Председник Српске академије наука и уметности др Владимир Костић за говорницом поводом Дана САНУ, 19. новембар 2018. (Фото: spc.rs)

V. Kostić: Kosovo nije naše, to što pre treba shvatiti

Predsednik SANU Vladimir Kostić reagovao je na nedavnu izjavu vladike Grigorija da Kostić nije u pravu i da je „Kosovo naše“

Kosovo nije naše, to treba što pre shvatiti, ponavlja predsednik SANU Vladimir Kostić, povodom izjave vladike Grigorija da nije u pravu, i poručuje vladici da se „ostavi parola“ pod kojima se Srbi osećaju herojski.

Kostić je reagovao na izjavu vladike Grigorija, dan ranije, za Njuzmaks adrija, da Kostić nije u pravu i da je “Kosovo naše”.

“Ja potpuno prihvatam da nisam u pravu, ali pitajte vladiku da li je on u pravu. Ja sam putovao skoro i prelazio granicu, tačno su mi pokazivali delove ulice koji nisu zgodni za šetnju. Bilo bi sjajno da je Vladimir Kostić potpisao Kumanovski sporazum i Dejtonski sporazum i Briselski sporazum, onda imamo krivca i nemamo o čemu da razmišljamo”, rekao je Kostić.

On je rekao da bi pitao vladiku da li su neki od velikih srpskih prelata izdajnici.

“Je l’ Čarnojević izdajica? Ja mislim da nije. Ja i ovo što sam rekao, neka bude da nisam u pravu, ali niko u ovom narodu, uključujući Crkvu, nema tapiju nad istinom kada je Kosovo i Metohija u pitanju. Ne može niko da me ubeđuje da sam izdajnik, jer dok sam ja bio ovde, neki drugi i njihova deca su bili ušuškani u inostranstvu”, rekao je predsednik SANU.

Upitan da imenuje one koji su bili u inostranstvu dok je on sa oružjem bio na KiM, Kostić je rekao da će se oni sami pronaći u toj izjavi.

Dodao je i to status kvo ne postoji.

„Status kvo će iskoristiti oni koji žele da uobliče sopstvenu državnost i koji to čine, evo već 20 godina“.

S druge strane, rešenje nisu, tvrdi, ni inicijative poput vašingtonske.

„Bojim se da trenutno ovo što rade sa nama, da jedan vekovni konflikt pokušavaju da reše u minuti, neće doneti sreću nikome, ni nama, ni protivničkoj strani pri čemu mi taj posao nekakvog pomirenja sa susedima nismo još ni započeli, što nespremnošću njihovom i našom, što, rekao bih sasvim otvoreno, i time što nam svet ne da šansu da u taj posao krenemo“, ističe.

Da to tako i ostane, interes je geostrateških igrača.

„Ova vrsta invalidnog, osujećenog, osiromašenog Balkana, negde i nekako, u geostrateškim igrama, nazovi to paranojom Vladimira Kostića, odgovara tim velikim silama. Da kontrolišu jedan prostor koji postaje rezervni prostor Evrope“.

Na pitanje zašto, odgovara da je to moguće zarad, kako kaže, teritorijalnog podmirenja, sa novim geostrateškim igračima kakva je Turska.

Takođe i pitanje smeštaja izbeglica sa čijom se patnjom u potpunosti saoseća, ali kaže, da postoji mogućnost da je Balkan viđen kao „interni prostor“. Sa druge strane, ne misli da je pitanje jeftine radne snage razlog za odnos velikih sila prema Balkanu kakav opisuje: „Nema nas toliko puno koliko njima treba“.

Ipak, priznaje, da EU uzima najbolje i među nama i među migrantima i da se takvi stručnjaci neće više vraćati u svoju domovinu. Upravo je to razlog, kaže dalje Kostić, zašto je važno „da se mi okupimo“.

„I zato bih i hteo da kažem tom vladiki, pustite parole pod kojima se osećamo herojski i sigurno. Haj’te mi ako Boga znate da sednemo i da se dogovorimo šta je nama činiti u svetu koji se oko nas menja brzinom koju ne možemo da pratimo“.

 

Naslovna fotografija: spc.rs

 

Izvor Tanjug/KoSSev, 08. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u