Osuda upada Trampovih pristalica u američki Kongres

„Amerika se više ne drži zacrtanog kursa i zato je izgubila svako pravo da ga postavlja, a još više da ga nameće drugima”

Zvaničnici širom sveta osudili su danas smrtonosni upad pristalica odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa u Kongres SAD u Vašingtonu i naveli da mora da bude poštovana volja građana iskazana na predsedničkim izborima 3. novembra.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da rezultati izbora moraju da budu poštovani dok je za nemire u Kongresu naveo da su to bile „šokantne scene u Vašingtonu”.

„Scene koje smo videli rezultat su laži, podele i prezira prema demokratiji, rezultat mržnje i razuzdanosti, uključujući i sa najvišeg nivoa. Ovo je istorijska prekretnica za SAD… Siguran sam da je američka demokratija jača od te mržnje”, ocenio je nemački predsednik Frank Valter, prenosi Beta.

Norveška premijerka Erna Solberg rekla je da u „demokratiji, stranka koja gubi mora da prizna svoj izborni poraz i doprinese mirnom prenosu vlasti”.

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je da „ono što se dogodilo u Vašingtonu, definitivno nije Amerika”. „Verujemo u snagu naših demokratija, verujemo u snagu američke demokratije”, naveo je Makron.

Šef Odbora za spoljne poslove u gornjem domu ruskog parlamenta Konstantin Kosačov ocenio je da su događaji u Vašingtonu pokazali da je američka demokratija počela da „šepa na obe noge“

„Ovo je nažalost, zapravo dno. To kažem bez senke zluradosti. Amerika se više ne drži zacrtanog kursa i zato je izgubila svako pravo da ga postavlja, a još više da ga nameće drugima”, rekao je ruski zvaničnik.

Ministar spoljnih poslova Irske Sajmon Koveni ocenio je da je upad u Kongres namerni napad na demokratiju Trampovih pristalica „u pokušaju da ponište slobodne i poštene izbore”.

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova rekla je da scene sa američkog Kapitola pokazuju koliko je govor mržnje opasan. „Prezir prema demokratskim institucijama nagriza prava građana i može da potkopa politički poredak”.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern je rekla da je pogrešno ono što se desilo u Vašingtonu. „Demokratija znači pravo građana da glasaju, da se njihov glas čuje i zatim mirno potvrdi ta odluka, koju nikada ne bi trebalo da poništi rulja”.

Indijski premijer Narendra Modi rekao je da je uznemiren vestima o neredima i nasilju u Vašingtonu. „Mora da se nastavi miran prenos vlasti. Ne sme se dozvoliti da se demokratski proces uništi nezakonitim protestima”, naveo je on.

„Ovo je lekcija koju treba naučiti – da su jake institucije, a ne jake ličnosti bedem bogate demokratske kulture”, ocenio je bivši potpredsednik Nigerije Atiku Abubakar.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je istovremeno „tužna i gnevna” posle upada pristalica odlazećeg američkog predsednika u Kongres i dodala da Donald Tramp snosi deo odgovornosti za to.

„Duboko žalim što Tramp novembarski izborni poraz nije priznao ni u sredu”, rekla je nemačka kancelarka novinarima i dodala da su sumnje u ishod izbora stvorile atmosferu koja je dovela do incidenata u Vašingtonu.

Zapadna demokratija je „krhka i ranjiva”, ocenio je iranski predsednik Hasan Rohani posle upada mase pristalica predsednika Donalda Trampa u Kongres SAD i upozorio svet na porast populizma.

„Ono što smo sinoć i danas videli u SAD pre svega pokazuje koliko je zapadna demokratija ranjiva i krhka”, rekao je Rohani u govoru koji je prenela državna televizija. On je rekao da su nažalost zapadne zemlje tlo za populizam uprkos napretku u industriji i nauci.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu osudio je, kako je rekao „sramotan” nasilan upad u Kongres SAD, pošto su američki poslanici potvrdili pobedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Izraelski lider je ocenio da je „američka demokratija generacijama bila inspiracija za svet i Izrael” i za njega. „Ovaj nasilni nered je potpuno suprotan vrednostima koje su bliske Amerikancima i Izraelcima. Ne sumnjam da će američka demokratija prevladati, kao što je uvek bio slučaj”, rekao je Netanjahu.

Britanski premijer Boris Džonson ocenio je kao „sramne scene” u Vašingtonu. „Sramotne scene u američkom Kongresu. SAD su branioci demokratije širom sveta, i sada je od vitalnog značaja da se prenos moći odvija mirno i uredno”, naveo je Džonson na Tviteru.

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin je izjavio da je napad na zgradu Kongresa u Vašingtonu „neprihvatljiv” i pozvao Amerikance da poštuju demokratski proces.

„Nasilje koje se desilo prošle noći u Kongresu u Vašingtonu je potpuno neprihvatljivo. Vreme za našu naciju da se ujedini i poštuje demokratski proces u SAD”, rekao je on, preneli su izraelski mediji.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel osudio je upad Trampovih pristalica u Kongres kao „napad bez presedana na američku demokratiju” i pozvao na poštovanje rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio demokrata Džozef Bajden.

Članovi Kongresa SAD potvrdili su danas pobedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima nakon što su odbacili sve prigovore na glasove elektora po saveznim državama.

Posle duge noći, obeležene upadom pristalica odlazećeg američkog predsednika u Kongres i četvoročasovnom okupacijom zgrade tokom koje su poginule četiri osobe, Bajdenova pobeda na novembarskim izborima je i zvanično potvrđena, javio je Asošiejted pres.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Andrew Harnik

 

Izvor Politika, 07. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u