Udruženje novinara Srbije: Pustiti Asanža na slobodu

UNS traži da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž bude pušten na slobodu do okončanja postupka po žalbi

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozdravlja odluku londonskog suda da osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža ne izruči Sjedinjenim Američkim Državama ali je zabrinuto što je sud našao da je Asanž prekršio zakon i da za njega ne važi zaštita slobode govora koju imaju novinari kao i da nije sporno što ga je američka vlada prisluškivala. Ovo je opasan presedan za slobodu štampe.

UNS traži da Asanž bude pušten na slobodu do okončanja postupka po žalbi i podseća da su Asanž i njegove kolege iz Vikiliksa dali istorijski doprinos pravu građana širom sveta da saznaju činjenice koje su vlasti od njih krile, a posebno dokaze o ratnim zločinima koje su počinile najmoćnije države na svetu. Države imaju pravo da štite svoje tajne, ali Asanž je na delu dokazao zašto novinari ne smeju da im u tome pomažu.

UNS je Asanžu 2011. godine, povodom Međunarodnog dana slobode medija, dodelio nagradu „Zora“ za slobodu medija. Asanž je prvi stranac kom je naše udruženje, jedno od najstarijih novinarskih udruženja na svetu, osnovano 1881. godine, dodelilo nagradu.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Matt Dunham

 

Izvor UNS, 04. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u