Muzej žrtava genocida objavio je 14 naslova u 2020. godini (PR)

U 2020. godini objavili smo 14 naslova u različitim formama. O vrednosti obavljenog posla prepuštamo javnosti, stručnoj i široj, da prosudi

Programski zadaci Muzeja žrtava genocida obuhvataju prikupljanje, obradu, čuvanje i prezentaciju podataka i građe o genocidu nad srpskim narodom na njegovim etničkim i državnim prostorima, kao i nad drugim narodima, a posebno nad Jevrejima i Romima, i negovanje trajnog sećanja na velika stradanja. Cilj tih aktivnosti je u prvom redu spoznaja istine temeljene na istorijskim faktima, tačnije na materijalnoj građi i nužnosti da se kao takva prezentuje što može da pomogne u otklanjanju mogućnosti manipulacija istorijom i upotrebe istorije u dnevnopolitičke svrhe.

Novija istorija nam kazuje da su pripadnici srpskog naroda masovno stradali u balkanskim ratovima (1912–1913), Velikom ili Prvom svetskom ratu (1914–1918), Drugom svetskom ratu (1941–1945), građanskom ratu (1991–1995) kojim je rasturena Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ), kao i u agresiji NATO-a 1999. godine.

Izdavaštvo je jedna od oblasti gde se najbolje vide rezultati realizacije pomenutih zaduženja koja Muzej uglavnom ostvaruje kroz naučno-istraživačke projekte.

U 2020. godini objavili smo 14 naslova u različitim formama.

O vrednosti obavljenog posla prepuštamo javnosti, stručnoj i široj, da prosudi.

 

muzejgenocida.rs

muzejgenocida.srb

 

(PR)

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u