Trampove pristalice upale u Kapitol, policija ubila četiri demonstranta

Pristalice američkog predsednika Donalda Trampa probile su policijske barikade, kordon ispred zgrade Kongresa i ušle u kongresno zdanje

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp naredio je Nacionalnoj gardi iz država Merilend i Virdžinije da intervenišu na nasilnim protestima u Vašingtonu.

Predstavnica za štampu Bele kuće Kajli Mekenani saopštila je na svom Tviter nalogu da je predsednik Tramp pozvao na prekid nasilja i na mir.

Si-En-En izveštava da je država Virdžinija poslala 200 pripadnika svoje policije, a iz kabineta guvernera te države Ralfa Nortama potvrđeno je i da je u toku mobilizacija pripadnika Nacionalne garde.

U međuvremenu se oglasio i aktuelni potpredsednik SAD Majk Pens, koji je evakuisan iz kongresnog zdanja u trenutku kada su demonstranti upali u zgradu Kongresa.

„Nasilje i destrukcija na Kapitol hilu moraju prestati i to moraju prestati odmah. Svako ko učestvuje u protestima mora poštovati naredbe policije i momentalno napustiti zgradu Kongresa”, objavio je američki potpredsednik na svom Tviter nalogu, prenosi Tanjug.

Žena ranjena ispred sale Senata

Nakon što su pristalice Donalda Trampa nasilno upale u zgradu američkog Kongresa i prekinule zasedanje na kojem je trebalo da bude potvrđena pobeda Džo Bajdena na predsedničkim izborima, jedna žena je pogođena hicem iz vatrenog oružja ispred sale Senata i u kritičnom stanju prebačena je kolima hitne pomoći u urgentni centar Ronald Regan u Vašingtonu.

Istovremeno, Si-En-En izveštava da se ispred Kongresa demonstranti tuku sa malobrojnim pripadnicima policije koja čeka pojačanje.

Kongresmeni, potpredsednik Majk Pens, administrativno osoblje i izveštači su prisilno evakuisani kroz podzemne tunele ka jugozapadnom krilu zdanja Longvort, zbog erupcije nasilja, ali i zbog dojave o postavljenoj bombi, prenosi Politiko.

Policija prisutna u zgradi Kongresa žurno je išla od kancelarije do kancelarije i upozoravala zaposlene da se odmaknu od prozora i vrata.

Gradonačelnica Vašingtona Mjurijel Bouzer naredila je uvođenje policijskog časa od večeras u 18:00 časova do 06:00 sutra ujutru po lokalnom vremenu i apelovala na građane da ne dolaze u centar prestonice, prenosi Tanjug.

Prekinuto zasedanje Kongresa SAD

Zasedanje oba doma Kongresa SAD koji večeras treba da potvrdi pobedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima prekinuto je nakon što su pristalice odlazećeg predsednika Donalda Trampa upale u zgradu parlamenta u Vašingtonu.

U toku je evakuacija članova Kongresa SAD kojima je policija savetovala da stave gas maske, navodi Asošiejted pres.

Trampove pristalice su se prethodno sukobile s policijom koja je blokirala zgradu Kongresa nakon što su demonstranti oborili metalne barikade u podnožju stepenica ispred ulaza.

Pošto su neki demonstranti pokušali da probiju kordon, policija je bacila suzavac u masu.

Sukobi demonstranata i policije izbili su nedugo nakon što se Tramp obratio hiljadama pristalica i usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima.

„Nećemo im dozvoliti da ućutkaju vaše glasove”, rekao je Tramp pristalicama ispred Kongresa.

Nakon što je policija blokirala zgradu parlamenta, i Predstavnički dom i Senat Kongresa SAD prekinuli su debate.

Dva doma su nešto ranije počela odvojene sednice nakon što su na zajedničkom zasedanju uloženi prigovori na glasove elektora u saveznoj državi Arizona.

Na izborima 3. novembra glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa ili Bajdena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji su 14. decembra formalno birali predsednika tajnim glasanjem. Mediji su objavili da je Bajden tada dobio potrebnih 270 od 538 elektorskih glasova.

Glasovi elektora po saveznim državama zvanično se objavljuju tek danas na zajedničkom zasedanju Predstavničkog doma i Senata Kongresa SAD.

Nakon što bude objavljeno kako su glasali elektori jedne savezne države, članovi Kongresa mogu da ulože prigovor na takav ishod.

