Ministarka u BiH pozvala na ukidanje entiteta, oštre reakcije iz Srbije i RS

Bisera Turković je rekla da može da zamisli da budu ukinuti entiteti u BiH jer je „BiH postojala i bez entiteta“, kao i da je to moguće „voljom naroda i sa podrškom sa strane“

Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković je pozvala strance da se umešaju u proces stvaranja unitarne BiH. Povodom njenih izjava oštro su reagovali predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Bisera Turković je, gostujući na Fejs TV, rekla da može da zamisli da budu ukinuti entiteti u BiH jer je „BiH postojala i bez entiteta“, kao i da je to moguće „voljom naroda i sa podrškom sa strane“.

„Kad bi pravosuđe funkcionisalo onako kako treba i kada bi se svi oni koji su stekli enormno bogatstvo u ovih 25 godina stavili na ona mjesta gdje bi trebalo da se nalaze, zar mislite da bi stanovništvo bilo protiv toga da imaju bolji život? Oni jesu sada pod pritiskom, ali bili su i Nijemci pod pritiskom Hitlera, ali su ipak izašli iz tog perioda. Jednom kada glavno lice, koje je odgovorno, naiđe na adekvatnu kaznu ili promeni kurs svog ponašanja, mnoge stvari se postave u drugačijem kontekstu“, rekla je Turković, prenose Nezavisne.

Na pitanje voditelja da li ona srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika poredi sa Adolfom Hitlerom, rekla je: „Ja nikoga ne poredim. Ja samo govorim o različitim situacijama“.

Oštre reakcije Cvijanovićeve i Vulina

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da izjave Bisere Turković, koja, kaže, ne pokušava ni da sakrije mržnju prema Republici Srpskoj i srpskom narodu, predstavljaju odraz sarajevskog ekstremizma koji ozbiljno urušava temelje na kojima BiH počiva.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjave Turkovićeve usmerene protiv Republike Srpske i njenih zvaničnika, Cvijanovićeva je rekla da je Turkovićeva ekstremista koji deluje izvan procedura i koji ne predstavlja niti BiH, niti sve njene narode.

„Ovakve izjave i atmosfera mržnje koja dolazi iz Sarajeva, dodatno će osnažiti našu svijest o važnosti jačanja Republike Srpske i njenih institucija, o čijoj budućnosti sasvim sigurno neće odlučivati Bisera Turković, niti bilo koji izdanak političkog Sarajeva“, poručila je predsjednica Srpske.

Reagovao je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin koji je poručio da „sa Srbima može svaki dogovor, ali nasilje nikako“. Vulin je napomenuo da su i Aleksandar Vučić i Milorad Dodik potomci jasenovačkih žrtava, a da njihovi sagovornici iz zajedničkih organa imaju više emocija prema ubicama iz Jasenovca nego prema njihovim žrtvama.

Ocenio je da „unuci iz redova Handžar divizije“ teško praštaju Srbima to što su bili jedini antifašistički narod u Evropi. Graditi BiH „na ubijanju Republike Srpske“, za Vulina jeste siguran način da se razori BiH i prizove nasilje i rat.

„Sve što se dopusti Šiptarima, moraće se dopustiti i Srbima. Ako ministarka spoljnih poslova ne priznaje dejtonsko uređenje BiH, zašto bi Srbi priznavali BiH“, upitao je Vulin. Vulin je istakao da BiH jeste postojala bez Islamske deklaracije Alije Izetbegovića i bez mešanja stranaca, ali da je sa njima nestala.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/FACE HD TV

 

Izvor Nezavisne/Tanjug/RTS, 12. decembar 2020. 

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u