Republika Srpska obeležava svoj dan, SDA negoduje, iz Srbije čestitke

Na današnji dan 1992. godine u Sarajevu Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donela je Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine

Republika Srpska danas obeležava, 9. januar, Dan Republike, a Banjaluka praznik dočekuje okićena zastavama.

Zastave su postavljene na glavnim saobraćajnicama kroz uži centar grada u ulicama Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Mladena Stojanovića, Vuka Karadžića i Aleji Svetog Save.

Zbog pandemije virusa korona, za razliku od prethodnih godina, ovaj 9. januar biće obeležen u skladu sa predloženim epidemiološkim merama.

Na zahtev bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića, Ustavni sud BiH je obeležavanje ovog praznika proglasio neustavnim.

U Republici Srpskoj se 9. januar i dalje obeležava, jer je na taj dan 1992. godine u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci na 9. januar gledaju kao na početak rata u BiH i početak etničkog čišćenja i zločina nad nesrpskim stanovništvom.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH je ranije najavio obeležavanje 9. januara i ove godine, a nakon toga je reagovala Izetbegovićeva SDA zahtevom da pravosudni organi, PIC i OHR procesuiraju organizatore obeležavanja.

Odlukom Ustavnog suda je, naime, naloženo brisanje spornih odredbi Zakona o praznicima RS-a, pa su vlasti RS u oktobru 2016. usvojile Zakon o Danu RS-a kako bi, kako je tada rečeno, implementirale odluku Ustavnog suda BiH.

U Zakonu je 9. januar potvrđen kao Dan RS.

Kao osnov za donošenje zakona vlastima je poslužio referendum iz septembra 2016., na kojem je više od 99 odsto izašlih glasača, građana Republike Srpske, na pitanje – „Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?“ odgovorilo sa „Da“.

Zvaničnici Srbije čestitali Dan Republike Srpske

Brojni srpski zvaničnici uputili su danas čestitlke povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

Čestitajući praznik građanima Republike Srpske, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je istakao da Srbiju, kada je reč o njenim specijalnim paralelnim vezama sa Srpskom, obavezuje Dejtonski sporazum, ali i raspoloženje i bratska ljubav ogromne većine građana prema sunarodnicima sa druge strane Drine.

On je naveo da Srbija poštuje sve svoje susede i teritorijalni integritet svih komšijskih država, ali da „Republiku Srpsku i srpski narod volimo i uvek ćemo ih pomagati i biti uz njih“.

„Želim građanima Republike Srpske mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost, i na tom putu, kao i do sada, imaće bratsku podršku i pomoć Srbije“, poručio je Selaković.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin čestitao je svim Srbima 9. januar – Dan Republike Srpske i poručio da je dan osnivanja Srpske praznik za sve Srbe.

Vulin je napomenuo da je Republika Srpska nastala kao otpor srpskog naroda ponavljanju jasenovačkog genocida, ne samo Srba koji žive zapadno od Drine, već otpora celokupnog srpskog naroda.

Zato je, smatra on, očuvanje Republike Srpske pravo i obaveza svih Srba, baš kao što je očuvanje Dejtonskog sporazuma i BiH obaveza Srbije kao garanta Dejtona, ali i matice i čuvara svih Srba.

„Dan Republike Srpske je praznik za sve Srbe i zato današnji praznik čestitam svim Srbima, a građanima Srpske želim da dan osnivanja Srpske slave u miru i slobodi. Mir je najviši interes srpskog naroda, a sloboda najviša vrednost zbog koje Srbi postoje“, naveo je u čestitki Vulin.

Vulin je naglasio i da Srbija i Republika Srpska nikada nisu bile bliže i jedinstvenije zahvaljujući iskrenom i upornom nastojanju Aleksandra Vučića da se Republika Srpska unaprijedi i ojača.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić čestitao je predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović i svim građanima Dan Republike Srpske, uz želje za napredak, dalji ekonomski i kulturni razvoj, očuvanje mira i stabilnosti.

Dodao je „da smo i u vremenu izazova u kojem se ceo svet našao pokazali od čega smo satkani kao narod i da je sloga i zajedništvo u nevolji nešto što će nas uvek karakterisati“.

„Siguran sam da ćemo se zajedno truditi da nastavimo plodotvornu saradnju Srbije i Republike Srpske kao dela BiH u svim oblastima koja može samo da doprinese jačanju celog regiona na mapi sveta“, naveo je u Ružić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitku povodom Dana Republike Srpske uputio je preko društvene mreže Tviter.

