Nova S: Ishod glasanja za sudije neočekivani šamar Vučiću

Kako prenosi prozapadni portal Nova S, svi kandidati za koje je lobirala vlast „su izvisili“. Podsećamo, Vučić je nedavno upozorio da pojedine sudije „ne izlaze iz američke ambasade“

Ovogodišnji izbori za Visoki savet sudstva (VSS) i Državno veće tužilaca (DVT) pravo su iznenađenje za pravosuđe Srbije, jer su gotovo svi kandidati, a za koje je prethodnih meseci lobirala aktuelna vlast, „izvisili“. Po svemu sudeći, za tela koja su najbitnija za sudsku granu vlasti u našoj zemlji, izabrani su mahom ugledni pravnici, sa dugogodišnjim iskustvom, ali i oni, što je još bitnije, za koje režim nije lobirao – čime je jasno da će pravosuđe biti nešto nezavisnije od politike.

Opšte je poznato da vlast u svakoj sferi ima svoje miljenike, za koje pretenduje da se nađu na istaknutim mestima, pa tako situacija nije drugačija ni u pravosuđu. Proteklih meseci do javnosti u Srbiji dolazile su brojne informacija o uplitanju politike u izbor za DVT i VSS, pa smo tako imali situaciju i da je donedavni državni sekretar Ministarstva pravde, Radomir Ilić, uoči izbora za Državno veće tužilaca, obilazio srpska tužilaštva i lobirao za koga da se glasa.

Interesantno je da Iliću ova “metoda” vršenja pritiska nije pošla za rukom, pa od čak nekoliko kandidata za koje je vlast lobirala – izabran je samo jedan.

Ilić je, u mesecima pred izbore, obilazio beogradska tužilaštva i pokušavao da utiče na tužioce i njihove zamenike za koga da glasaju na predstojećim izborima za članove Državnog veća tužilaca. O ovome se svojevremeno oglašavalo i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, ističući da im svakodnevno pristižu informacije o pokušajima da se utiče na izbornu volju javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u postupku izbora za kandidate za izborne članove Državnog veća tužilaca iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

Sa druge strane, pre samo nekoliko dana sudije su iz svojih redova birale i članove za Visoki savet sudstva (VSS). Iako su i tu postojali izvesni pritisci od strane vlasti, najviše glasova dobile su najeminentnije sudije, koje iza sebe imaju višegodišnju karijeru.

Između ostalog, prilikom ovih izbora situacija nije bila ni malo bolja u odnosu na izbore za DVT. Tako su, prema saznanjima portala Nova.rs iz pravosuđa, za pojedine kandidate lobirala čak i određena udruženja bliska aktuelnom režimu predsednika Aleksandra Vučića, međutim do njihovog izglasavanja nije došlo.

Predsednik suda o Vučiću

Da se pravosuđe u poslednje vreme, u svakom smislu, oslobađa od političkih pritisaka, jasno je bilo i nakon istupanja predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića, koji je otvoreno, u intervjuu za KRIK, govorio o stanju pravosuđa u Srbiji.

Intervju Stepanovića izazvao je puno polemike u javnosti, a o njemu se oglasio i sam predsednik Vučić. Vučić je, očigledno bio izrevoltiran njegovim istupanjem u javnosti i kritikom na račun srpskih tužilaštava, kao i tvrdnjama da je predsednik Srbije svojim izjavama o Filipu Koraću i Dragoslavu Kosmajcu vršio svojevrstan pritisak na sud.

 

Autor Tanja Milovanović

 

Naslovna fotografija: dvt.jt.rs

 

Izvor Nova S, 10. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u