09. decembar 2020.

 

Poruke albanskih lobista Bajdenu

Amerika mora da se udruži sa Evropskom unijom kako bi smanjila uticaj Rusije i Kine na Zapadnom Balkanu i kako bi Srbiju naterala da prizna nezavisnost Kosova, preporuka je novoj američkoj administraciji koja se čula danas u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD.

Predsedavajući Odbora, kongresmen Eliot Engel, poznati albanski lobista, na početku je istakao da je Kosovo nezavisna država već više od decenije i mnogo zemalja, među kojima je SAD, je priznalo tu nezavisnost.

„Vreme je da Srbija krene dalje i prizna nezavisnost Kosova jer blokiranje pristupa Kosova svetskim organizacijama samo usporava proces pristupa Srbije Evropskoj uniji“, kazao je on.

Engel je izrazio nadu da će administracija Džoa Bajdena uspostaviti odlične odnose sa Kosovom uprkos ponašanju njenog većeg suseda (Srbija).

„Srbija ne može da sedi na dve stolice. Prema izveštajima koje imamo ona nabavlja oružje od Rusije i održava vojne vežbe sa njima. S druge strane, teži ulasku u Evropsku uniju“, naglasio je i potom dodao da kosovski Albanci izuzetno cene ono što je Amerika učinila za njih što, kako je naveo, pokazuju time što svakog Amerikanca koji ode na Kosovo tretiraju kao „kralja“.

Nekadašnja američka državna sekretarka Medlin Olbrajt izjavila je da je Balkan velika tema za spoljnu politiku Amerike.

„Verujem da su u prošlosti Amerika i njeni savetnici učinili pravu stvar i na Kosovu i u BiH. Bajden je lično učestvovao u rešavanju balkanskih pitanja u prošlosti. Danas je Balkan mirniji nego pre 25 godina. Zemlje se nisu dezintegrisale“, rekla je na početku izlaganja.

„Rusija i Kina ponovo jačaju uticaj na Balkanu, posebno u Srbiji. Amerika u trenutku pandemije može mnogo da pomogne zajedno sa EU. Administracija Bajdena mora da ima jasnu strategiju“, istakla je ona.

Ta strategija bi trebalo da ima tri dela – blisku saradnju SAD i EU, jer države Zapadnog Balkana žele članstvo u Uniji, zatim obračun sa korupcijom koja značajno šteti političkim institucijama i urušava vladavinu prava u regionu i najzad, zemlje regiona moraju jačati ekonomsku saradnju sa EU i Amerikom, kao i unutar samog regiona, navela je ona plan. Strategija treba da pomaže pojedinačnim državama u reformama i da ih nagradi, ali i da se izvrši pritisak na one koje to ne čine.

Kao glavni cilj istakla je da Kosovo mora da ima kompletnu nezavisnost,a da BiH ne sme da bude podeljena između interesa tri strane.

Profesor univerziteta „Džon Hopkins“ Danijel Server smatra da SAD i EU moraju zajednički da deluju na Balkanu.

„Dijalog Beograda i Prištine može da pomogne u rešavanju kosovskog problema, ali je potrebno da se umeša SAD i da dođe do obostranog priznanja Srbije i Kosova i razmene ambasadora“, rekao je Server.

U vezi sa BiH, on je izjavio da Dejtonski sporazum nije dovoljan i da sada služi interesima „etničkih pljačkaša“. Istakao je i da je potrebno udruženo delovanje EU i SAD kako bi se održala celovitost BiH.

„Sve što sam rekao da bi bilo lakše kada bi se Srbije složila sa tim. Bajdenova administracija morala bi da pritisne Srbiju. Kosovo bi trebalo da postane punopravni član UN“, smatra Server.

On dodaje i da SAD moraju da spreče da Rusija naoružava države na Zapadnom Balkanu.

Stručnjak za balkanska pitanja Januš Bugajski rekao je da Bajdenova administracija mora da učini dalji korak u BiH jer Dejtonski sporazum više nije dovoljan.

„Potrebna je konstitutivna i izborna reforma u Bosni i Hercegovini“, kazao je on.

On smatra da Rusija i Kina vide region kao slabu tačku Evropske unije i da SAD mora da se fokusira na sprečavanje uticaja te dve zemlje.

„Mora se stati na put kineskom ekonomskom uticaju, a samim tim i drugim uticajima. Slično treba učiniti i sa ruskim uticajem. Potrebno je jačati demokratske procese, slobodu govora i medija, iskoreniti korupciju…“, naveo je.

Kongresmen Majk Mekol, koji se na kratko uključio u diskusiju, govorio je o „opasnosti“ koju Rusija i Kina predstavljaju na Balkanu, posebno u Srbiji, sumiranu u jednu rečenicu.

„Srbija mora da shvati da Putin i Si Đinping nisu njeni prijatelji“.

 

Autor Radmila Alkalaj

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Sputnjik, 09. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u