„U vreme dok se čitavo čovečanstvo suočava sa izazovima, važno je da negujemo saradnju i zajedništvo, gradimo temelje za mir i ekonomski prosperitet i čuvamo svoj identitet, što najbolje zna i naš narod na Kosovu i Metohiji koji je uvek uz vas“, poručio je Petković.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, čestitajući u ime svih Srba sa Kosova i Metohije i u lično ime, istiakao je da „iako zbog epidemije ove godine nismo u mogućnosti da budemo sa vama, radost današnjeg dana obasjava i raduje svakog Srbina ma gde živeo“.

“U godinama koje dolaze moramo nastaviti da negujemo naše neraskidive bratske i duhovne veze, čuvamo naš jedinstveni identitet i našu veru, i nastavimo da sarađujemo kao i do sada. Srbi širom ovih prostora znaju koliko je vaše srce veliko i koliko su svakodnevna pomoć i reči podrške značajni za opstanak naroda na ovim prostorima. Naša bratska ljubav i povezanost su nemerljivi i neraskidivi”, naveo je Rakić.

Linta čestitao Dan RS, osudio saopštenje SDA

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta čestitao je rukovodstvu i građanima Dan Republike Srpske, 9. januar i poželeo mir, razvoj napredak i uspeh na svim poljima.

Kako je naveo, Republika Srpska je nastala pre svega kao izraz volje srpskog naroda u Bosni i Hercegovini zbog nasilnog odvajanja BiH od SFRJ, a ona je garancija da će srpski narod barem u delu BiH živeti u slobodi.

U čestitki navodi i da se ne sme zaboraviti uloga Vojske RS u odbrani i da se ne smeju zaboraviti borci koji su u toj teškoj borbi položili svoje živote.

Linta ocenjuje da je Republika Srpska od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i završetka rata do danas izložena „brutalnim nasrtajima bošnjačke elite uz saglasnost i aktivno učešće dela međunarodne zajednice“ i navodi da joj je oteto 80 nadležnosti.

Prema njegovim rečima, krajnji cilj je ukidanje RS i svođenje Srba na nacionalnu manjinu, a zatim proterivanje sa svojih viševekovnih prostora kao što je to učinjeno na području Federacije BiH tokom rata.

„Jedan od načina ukidanja Republike Srpske jeste nastojanje političkog Sarajeva da se zabrani proslava Dana Republike“, ocenio je Linta.

On smatra i da je skandalozno saopštenje SDA da obeležavanje 9. januara predstavlja krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

„U pitanju je jedan od mnogih dokaza da SDA ali i druge politčke stranke sa sedištem u Sarajevu nisu odustale od ratnih ciljeva Alije Izetbegovića i stvaranja unitarne i antisrpske BiH“, zaključio je Linta.

 

Izvor B92, 9. januar 2021.

 

Čestitao i Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas u ime građana Srbije i lično ime predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović Dan RS, 9. januar.

„Godina iza nas bila je bremenita brojnim izazovima. Koliko god da su bili teški, oni su nas u isto vreme ojačali, okrenuli jedne ka drugima i pokazali da se na međusobnom razumevanju i solidarnosti temelji očuvanje najviših ljudskih i duhovnih vrednosti“, napisaao je vučić na svom Instagram nalogu.

Naglasio je „da su nam više nego ikada pre potrebni vera, jedinstvo i snaga kako bismo prebrodili sve posledice pošasti koja je uzdrmala ceo svet, ali i još više energije, nade i samopouzdanja da bismo nastavili putem razvoja i izgradnje stabilne budućnosti“.

„Upravo je očuvanje mira i stabilnosti u Republici Srpskoj, kao delu Bosne i Hercegovine, najveći podsticaj za nastavak naše čvrste i plodotvorne saradnje i veza u ekonomskom, kulturnom i svakom drugom pogledu“, naveo je Vučić.

Istakao je da će zato Srbija ostati pouzdani oslonac Republike Srpske u svim dobrim nastojanjima usmerenim ka miru, opštoj dobrobiti i boljem životu svih.

„Još jednom vam želim svako dobro. Živela Srpska! Živela Srbija“, poručio je Vučić.

 

Izvor B92, 9. januar 2020. 

 

Naslovna fotografija: Vlada Republike Srbije/Tanjug

 

BONUS VIDEO: 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u