Komšić i Džaferović su bili upoznati s planom posete Lavrova BiH

Šta se desilo u međuvremenu i kako su Džaferović i Komšić odlučili na sam dan sastanka da se na njemu ne pojave nije poznato

Sva tri člana Predsedništva BiH, uključujući Željka Komšića i Šefika Džaferovića, bila su odavno upoznata sa programom posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Sarajevu, u kome se nalazio i poseban sastanak sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, proizilazi iz tri note koje je MSP BiH uputilo Predsedništvu BiH, saznaje Sputnjik.

U prvoj noti koje je Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine poslalo Predsedništvu navodi se da je Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu uputila Ministarstvu spoljnih poslova BiH verbalnu notu kojom je obavestila da će Lavrov boraviti u radnoj poseti BiH 27. i 28. oktobra.

U njoj se, kako saznaje Sputnjik iz diplomatskih izvora u BiH, navodi da je Lavrov izrazio želju da se tokom posete sastanke sa predsedavajućim i članovima Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem u sredu 28. oktobra od 9,30 do 10,25 sati. Takođe je, kako se navodi u noti koja je u Predsedništvo stigla 9. oktobra, u okviru privatnog programa, ministar Lavrov izrazio želju da se istog dana sastane sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu od 13 do 15 sati.

U sledećoj noti, dostavljenoj u Predsedništvo 23. oktobra Ministarstvo obaveštava Predsedništvo da je Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu uputila verbalnu notu kojom je obavestila da se sastanak Lavrova sa tri člana Predsedništva 28. oktobra pomera za 10,30 do 11,25 sati, dok se sastanak sa Dodikom u Istočnom Sarajevu pomera za 14,25.

Nakon što je oktobarska poseta Lavrova stopirana zbog epidemiološke situacije, u okviru dogovora za decembar iz Ministarstva spoljnih poslova BiH u Predsedništvo 8. decembra stiže i treća nota. U njoj se precizira da je Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu uputila Ministarstvu verbalnu notu s obaveštenjem da će Lavrov boraviti u radnoj poseti BiH 14. i 15. decembra.

Kako se navodi, prema nacrtu programa dostavljenom iz Ambasade tokom posete Lavrova planirane su sledeće aktivnosti koje se tiču Predsedništva BiH: 14. decembra u 18 sati sastanak sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, a 15. decembra od 9 do 9,45 sati sastanak sa predsedavajućim i članovima Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

I u trećoj noti, koja je dostavljena službi za protokol stoji molba da se Ministarstvo obavesti o mogućnosti održavanja navedenih sastanaka u traženim terminima, bez ikakvih primedbi na program.

Šta se desilo u međuvremenu i kako su Džaferović i Komšić odlučili na sam dan sastanka da se na njemu ne pojave nije poznato. Čak i ako se uzme u obzir već poznato antirusko raspoloženje Džaferovića i Komšića i njihove bliske veze sa predstavnicima zapadnih ambasada koji uporno ponavljaju mantru o „malignom uticaju Rusije u BiH“ bilo je u najmanju ruku pristojno da o odluci da ne dođu na sastanak obaveste bar dan ranije. Ako im je smetao sastanak Lavrova sa Dodikom u Istočnom Sarajevu, od 8. decembra kada je stigla treća nota imali su dovoljno vremena da to i javno kažu.

Sam Lavrov je, komentarišući postupke Džaferovića i Komšića, istakao da incident u Sarajevu ne smatra bitnim za politiku Rusije i razvoj odnosa sa BiH uz ocenu da ta odluka nije doneta samostalno, već da je u pitanju poruka spoljnih igrača.

„Političari koji su doneli tu odluku nisu samostalni , očigledno rade po nečijem nalogu i ne izražavaju interese svojih birača nego interese spoljnih snaga koje nisu zainteresovane za to da zemlje Zapadnog Balkana realizuju pravo na realizovanje uzajamno korisne saradnje“, rekao je Lavrov u Beogradu posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/FENA

 

Izvor Sputnjik, 16. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u