Ruski patrijarh: Pretvaranje Aja Sofije u džamiju – Božija kazna za Vartolomeja

„Oduzeo si Svetu Sofiju u Kijevu pravoslavcima, pravoslavnoj crkvi, ušao si tu i uveo raskolnike – i izgubio si sopstvenu Sofiju“

Pretvaranje Aja Sofije u Istanbulu u džamiju je kazna božja za vaseljenskog patrijarha Vartolomeja koji je priznao ukrajinski raskol, smatra patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

„Neću da iznosim nikakvu kritiku na račun svog vaseljenskog kolege, ali je, bez sumnje, sve to što se kasnije dogodilo u Konstantinopolju, u Istanbulu, svedočilo o kazni Božijoj. Patrijarh Vartolomej je uveo raskolnike u kijevsku svetinju, u kijevsku Sofiju, i izgubio konstantinopoljsku Sofiju – ona je pretvorena u džamiju. Oduzeo si Svetu Sofiju u Kijevu pravoslavcima, pravoslavnoj crkvi, ušao si tu i uveo raskolnike – i izgubio si sopstvenu Sofiju“, rekao je patrijarh u tradicionalnom božićnom intervjuu na televiziji „Rusija 1“.

Prema njegovom mišljenju, teško je predstaviti „očiglednije posledice koje proizilaze iz božjih zapovesti“, i „posledice su nastupile odmah, jer je greh bio preveliki“.

Kako je rekao patrijarh, „svi zajedno“ treba da izađu iz novonastale situacije.

„Treba da se molimo jedni za druge, barem u ličnim molitvama ako je sada to teško u bogosluženjima, jer mi ne pamtimo patrijarha Vartolomeja u diptisima. Ali je potrebno da se molimo jedni za druge i da činimo kako bi ova kriza u pravoslavlju, nametnuta spolja, prošla što pre. Ruska crkva je spremna da pređe svoj deo puta kako bi taj cilj bio postignut“, rekao je patrijarh.

Vartolomej podlegao pritisku

On smatra da je, sve u svemu, razlog toga što se događa činjenica da patrijarh Vartolomej, čiji je položaj u Turskoj „veoma težak“, nije izdržao pritisak „moćne političke sile povezane sa jednom od supersila“, ne mogavši da „smogne snage“ u nekom trenutku i „kaže ne“.

S tim u vezi, poglavar Ruske pravoslavne crkve je zaključio da se logika onih koji su stajali iza vaseljenskog patrijarha i podstakli taj sukob, bila da „Rusiju, pravoslavnu Rusiju, otrgnu od pravoslavne braće i sestara na Sredozemlju i Bliskom istoku“.

„Prema mišljenju tih stratega, pravoslavlje je igralo i igra već i preveliku ulogu u formiranju duhovne i kulturne zajednice, a bez prekida pravoslavnih veza bilo je nemoguće uništiti ovu duhovnu zajednicu nekim spoljnim faktorima. Stoga je ideja prosta – otrgnuti Rusku crkvu od pravoslavnih grčkih, arapskog sveta, Bliskog istoka, kako bi pravoslavlje oslabilo“, dodao je patrijarh.

​Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je 10. jula potpisao Ukaz kojim se Aja Sofija ponovo pretvara u džamiju. Aja Sofija je spomenik svetske kulturne baštine i mnoge zemlje sveta su apelovale na Tursku da ne učini to što je naumila jer će time dovesti do raskola između hrišćanskog sveta i Turske.

Izgrađena u šestom veku za vreme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač ušavši u grad obavio molitvu u ovog bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prestonica Osmanske imperije.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

Izvor Sputnjik, 07. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u