Putin: Odgovorićemo na cenzuru ruskih naloga na društvenim mrežama

„Naši tzv. partneri se bave cenzurom. To je očigledna stvar, jasna svakome. To je cenzura. Mi to ne radimo, ali smo prinuđeni da nekako reagujemo, odgovorimo“

Blokada naloga ruskih korisnika društvenih mreža od strane inostranih resursa je cenzura, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. Moramo na to da reagujemo ali „to treba uraditi tako da ne pucamo sebi u nogu“, dodao je on.

Putin je učestvovao na sednici Saveta za razvoj građanskog društva i ljudskih prava u onlajn formatu, na kojoj je predsednik Saveta Valerij Fadejev rekao da je neophodno doraditi nacrt zakona.

„Naravno, vidim rizike koji su povezani sa blokadom naloga stranih mreža koje koriste i hiljade ruskih građana, između ostalog da bi zaradili za život. Naši tzv. partneri se bave cenzurom. To je očigledna stvar, jasna svakome. To je cenzura. Mi to ne radimo, ali smo prinuđeni nekako da reagujemo, odgovorimo. Ali, naravno to treba da uradimo na način da sebi ne pucamo u nogu“, rekao je on.

Razvijaćemo sopstvene servise, sopstvene mogućnosti, mreže, obezbedićemo kvalitetnu uslugu i nećemo ograničavati ljude tamo gde za to nema nikakvog smisla, naveo je Putin. Jedna od tema sednice bila je dorada i dopuna nacrta zakona o pooštravanju zahteva prema stranim agentima.

„Uvek smo polazili od toga da je to povezano s tim da se onemogući mešanje stranih država u naše poslove, što one aktivno rade, mi to znamo. Aktivno rade. A kako? Daju novac da bi u unutrašnji politički život naše zemlje plasirali svoju agendu“, rekao je Putin.

S jedne strane, rekao je Putin, moramo od toga da se ogradimo, a s druge da ne dozvolimo prevelika ograničenja. S tim u vezi Putin je rekao da ako postoje neki rizici onda o tome mora da se diskutuje i da se nacrt doradi. Mora se, međutim, poći od toga da status stranog agenta ne vodi ni do kakvih zabrana od strane države.

Predsednik Rusije Vladimir Putin na sednici podržao je ideju o formiranju Ruskog suda za ljudska prava.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

Izvor Sputnjik, 09. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u