Турски председник Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Michael Nagle/Bloomberg)

Erdogan bez dlake na jeziku: Svedoci smo „digitalnog fašizma“

Od danas, medijska kancelarija turskog predsednika prelazi na aplikaciju za kodirane poruke BiP, koju je razvila turska firma Turksel

Medijska kancelarija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana navodno isključuje svoje „Vocap“ grupe zbog zabrinutosti po privatnost. Potez dolazi nakon što je Ankara pozvala na nacionalni bojkot aplikacije za razmenu poruka u vlasništvu Fejsbuka.

Od ponedeljka, kancelarija prelazi na aplikaciju za kodirane poruke BiP, koju je razvila turska firma Turksel, izvestio je Blumberg pozivajući se na interne poruke objavljene u „Vocap“ grupama.

Odluka dolazi usred sve veće zabrinutosti zbog plana „Vocapa“ da započne deliti lične podatke sa svojom matičnom kompanijom Fejsbuk. Pravilo stupa na snagu 8. februara, a korisnici koji odbiju nove uslove neće moći da pristupe svojim računima na platformi za razmenu poruka.

Turska vlada, koja je koristila pitanja privatnosti za promociju domaćih aplikacija i internetskih usluga, neprijateljski je naišla na ažurirane korisničke uslove.

 

Ali Taha Koc, šef Kancelarije za digitalnu transformaciju predsedništva, objavio je u subotu izjavu u kojoj je upozorio da strane aplikacije „sadrže značajne rizike za sigurnost podataka“. Pozvao je turske građane da pređu na „lokalni i nacionalni softver“, tvrdeći da će taj potez pomoći Turskoj da zaštiti svoje podatke.

– Kao što je izjavio predsednik Redžep Tajip Erdogan, suprotstavimo se digitalnom fašizmu! – zaključio je.

Čini se da je poruka odjeknula. Turksel je izvestio da se „BiP Mesendžeru“ u protekla 24 sata pridružilo oko milion novih korisnika. Aplikacija je preuzeta više od 53 miliona puta od pokretanja 2013. godine.

U međuvremenu, turski mediji ističu istaknute pojedince koji su se pridružili egzodusu. Državna agencija Anadolu izvestila je da je visoki direktor turske kompanije za dronove Bajkar objavio da odustaje od „Vocapa“ zbog nove politike podataka i da će početi koristiti BiP, prenosi „RT“.

Erdogan je ranije upozoravao na „digitalni fašizam“, tvrdeći da bi monopolizacija kontrole podataka značila katastrofu za svet. U govoru iz novembra, rekao je da će ostati „čovek“ u digitalno doba biti jedan od najvećih izazova u budućnosti. Međutim, njegova vlast je optužena za rad platformi i veb stranica društvenih medija zbog političkih stavova koje smatra neslanim.

 

Naslovna fotografija: Michael Nagle/Bloomberg

 

Izvor Alo, 10. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u