Hoti i Rama objavili da je Kosovo energetski nezavisno, EMS demantuje

Javno preduzeće Elektromreže Srbije saopštilo je da je trafostanica „Valač“ na severu Kosova i Metohije i dalje u njegovom sastavu

Premijer Edi Rama bio je danas u dispečerskom centru Operatora prenosnog sistema, gde je od danas započelo nezavisno delovanje Kosova kao regulatorne zone u okviru regulatornog bloka Albanija-Kosovo, prenosi Koha pisanje Top Channel-a.

Takođe je počeo sa radom dalekovod od 400 kW između dve zemlje.

Rama je rekao da je ovo istorijsko dostignuće na koje se čekalo od 2010. godine, a koje je ostvareno tek 2016. godine, dok je razlog zašto nije sproveden do sada bio veto Srbije.

„Napokon smo uspeli da dođemo do ovog dana, što je, kada pogledamo unazad, trajalo dugo. U februaru 2010. godine, vlada je odobrila zajam za izgradnju dalekovoda Albanija-Kosovo, a prema obećanjima prethodnog premijera, linija je trebalo da bude završena za dve godine, što je tada ocenjeno kao istorijski sporazum. Bez obzira na to što se sa tim opisom slažem, moram da podsetim da to nije sprovedeno u delo. Ne samo da ništa nije otpočeto, već je energetski sistem nastavio da se degradira do te mere da je postao teret državi, dovodeći Albaniju u pretnju od bankrota“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Vlada koju je vodio završila je ovaj projekat za dve godine.

„Ali evo nas posle četiri godine na završetku projekta, bio sam sa Isom Mustafom kada smo objavili da je projekat gotov. Dalekovod nije pušten u rad tada, reći ću danas, iako će to da ide u prilog onima koji nas kritikuju, zbog veta Srbije. Linija je tada postala talac formalnosti, u uslovima nedostatka političke volje. Srpska strana pristala je da ga prizna samo ako ostane zavisan od Srbije. Ovo je rezultat regionalnog Šengena, projekti koji su od velike važnosti i koji su bili taoci velikih reči i koji su sprečili Albance da vide dalje od svog nosa“, rekao je on.

Rama kaže da su uklonili taj veto i doveli do ovoga danas – otvaranja i stavljanje u funkciju ovog projekta.

„Na kraju ove priče, pritiskom na dugme, dali smo život nezavisnom energetskom prostoru širom Albanije. Puštanje u rad linije imaće pozitivan uticaj i povećaće kapacitet interkonektivne mreže OST. Dovoljno je videti slike medalje da biste razumeli šta je danas postalo stvarnost, integracija mreže i 24/24 interakcija OST-a sa KOSTT-om. Danas smo snažniji. Na Kosovu je poznato da postoje visoki troškovi, jer to zavisi od termoelektrana, a baza proizvodnje je toplota. Sada smo u mogućnosti da racionalizujemo upotrebu energije. I kao Albanija smo po prvi put u mogućnosti kada upravljamo viškovima ili nedostacima“, rekao je Rama.

 

Izvor Koha ditore/KoSSev, 14. decembar 2020.

 

Hoti: Energetska nezavisnost – uspeh Kosova

Energetska nezavisnost jedan je od zajedničkih uspeha Kosova i međunarodnih partnera, oglasio se danas kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što je prethodno njegov kolega iz Albanije, Edi Rama, saopštio da je danas započelo nezavisno delovanje Kosova kao regulatorne zone u okviru regulatornog bloka Albanija-Kosovo.

„KOSTT je ispunio sve uslove predviđene sporazumom i sada posluje nezavisno“, poručio je Hoti u objavi na Fejsbuku.

Dodao je da je kosovski operator sistema, prenosa i tržišta električne energije otvorio novo poglavlje u energetskom bloku Albanija-Kosovo.

„Vladina podrška energetskom sektoru biće maksimalna, jer je energetska stabilnost preduslov za održiv ekonomski razvoj zemlje, uvećanje domaćih i stranih investicija u korist građana“, dodao je Hoti.

