Šta znači povratak Olbrajtove u dijalog Beograda i Prištine?

Ne treba se plašiti povratka starih američkih jastrebova jer su nam njihove strategije već poznate, što znači da znamo i sa kojim oružjem da se borimo, ističe Paić

Uključivanje nekadašnje šefice američke diplomatije Medlin Olbrajt u dijalog Beograda i Prištine ne znači ništa, jer nezavisnog Kosova nema bez priznanja Srbije. Osim toga, strategija „jastrebova“ koji se vraćaju nama je poznata, znamo šta nas čeka i kako da se suprotstavimo, saglasni su sagovornici Sputnjika.

Borislav Lalić, novinar i publicista i Milisav Paić, bivši ambasador, višegodišnji načelnik Uprave za Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, podsećaju da glavne pregovore vodi EU, a ne Vašington. Ipak, napominju da će Nemačka biti glavni saveznik Amerike u ovom procesu.

Srbiji poznata strategija Olbrajtove

Sam povratak Olbrajtove, napominje Lalić, pokušaj je povratka stare američke politike u ovaj region, za koju on misli da neće biti tako uspešna kao što je bila ranije.

„Oni misle da će se Bajdenova administracija vratiti na stari kolosek u rešavanju balkanskog pitanja. Cela problematika se svodi na to da se Srbija natera da prizna Kosovo. Setimo se šta je Amerika uradila 1999. godine nediplomatskim putem, bombama, jer diplomatskim to nije bilo moguće“, ističe Lalić.

Pritisak na Srbiju će porasti, dodaje on, zbog strateških ciljeva svake američke administracije, pa i ove, a to je sprečavanje prodora Rusije i Kine na Balkan i priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.

„Pre svega, žele da zaustave njihov kapital preko koga ide i politički uticaj. To Amerikanci govore otvoreno na svim debatama i smatraju da ekonomski prodor ove dve države remeti njihove strateške interese da Balkan bude njihova uticajna zona. Zato su omogućili Olbrajtovoj i ostalima da počnu kampanju, ali mislim da su oni istrošeni ljudi čije vreme prolazi. Međutim, to ne znači da se pritisci neće nastaviti u nekoj formi“, dodaje Lalić.

Poslednju reč ima Srbija

Američki profesor Danijel Server, koji je i najavio povratak Olbrajtove na „mesto zločina“, prema rečima Milisava Paića, takođe je jedan od lobista koji se nadaju da će se nastaviti politika Amerike prema Balkanu koja je bila pre inauguracije Donalda Trampa.

„Srbija treba da bude pacifikovana ili, ako bude potrebno, nekim obojenim revolucijama naterana da prihvati nezavisnost Kosova, da se ugura u NATO i da po njihovoj strategiji ceo region jugoistočne Evrope bude stavljen pod evroatlantski kišobran“, kaže Paić.

Insinuacije da bi Amerika sarađivala sa EU tokom dijaloga, odnosno sa Nemačkom čiji se stav poklapa sa sadašnjim američkim, obećava nam ozbiljan pritisak na našu državu kada govorimo o kosovskom pitanju, dodaje on.

„Ponovljeni su stavovi da Srbija ne može da uđe u EU ako ne prizna Kosovo, što bi otvorilo put Prištini za ulazak u UN, a posle i u NATO, jer samo država-članica UN može postati deo ove vojne Alijanse. Međutim, na tom putu se nalazi prepreka – a to je Srbija, jer bez našeg priznanja Kosova nijedno drugo priznanje ne može im dati ono što žele – a to je državnost“, zaključuje Paić.

Obojene revolucije nisu isključene

U tom kontekstu, napominje on, ne treba se plašiti povratka starih američkih jastrebova jer su nam njihove strategije već poznate, što znači da znamo i sa kojim oružjem da se borimo, odnosno rukujemo.

Podsetimo, Server je izjavio da nije važno šta Srbi misle o Medlin Olbrajt, jer je ona važna u delu sveta koji misli o spoljnoj politici i demokratiji. Kako je rekao, činjenica što je bila zagovornik bombardovanja Srbije i sve ostale njene „zasluge“ prema Srbiji padaju u vodu naspram njenog uticaja.
Server, Olbrajtova i kongresmen Eliot Engel govorili su nedavno u američkom Odboru za spoljne poslove i gde se čulo da je jasno da Aleksandar Vučić ne želi da bude predsednik koji će priznati Kosovo, te da moraju biti spremni da sačekaju predsednika Srbije koji će to uraditi.

 

Autor Brankica Ristić

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Zach Gibson

 

Izvor Sputnjik, 15. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u