Ako pismeni prigovor na rezultat u jednoj saveznoj državi podnese najmanje po jedan član oba doma Kongresa, zajedničko zasedanje se prekida i Predstavnički dom i Senat odmah nastavljaju odvojena zasedanja.

Debata o prigovoru na glasove elektora u jednoj saveznoj državi može da traje najviše dva sata, a potom sledi glasanje. Da bi prigovor bio usvojen, a glasovi elektora u toj državi poništeni, potrebno je da za to glasa većina u oba doma, prenosi Beta.

Pošto demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, nema izgleda da bi mogla da bude osporena pobeda Bajdena nad odlazećim predsednikom, republikancem Donaldom Trampom, koji i dalje osporava rezultat izbora.

Tramp poručio demonstrantima da ostanu mirni

Pristalice američkog predsednika Donalda Trampa probile su večeras policijske barikade, kordon ispred zgrade Kongresa i ušle u kongresno zdanje.

Si-En-En izveštava da se predsednik Tramp oglasio na svom Tviter nalogu jedan sat od eskalacije protesta svojih pristalica i upada u Kongres.

„Molim vas, podržite policiju i službe bezbednosti. Oni su istinski na strani naše zemlje. Ostanite mirni”, poručio je aktuelni američki predsednik, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 06. januar 2021.

 

Trenutak upada u Kapitol (VIDEO)

Pristalice Donalda Trampa i policija sukobili su se danas ispred zgrade Kapitol Hila u Vašingtonu.

Nezadovoljni građani uspeli su da savladaju policiju i probiju blokade, te im je pošlo za rukom da uđu u zgradu, iz koje je u međuvremenu evakuisan potpredsednik SAD Majk Pens.

Na društvenim mrežama pojavio se video-snimak sukoba organa reda koji obezbeđuju zgradu i demonstranata. Na snimku se čuju građani koji skandiraju „SAD, SAD“, prenose Novosti.

Na Kapitol Hil počela je sednica na kojoj je trebalo da se potvrdi pobeda Džoa Bajdena na predsedničkim izborima, kojom je predsedavao Pens.

Zbog nereda, sednica je prekinuta.

 

Izvor Sputnjik, 06. januar 2021.

 

Tramp naredio: Vojska kreće na Kapitol

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp naredio je Nacionalnoj gardi iz država Merilend i Virdžinije da intervenišu na nasilnim protestima u Vašingtonu.

Vojska je aktivirala čitavu Nacionalnu gardu 1.100 vojnika, rekao je jedan vojni zvaničnik za Njujork tajms, a guverner Virdžinije poslao je članove Virdžinijske garde zajedno sa 200 vojnika iz Virdžinije da uguše nasilje u glavnom gradu.

Trupe se šalju kako bi ih rasporedili na Kapitol i na druge tačke oko Vašingtona. Sekretar vojske Rajan Mekarti i vršilac dužnosti ministra odbrane Kristofer Miler ovu odluku su doneli jer Trampove pristalice savlađuju policiju Kapitola. Oni takođe traže policijski čas od 18.00. do 6 sati ujutru u Vašingtonu.

Predstavnica za štampu Bele kuće Kajli Mekenani saopštila je na svom nalogu na Tviteru da je predsednik Tramp pozvao na prekid nasilja i na mir.

Si-En-En izveštava da je država Virdžinija poslala 200 pripadnika svoje policije, a iz kabineta guvernera te države Ralfa Nortama potvrđeno je i da je u toku mobilizacija pripadnika Nacionalne garde, prenosi Tanjug.

U međuvremenu se oglasio i aktuelni potpredsednik SAD Majk Pens, koji je evakuisan iz kongresnog zdanja u trenutku kada su demonstranti upali u zgradu Kongresa.

„Nasilje i destrukcija na Kapitol hilu moraju prestati i to moraju prestati odmah. Svako ko učestvuje u protestima mora poštovati naredbe policije i momentalno napustiti zgradu Kongresa“, objavio je američki potpredsednik na svom Tviter nalogu.

 

Izvor Sputnjik, 06. januar 2021.

 

Oglasio se i Bajden

„Ovo se graniči se sa pobunom i mora se završiti odmah. Pozivam ovu rulju da se povuče i dozvoli da demokratija ide napred“, rekao je Bajden obraćajući se naciji.