U međuvremenu je reagovao i ministar za Evropu i spoljne poslove Albanije, Gent Cakaj.

„Evo još jedne super vesti za Kosovo i Albaniju. Konačno je započelo nezavisno funkcionisanje Kosova kao regulatornog područja u okviru kosovsko-albanskog regulatornog bloka“, poručio je Cakaj u objavi na Fejsbuku.

Potvrdu vesti da je danas započelo nezavisno delovanje Kosova kao regulatorne zone u okviru bloka Albanija-Kosovo, danas je prvi saopštio albanski premijer, Edi Rama. Rama je posetio dispečerski centar Operatora prenosnog sistema u Albaniji, odakle je poručio da je počeo sa radom dalekovod od 400 kW između Albanije i Kosova.

Kazao je da se sa puštanja u rad dalekovoda odlagalo zbog veta Srbije koja je, kako je dodao, pristala da ga prizna samo ako ostane zavisan od Srbije. Albanski premijer, sa druge strane, bez detaljnijeg objašnjenja, precizira da je veto potom uklonjen, te da je to dovelo do stavljanja u funkciju celokupnog projekta.

Ujedno je poručio da je Kosovska energetska nezavisnost rezultat regionalnog Šengena.

Podsetimo, na sastanku održanom, 1. decembra ove godine RGCE (Regionalna grupa za kontinentalnu Evropu) saglasila se da početak rada KOSTT-a kao regulatorne oblasti u okviru regulatornog bloka Albanija-Kosovo, odnosno početak primene Sporazuma o povezivanju između KOSTT-a i ENTSO-a otpočne 14. decembra 2020. godine, saopštio je KOSTT 2. decembra.

Slično obaveštenje, prema izvorima KoSSev-a, a nakon istog sastanka dobili su i radnici EMS-a na Kosovu kojima je saopšteno da 13. decembra u ponoć prestaje mogućnost razmene električne energije između JP EPS-a i KOSTT-a koja je postojala do sada radi potreba snabdevanja potrošača na Severu.

Nadležni iz Kancelarije za KiM na saznanjima KoSSeva da KOSTT započinje „samostalan operativan rad“ reagovali su izjavama da do prestanka snabdevanja električnom energijom neće doći, dok nije komentarisano da li počinje i primena sporazuma između KOSTT-a i ENTSO-e.

U prethodnim danima a povodom toga da KOSTT počinje samostalni rad kritike je uputilo više opozicionih partija u Srbiji, koje su ujedno zatražile razjašnjenje od srpske vlasti. Međutim, na pitanje šta konkretno znači samostalnost KOSTT-a i kako će se ona odraziti na građane na Severu Kosova, odgovor za sada nisu dali ni zvaničnici iz Beograda, ali ni iz Prištine.

 

Izvor KoSSev, 14. decembar 2020.

 

EMS: Trafostanica Valač je i dalje u našem sastavu

Javno preduzeće Elektromreže Srbije danas je saopštilo da je trafostanica „Valač“ na severu Kosova i dalje u njegovom sastavu i da su netačne informacije da su zaposleni tokom vikenda praznili tu stanicu.

„EMS ne predaje svoju trafostanicu, zaposleni koji su raspoređeni na radno mestu u TS Valač na svojim su radnim mestima i nikakvu opremu nisu iznosili niti je trafostanica ispražnjena“, navodi se u saopštenju EMS-a.

Dodaje se da „EMS ne želi da se upušta u političke izjave koje pojedinci daju, a pojedini mediji prenose“.

„Apelujemo na celokupnu javnost da ne naseda na netačne informacije i unosi nemir, pre svega među zaposlene u našoj kompaniji, ali i na sve ljude koji žive na Kosovu i Metohiji i celokupnu javnost“, ističe se u saopštenju EMS-a.

Operator sistema transmisije i tržišta električnom energijom Kosova (KOSTT) od danas funkcioniše samostalno od EMS, u skladu sa sporazumom sa Evropskom mrežom operatora prenosnog sistema (ENTSO).

 

Naslovna fotografija: ems.rs

 

Izvor Beta/Danas, 14. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u