Амерички Конгрес у Вашингтону (Фото: Reuters/Erin Scott)

Demokrate preuzimaju i Senat i zaokružuju punu vlast u SAD?

Demokrate pobedile u trci za jedno od dva mesta, dok druga trka, u kojoj takođe demokratski kandidat trenutno ima prednost, još uvek nije formalno završena

Trka na izborima za Senat, koji su u utorak održani u američkoj saveznoj državi Džordžija, neizvesna je da bi već sada znao ishod, pošto su republikanci Keli Lefler i Dejvid Perdju rame uz rame sa demokratama Rafaelom Vornokom i Džonom Osofom.

Na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova, Vornok, koji bi mogao da bude prvi Afroamerikanac iz Džordžije u Senatu ako bude izabran, vodi u odnosu na Lefler sa 50,4 odsto osvojenih glasova, dok Lefler ima 49,6 odsto, pokazuju rezultati Edison Risrča.

Demokrata Rafael Vornok proglasio je pobedu na izborima za američki Senat, dok je njegova republikanska rivalka, senatroka Keli Lefler, rekla da će iz trke na kraju izaći kao pobednica, navodi Rojters.

Prema projekcijama pojedinih medija, Vornok je pobedio u trci za Senat.

Prebrojavanje glasova se nastavlja danas.

„Idem u Senat da radim za celu Džordžiju, bez obzira za koga ste glasali na ovim izborima“, rekao je Vornork u video snimku, koji je objavljen onlajn.

Nekoliko trenutaka pre njega obratila se Lefler, koja je svojim pristalicama poručila da će pobediti na izborima.

„Na putu smo do pobede i ostajemo na njemu“, rekla je Lefler.

Predsednik SAD Donald Tramp na Tviteru tvrdi da je postojao plan o nameštaljci protiv republikanaca u ključnoj trci za Senat u Džordžiji. Demokrata Vornok proglasio je pobedu, dok zvaničnici navode da je potrebno nekoliko dana da se prebroje glasovi.

Demokrate se nadaju da će osvojiti oba mesta u Senatu i preuzeti kontrolu nad tim telom. Republikanskoj partiji je potrebno još jedno mesto da bi sačuvala većinu u Senatu.

Posle izbora 3. novembra, situacija u Senatu je postala vrlo tesna — 50 mesta osvojili su republikanci, a demokrate 48.

Tada nijedan od kandidata u Džordžiji nije dobio neophodnih 50 odsto glasova.

Republikanska partija je u prethodnom sazivu imala većinu u Senatu sa 53 predstavnika, naspram 45 demokratskih i dvoje neutralnih, koji su prišli demokratskom kokusu.

Senat je gornji dom američkog Kongresa, koji zajedno sa Predstavničkim (donjim) domom, čini zakonodavno telo SAD.

Izabrani predsednik Džo Bajden i aktuelni Donald Tramp prisustvovali su završnim mitinzima kandidata svojih partija za senatore iz Džordžije.

 

Izvor Sputnjik, 06. januar 2021.

 

Demokrate pobedile u jednoj trci, druga još neizvesna

Još nije izvesno ko će imati kontrolu nad Senatom SAD, pošto je trka za jedno od dva senatska mesta za koja se glasalo u južnoj američkoj državi Džordžija i dalje suviše neizvesna da bi pobednik bio proglašen.

Demokrate su bliže ponovnom uspostavljanju kontrole nad tim domom Kongresa zahvaljujući pobedi sveštenika Rafaela Vornoka nad senatorkom Keli Lefler na izborima u utorak, u jednoj od dva glasanja.

Američki mediji proglasile su pobedu Vornoka nad Lefler za više od 40.000 glasova u trenutku kad su bili prebrojani gotovo svi glasački listići.

„Rečeno nam je da ne možemo da pobedimo na ovim izborima, ali večeras smo dokazali da je uz nadu, trud i uz ljude na našoj strani sve moguće“, rekao je Vornok u poruci pristalicama kasno u utorak.

Na izborima za drugo mesto u Senatu, demokrata Džon Osof, producent dokumentarnih filmova, vodi sa više od 12.000 glasova prednosti u odnosu na republikanca Dejvida Perdjua, koji se bori za drugi šestogodišnji mandat.

Zbog čega su ova dva mesta ključna

Drugi krug izbora za dva mesta u Senatu bio neophodan je jer nijedan od četiri kandidata nije osvojio većinu na izborima 3. novembra, mada je Perdju vodio protiv Osofa u njihovom duelu, dok je Vornok imao prednost ispred Lefler, u konkurenciji ukupno 10 kandidata.

Ishod dve trke veoma je važan za Vašington, jer odlučuje o tome ko će imati kontrolu nad Senatom tokom prve dve godine Bajdenovog mandata, posle 20. januara, kada se održava inauguracija.

Republikanci trenutno imaju prednost od 50-48 i pobeda u jednoj ili obe trke u Džordžiji dala bi im većinu u tom telu, a samim tim i pravo da određuju dnevni red, kao i većinu u svakom od senatskih zakonodavnih odbora.

Međutim, ukoliko pobede obojica demokrata, i Vornok i Osof, odnos republikanskih i demokratskih senatora bio bi 50-50 (dva nezavisna senatora uglavnom glasaju sa demokratama), a novoizabrana potpredsednica Kamala Haris imala bi priliku da bude presudni glas u korist demokrata, u organizaciji odbora i kontrolisanju zakonodavnog kalendara.

Ukoliko republikanci osvoje kontrolu nad Senatom to bi zakomplikovalo usvajanje zakonodavnih inicijativa novog predsednika Džoa Bajdena u naredne dve godine i po svemu sudeći dovelo do dugih i napornih pregovora o kontroverznim pitanjima kao što su zdravstvena zaštita, kontrola imigracije ili regulativa u vezi sa klimatskim promenama.

Demokratska kontrola nad Senatom, ukoliko se članovi stranke budu držali ujedinjeni i glasali zajedno, mogla bi da olakša put za usvajanje Bajdenove agende.

U Džordžiji, nekadašnje republikanskom uporištu, Bajden je na izborima 3. novembra pobedio Trampa sa prednošću manjom od 12.000 glasova, od ukupno pet miliona.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Erin Scott

 

Izvor Glas Amerike, 06. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u