Pokrenut gasovod Balkanski tok u Gospođincima

Vučić je najavio da će za 10 ili 15 dana biti izneti predlozi za značajno sniženje cene priključka na gas za domaćinstva u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je jutros, nešto posle šest sati, u Gospođincima kod Žablja, novi gasovod u Srbiji, „Balkanski tok“, od bugarske do mađarske granice. Vučić je najavio da će za 10 ili 15 dana biti izneti predlozi za značajno sniženje cene priključka na gas za domaćinstva u Srbiji.

Gas od jutros kroz našu zemlju teče „Balkanskim tokom“. Srbija dobila drugi pravac snabdevanja.

Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je izvođačima na uspešno obavljenom poslu i poželeo srećnu Novu godinu.

„Ovo je za nas velika i važna stvar“, istakao je Vučić.

Predsednik je istakao da je Srbija gasovodom „Balkanski tok“ obezbedila energetsku stabilnost i bezbednost, što je važno za privlačenje novih investitora.

Vučić je u Gospođincima rekao da se s tog mesta razvodi gas kroz sistem primarnog i sekundarnog gasovoda.

Ukazao je da gas preko tog gasovoda nabavljamo po ceni do 155 dolara, uz mnogo niže troškove transporta, nego preko drugog gasovoda preko kojeg smo se do sada snabdevali.

Vučić je podsetio da je za dopremanje gasa preko Ukrajine i Mađarske u Srbiju naplaćivano dodatnih 30 dolara, plus 18 dolara za razvoz po našoj teritoriji.

„Samo na to smo trošili 48 dolara. A sada će to koštati između 12 i 14 dolara. Mislim da su to značajne uštede. Strateški ovo je veoma važno za nas“, rekao je on.

Imajući u vidu visoku cenu izgradnje gasovoda, povoljna okolnost je, kaže predsednik, što ćemo zajedno sa partnerom naplaćivati tranzitnu taksu i tako isplaćivati te troškove.

„Ovim gasom obezbeđujemo energetsku sigurnosti i dobijamo mogućnost da privučemo dodatne investitore“, rekao je predsednik.

Vučić je najavio da će gas biti doveden još u mnoge opštine u kojima ga nema, čime će dodatno biti privučeni svi koji žele da otvore fabrike.

„Nama predstoji još mnogo posla, ali ovo garantuje izvesniju i bolju budućnost. Ne znam kako će ići između Rusije i Ukrajine oko trgovinskog sporazuma, ali Srbija je uz pomoć ruskih partnera uspela da osigura snabdevanje svoje teritorije“, objasnio je.

Vučić je i u poruci na Instagramu ocenio da je danas veliki dan za Srbiju.

„Jutros, tačno u šest sati, krenuo je gas iz Bugarske i ušao u novoizgrađeni srpski gasovod. Veliki dan za Srbiju! Čestitam građanima i srećna Nova godina!“, napisao je Vučić na Instagram profilu Budućnost Srbije, uz fotografiju sa otvaranja gasovoda.

Preko gasovoda kroz Srbiju gas će ići ka Mađarskoj i BiH, a postoji mogućnost i ka drugim zemljama u regionu.

Otvaranju su prisustvovali direktor „Srbijagasa“ Dušana Bajatović, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, bivši ministar energetike Aleksandar Antić i vojvođanski premijer Igor Mirović, kao i predsednik kompanije „Energotehnika južna Bačka“ Dragoljub Zbiljić.

Bocan-Harčenko: Obezbeđena energetska stabilnost

Izgradnjom i puštanjem u rad „Balkanskog toka“, dela gasovoda „Turski tok“, od bugarske do mađarske granice, potpuno je obezbeđena energetska stabilnost i bezbednost Srbije, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

„Završen je najvažniji deo jednog od globalnih projekata naše zajedničke saradnje. Ovaj gasovod obezbediće stabilnost i samoj Srbiji daće mogućnost za dalji razvoj unutrašnje infrastrukture i potpuno će biti obezbeđena energetska stabilnost i bezbednost i stabilne isporuke energenata“, rekao je ambasador.

Dodao je da se izgradnja gasne infrastrukture potpuno uklapa u smernice privrednog razvoja, koje je uoči Nove godine izneo predsednik Srbije.

„Ovaj gasovod obezbediće i energetsku sigurnost i šireg regiona, centralne Evrope“, ukazao je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador je naveo i da će gasovod pružiti dodatne mogućnosti za Srbiju, da postane još privlačnija za ulaganja, jer postaje i tranzitna zemlja za gas.

„Ovo je stvarno najbolji poklon za Novu godinu, da čim je nova godina počela imamo jedan veliki događaj u razvoju bilateralnih odnosa“, konstatovao je ruski ambasador.

On je zahvalio svima koji su radili na izgradnji gasovoda, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je veliku zahvalnost predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Bajatović: Gas iz „Balkanskog toka“ trebaće Evropi

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da su svi gasni transportni kapaciteti, 100 odsto, u Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj, što znači da će gas iz „Balkanskog toka“ trebati Evropi.

„Ovo je veliki dan“, rekao je Bajatović i dodao da je Srbija već sada sigurna, sa smanjenjem transporta kroz Ukrajinu.

Bajatović je istakao i da je tokom izgradnje gasovoda ugrađena najsavremenija oprema, sa najsavremenijim materijalima.

Najavio je da će se razraditi planovi za ubrzanu gasifikaciju, na kojoj insistira i predsednik Aleksandar Vučić.

Bajatović je naveo da će se raditi i na projektu gasne interkonekcije Niš–Dimitrovgrad–Sofija, kao i na planu izgradnje gasovoda Beograd–Banjaluka.

„Otvoriće nam se ‘Horgoš’, što znači da smo radili u skladu sa svim evropskim principima. Imaćemo pristup Baumgartenu (gasnom čvorištu u Austriji) i, verovatno, Severnom toku 1 i 2“, rekao je Bajatović.

Dodao je da je sve urađeno u skladu sa evropskim normama i ispunjeno sve što je tražila energetska zajednica, u tehničkom, kao i u komercijalnom smislu.

Vučić: Vrlo brzo značajno niža cena priključka na gas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će vrlo brzo, već za 10 ili 15 dana, biti izneti predlozi za značajno sniženje cene priključka na gas za domaćinstva u Srbiji.

„Već od ponedeljka ćemo videti, zajedno sa predstavnicima Vlade i ‘Srbijagasa’, da pronađemo rešenje i da priključak košta značajno manje“, rekao je Vučić, nakon otvaranja gasovoda „Balkanski tok“ u Srbiji.

Na pitanje novinara kada će se plaćati priključak na gas po ceni od 780 evra, kao što je ranije najavio „Srbijagas“, Vučić je rekao da lokalne samouprave sada uzimaju najviše novca za priključak na gas na ime taksi i da građani zato odustaju da izdvoje novac za priključak na gas i da ih to izađe oko 1.200 evra.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Tanjug/RTS, 01. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u