Tramp trajno uklonjen sa Tvitera, na neodređen period sa Fejsbuka

Tviter trajno ukinuo nalog aktuelnom predsedniku SAD a demokratski kongresmeni najavljuju akciju da skinu Trampa sa vlasti i pre 20. januara

Odmah posle protesta u Vašingtonu i upada demonstranata u Kongres tviter nalog američkog predsednika Donalda Trampa, koji ima 88 miliona pratilaca na ovoj društvenoj mreži, suspendovan je na 12 časova.

Međutim, posle toga Tramp je nastavio da tvituje pa je Tviter opet zaključao nalog, ali ovog puta trajno. Osim ovoga, ugašen je i nalog koji je Tramp koristio u predsedničkoj kampanji.

Mark Zakerberg, šef Fejsbuka i Instagrama, takođe je suspendovao Trampa ali samo na dve nedelje, dok se ne dok se ne završi mirna tranzicija vlasti u SAD. Zakerberg smatra da na to ima pravo jer Trampovo korišćenje ovih mreža tokom ovog perioda „predstavlja prevelik rizik”. Osim toga šef Fejsbuka je osudio korišćenje njegovih platformi za „podsticanje nasilne pobune protiv demokratski izabrane vlasti”.

Osim nevolja na društvenim mrežama, Trampu sada preti i smena sa vlasti, pre 20. januara.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi sastala se sinoć sa demokratama iz Donjeg doma Kongresa da razmotre pokretanje postupka opoziva Trampa, uprkos tome što mu mandat ističe za nekoliko dana.

Troje poslanika demokrata u Predstavničkom domu planira da u ponedeljak pokrene postupak opoziva (impičment) Trampa, javio je AP pozivajući se na upućene izvore. Ako do toga dođe, Donji dom Kongresa, u kojem demokrate imaju većinu, sredinom sledeće nedelje mogao bi da glasa o opozivu Trampa.

Ako bi ga i Senat osudio, moglo bi da mu bude zabranjeno da se ponovo kandiduje za šefa države 2024. godine, a možda i doživotno.

Tramp je osudio nasilje rekavši da su demonstranti „oskrnavili sedište američke demokratije. Oni koji su počinili nasilje ne predstavljaju našu zemlju, a oni koji su prekršili zakon, platiće“.

Tramp je svojim pristalicama poručio da mu je bila najveća čast u životu služiti im kao predsednik. Rekao je da zna da su razočarani i dodao „želim da znate da naše neverovatno putovanje tek počinje, piše „Dojče vele”.

Odlazeći predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da neće prisustvovati inauguraciji svog naslednika na čelu države Džozefa Bajdena.

„Za sve one koji pitaju, neću doći na inauguraciju 20. januara,“, napisao je Tramp na Tviteru, pre nego su mu ukinuli nalog.

 

Izvor Politika, 09. januar 2021.

 

Grenelova poruka Bajdenu i Harisovoj

Ričard Grenel, blizak saradnik američkog predsednika Donalda Trampa uputio je putem Tvitera moćnu poruku budućem američkom predsedniku Džou Bajdenu i potpredsednici Kamali Haris.

– Hej Džo Bajden i Kamala Haris, nek vam je sa srećom kad drugim zemljama budete kazivali da ne mogu da utišaju, cenzurišu ili zatvore svoje političke protivnike. Ova kriza je američki brend i vi slavite (privremenu) moć koja dolazi s njom – poručio je Grenel.

Društvene mreže Tviter, Fejsbuk i Instagram blokirale su naloge Donalda Trampa. Vodeći američki mediji odavno su počeli da isključuju Trampa kad govori o izbornoj krađi na predsedničkim izborima.

Brojni analitičari i medijski stručnjaci smatraju da je Tramp izložen nezapamćenoj cenzuri američkih medija.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Leah Millis

 

Izvor Sputnjik/Večernje novosti, 09. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u