Vučić: Prisluškuju me, to je direktan pokušaj državnog udara

„Mislim da znam ko stoji iza toga, ali ne bih da izlazim s tim u javnost. Nadležni organi se tim poslom bave, oni će svoj posao da urade”

Prisluškuju me i mislim da znam ko stoji iza toga, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić i dodao da je to deo pokušaja nekih da na vlast, mimo izbora, dovedu one koji su svojevremeno uništili zemlju.

Predsednik je za TV Pink kazao da su to radile domaće službe, ali da je na nadležnim organima da utvrde koje i da li su povezane sa stranim službama.

„Mislim da znam ko stoji iza toga, ali ne bih da izlazim s tim u javnost. Nadležni organi se tim poslom bave, oni će svoj posao da urade”, rekao je Vučić.

On je podsetio da su za prisluškivanje predsednika Republike određene dugogodišnje kazne zatvora, posebno kada se to, ističe, radi iz nadležnih organa bezbednosti države.

„To je direktan pokušaj državnog udara”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Istakao je da ga to prisluškivanje nije uzdrmalo zato što zna da nije u stanju da bilo šta ukrade ili da bilo šta uradi protiv Srbije.

„Međutim, to mi govori kako i na koji način se mnogi ujedinjuju u toj nameri da sruše državu i pokušaju da dovedu na vlast one koji su uništili zemlju”, istakao je Vučić.

Do kraja 2021. prosečna plata 570 evra, penzija 270

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić veruje da će pre kraja 2021. godine prosečna plata u Srbiji biti 570 evra, a prosečna penzija preko 270 evra.

„Verujem da ćemo uspeti da pre kraja godine obezbedimo da prosečne plate u Srbiji budu 570 evra, a penzije da podignemo na preko 270 evra prosečno i to bi bio značajan uspeh za tešku godinu”, rekao je Vučić za Pink, preneo je Tanjug.

Vučić je rekao da će, ukoliko rast bude preko pet odsto BDP, do kraja 2021. godine biti još jedno povećanje i plata i penzija, te da će biti obezbeđeno i više jednokratnih davanja za penzionere.

„Nama se pokazalo iskustvo sa davanjem 100 evra kao izuzetno jer je podiglo i potrošnju i ekonomski optimizam”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija ubedljivo najbolje u Evropi podnela ekonomski teret krize zbog koronavirusa i najavio više „pozitivnih iznenađenja za penzionere”.

Govoreći o frilenserima, koji su juče protestovali, Vučić je rekao da će država pokušati da pronađe rešenje i kompromis.

Vučić kaže da oni moraju da plate poreze, ali da i država mora da preuzme deo krivice.

„Ako oni nisu bili apsolutno sigurni da moraju da plate poreze, onda i mi moramo da sagledamo, da napravimo nekakav kompromis, da vidimo da li su znali i kako je to izgledalo pre pet, četiri, tri godine”, rekao je Vučić.

On je ponovio da će od sutra penzije biti povećane 5,9, odsto, plate u javnom sektoru pet odsto, dok će minimalna zarada biti veća za oko 2.000 dinara, odnosno 6,6 odsto.

Kada je reč o povećanju plata, medicinski radnici dobiće povišicu pet odsto, dok će ostali u javnom sektoru dobiti najpre od 1. januara povećanje plate 3,5 odsto, a u aprilu dodatnih 1,5 odsto.

Povišicu će od januara dobiti i pripadnici Vojske Srbije, s tim da će oni u aprilu dobiti i dodatno povećanje od 10 odsto, koje neće biti linearno.

Predsednik je rekao da će Srbija imati veoma velika ulaganja u auto-puteve, puteve i pruge.

„Očekujemo da uložimo u gradnju i totalnu rekonstrukciju više od 1.200 kilometara regionalnih i lokalnih puteva. Plus imamo održavanje svih puteva, za šta će biti opredeljeno 27 milijardi dinara. Budžetom je predviđeno 15 milijardi u izgradnju novih puteva, ali gledaćemo to da dupliramo kako bi što više izgradili puteve u Srbiji”, istakao je Vučić.

Zapitao je koja to zemlja danas u ovo vreme gradi četiri auto-puta i uskoro počinje peti.

Srbija će 2020. godinu završiti sa stopom vladinog javnog duga od 56,8 odsto BDP, dok će na konsolidovanom nivou stopa javnog duga biti 57,8 odsto, rekao je predsednik.

Uhapsiti fašiste koji su ugasili Večnu vatru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da ga je sramota što je neko oskrnavio spomenik na Groblju oslobodiocima Beograda, odnosno ugasio Večnu vatru, i da bi što pre trebalo uhapsiti počinioce.

„Stvarno me je sramota što se ta užasna stvar dogodila u Beogradu i verujem da će ti fašisti uskoro biti uhapšeni”, rekao je za TV Pink.

„Beograd mora da čuva istinu o onom što se dešavalo u Drugom svetskom ratu i prema antifašističkoj borbi”, poručio je Vučić.

Večni plamen ponovo će, najavljuje, goreti od Badnjeg dana.

Do kraja januara najmanje četiri različite vakcine

Do kraja januara u Srbiji ćemo imati najmanje četiri vakcine protiv koronavirusa, različitih svetskih proizvođača, najavio je Vučić.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Politika, 31. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u