Velike poplave na Kosovu, urušavaju se mostovi, traje evakuacija

U opštini Gnjilane evakuisano je 15 stanovnika, iz sela Mališevo, Ugljare, Bresaljce – Jabukće i Šilovo gde je srpska zajednica

Na Kosovu su poplave srušile još jedan most, a u nekoliko opština evakuisano je stanovništvo zbog opasnosti od vode. Voda je odnela most u selu Dobrošec u opštini Drenovica, prenosi prištinska Koha.

U opštini Gnjilane evakuisano je 15 stanovnika, iz sela Mališevo, Ugljare, Bresaljce – Jabukće i Šilovo gde je srpska zajednica, a nadležne službe primile su i 87 poziva za pomoć. Lokalne vlasti saopštile su da je naneta velika šteta na infrastrukturi, javnoj i privatnoj imovini, prenosi Tanjug. Naneta je velika šteta i privatnom sektoru, jer je voda ušla u brojne prodavnice.

Ranije je objavljeno da je poplavljena i opština Kamenica kao i da je voda odnela i dva mosta – jedan u ataru sela Ajnovce i drugi u selu Močare, piše portal Reporteri. Teška situacija je i u selu Koretin, a obilne kiše i poplave napravile su probleme i u drugim delovima KiM, i skoro svi putevi su u blokadi.

Ministarstvo infrastrukture objavilo je da su blokirani putevi Priština-Peć, Kamenica-Strezovac, delovi puteva u Gnjilanu, Uroševcu, put Brezovica-Šar, Priština-Mutivode i mnogi drugi. U Gnjilanu se izlila reka Miruša, dok su poplavljena sela Livoč i Eperm, piše portal Lajmi.

Teška situacija je i u Kosovu polju, a predsednik te opštine Ali Topali rekao je da su formirani timovi za procenu štete. U toj opštini došlo je i do evakuacije stanovništva iz određenih delova, a ono obavlja policija čamcima, piše Gazeta ekspres.

Takođe, došlo je i do nestanka pijaće vode u naselju Kosovo Polje i Kalabrija u Prištini.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Kosovo onlajn

 

Izvor Politika, 11. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u