Ana Kapor odgovorila Dežuloviću: Nije do Beograda, do vas je

Ni Rim nije ono što je bio ranih osamdesetih, kada sam došla. Ali duh Rima će preživeti, baš kao i duh Beograda, bez obzira na sve

Pitala me je danas jedna novinarka da li želim da odgovorim na napad na tatu. U jednom tekstu koji je pročitala pre neki dan, kaže, optužuju ga da je lično kriv za propast Beograda.

Da li je moguće da je baš on razlog? Zar nema neko malo življi koga bi mogli da optuže? Skoro jedanaest godina posle smrti i dalje je tema. Bio bi srećan da zna. Voleo je publicitet.

Znam da je potrebno stati na stranu onih slabijih, onih koji ne umeju ili ne mogu da se brane jer ih više nema. Ali to nije njegov slučaj. On je sebi odbranu obezbedio za života – knjigama. Neke od najlepših redova posvetio je gradu u kom se nije rodio ali koji je suštinski razumeo, voleo i osećao kao svoj. Te knjige su ostale iza njega. Položile su ispit vremena što je jedino važno za pisca. Čitaju se i dalje, u novim, lepo opremljenim izdanjima.

Želim Dežuloviću da njegove knjige dožive nešto slično, jednog dana kada ga ne bude. Nadam se što kasnije, jer je moj vršnjak. I ja sam, kao sasvim mlada, došla u jedan grad koji me je primio i u kom živim skoro 40 godina. Ni Rim nije ono što je bio ranih osamdesetih, kada sam došla. Ali duh Rima će preživeti, baš kao i duh Beograda, bez obzira na sve. Nema mesta brizi i uvredljivim tonovima.

Zbog svega toga odbila sam intervju. Mislim da ne treba nikoga da branim. A Beograd – on je upravo onakav kakvim ga doživljavate.

Nije do Beograda. Do vas je.

 

Naslovna fotografija: Fejsbuk profil Ane Kapor

 

Izvor Fejsbuk profil Ane Kapor, 14. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u