Elektorski koledž potvrdio Bajdenovu pobedu, Putin čestitao

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je čestitku Džozefu Bajdenu povodom pobede na predsedničkim izborima u SAD, saopštio je Kremlj

Elektorski koledž potvrdio je u ponedeljak pobedu demokratskog kandidata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD, pošto mu je Kalifornija dodelila 55 elektorskih glasova.

Bajden je tako premašio broj od 270 glasova elektora, koliko je potrebno za ulazak u Belu kuću.

Na osnovu rezultata izbora 3. novembra, Bajden je dobio 306 glasova Elektorskog koledža, dok je republikanski kandidat i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp osvojio 232 glasa, prenosi Tanjug.

Ranije juče, elektori u nekoliko ključnih saveznih država – Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Nevadi, Pensilvaniji i Viskonsinu, u kojima je Tramp pokušavao da preokrene rezultat, glasali su takođe za Bajdena.

Elektori u Arizoni su potvrdili da 11 glasova ide Bajdenu, Pensilvanija je dala 20, Nevada šest, Vermont tri, dok je Tenesi dao Trampu 11 glasova. U Viskonsinu je Bajden dobio 10 glasova, Mičigen mu je dao 16 glasova, a Džordžija 16 glasova elektora.

Nakon ovog potvrđivanja glasova, oni će biti poslati u Vašington i potvrđeni 6. januara u Kongresu, zajedno sa glasovima elektora iz ostalih saveznih država.

 

Izvor Politika, 15. decembar 2020.

 

Putin čestitao Bajdenu na pobedi

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je čestitku Džozefu Bajdenu povodom pobede na predsedničkim izborima u SAD, saopštio je Kremlj.

Šef ruske države je poželeo Bajdenu uspeh na mestu predsednika SAD i izrazio uverenost da Rusija i SAD mogu, bez obzira na nesuglasice, pomoći da se reše mnogi problemi.

„Spreman sam na saradnju i dijalog sa vama“, naglasio je Putin u čestici.

Saradnja Rusije i SAD na ravnopravnoj osnovi i uz uzajamno poštovanje je u interesu naroda dve države i celog sveta, ukazao je ruski lider.

Podsetimo, sinoć je elektorski koledž potvrdio pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD.

 

Naslovna fotografija: Alexander Zemlianichenko/AP Photo

 

Izvor Sputnjik, 15. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u