„U ovom trenutku naša demokratija je pod napadom bez presedana, za razliku od svega što smo videli u moderno doba. Napadom na bastion slobode: sam glavni grad“, dodao je, pozivajući američkog predsednika Donalda Trampa da se suoči sa nacijom i „zahteva kraj ovaj opsadi“.

„Ovo nije protest, ovo je pobuna“, istakao je Bajden.

Ranije danas Tramp je pozvao demonstrante da ostanu mirni nakon što su upali u zgradu Kapitola u znak protesta protiv postupka sertifikacije Izbornog koledža.

„Podržite našu policiju i policiju Kapitola. Oni su zaista na strani naše zemlje. Budite mirni!“, tvitovao je Tramp.

 

Izvor Sputnjik, 06. januar 2021.

 

Senat nastavio zasedanje

Sednica Senata nastavljena u Vašingtonu nakon što su pristalice Donalda Trampa pokušale da preokrenu rezultate predsedničkih izbora. Četiri osobe su poginule, a 52 su uhapšene. Povređeno je i 14 policajaca. Tviter, Fejsbuk i Snepčet privremeno blokirali Trampove naloge.

Zasedaju oba doma Senata, potvrđuje se jedna po jedna država. Očekuje se da će rasprava trajati još sat ili dva, nakon čega će Džozef Bajden i zvanično postati 46. predsednik SAD.

U Vašingtonu je policijski čas koji će trajati do 6 ujutru po lokalnom vremenu. Na ulicama se nalazi više od 60.000 policajaca, kao i 1.100 pripadnika Nacionalne garde. U ovom trenutku je sve mirno, javlja dopisnik RTS-a iz Vašingtona.

Većina analitičara i stručne javnosti direktno krivi za dešavanja u Vašingtonu Donalda Trampa, odnosno njegov govor pristalicama ispred Bele kuće u kome je ponovio da su izbori pokradeni i pozvao ih da krenu ka Kapitolu.

Zameraju mu da je skoro dva sata odbijao da uputi Nacionalnu gardu ispred Kongresa. On to praktično nije uradio, već je potredsednik Majk Pens nakon evakuacije pozvao sekretara za odbranu i zamolio da se Nacionalna garda uputi.

Mnogi analitičari, pre svega liberalni, pozivaju rukovodstvo republikanaca da se pozove 25. amandmankoji podrazumeva da članovi kabineta proglase Trampa nesposobnim za vršenje dužnosti i da kao privremeni predsednik bude proglašen Majk Pens.

Do inauguracije Džozefa Bajdena ostalo je 13 dana.

Šef policijske uprave Metropoliten Robert Konti naveo je da su četiri osobe poginule, a da su 52 uhapšene.

Prema njegovim rečima, nekoliko osoba je uhapšeno zbog optužbi za nošenje oružja. Naveo je da su pronađene i dve eksplozivne naprave kod sedišta republikanskog i demokratskog nacionalnog odbora, kao i hladnjak vozila na Kapitolu u kome su se nalazili molotovljevi kokteli.

Konti je istakao da je povređeno 14 policajaca.

Tviter, Snepčet i Fejsbuk privremeno su zaključali naloge predsednika SAD Donalda Trampa zbog neutemeljenih tvrdnji.

Tviter je naložio uklanjanje tri Trampove objave zbog „nasilja“, prenosi Rojters.

Osuda nasilja na Kapitol hilu

Na dešavanja u Vašingtonu reagovali su brojni svetski zvaničnici na društvenim mrežama, koji su iznenađeni, zabrinuti i šokirani aktuelnim zbivanjima i dali podršku izabranom predsedniku Džozefu Bajdenu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je šokiran scenama u Vašingtonu i da se ishod izbora mora poštovati.

Predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli rekao je da ga zabrinjavaju scene koje vidi. Španski premijer Pedro Sančes rekao je da veruje da će izabrani predsednik Džozef Bajden prevazići ovo vreme tenzija i ujediniti američki narod.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson kaže sramni prizori na Kapitol hilu. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je da je šokiran scenama koje se događaju u Vašingtonu. I OEBS je osudio nasilje u Vašingtonu.

Bivši predsednik SAD, republikanac Džordž Buš, ocenio je da su dešavanja u Kongresu poput dešavanja u nekoj „banana republici“.

Šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg osudio je događaje u Vašingtonu ocenivši da se radi o neprihvatljivom napadu na demokratiju.

Izvor RTS, 7. januar 2020. 
Naslovna fotografija: AP Photo/Julio Cortez

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u