Sinod SPC se ogradio od izjava vladike Grigorija

Verni narod i ukupnu javnost proteklih dana dodatno su zbunile izjave Episkopa diseldorfskog i nemačkog g. Grigorija, koje su isključivo političkog, čak i stranačkog karaktera

Verni narod i ukupnu javnost proteklih prazničnih dana, pomućenih epidemijom i stradanjem ljudi i njihove imovine u zemljotresu na Baniji, dodatno su zbunile izjave Episkopa diseldorfskog i nemačkog g. Grigorija, koje su isključivo političkog, čak i stranačkog karaktera, i nemaju dodirnih tačaka sa verom u Hrista Spasitelja ili sa misijom Pravoslavne Crkve.

Sveti Arhijerejski Sinod se oseća obaveznim da, s tim u vezi, sve one koji odnosne političke izjave pripisuju Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi ili ih na bilo koji način dovode u vezu sa njom, obavesti da se radi o isključivo ličnom stavu i angažovanju pojedinca, i to ne u svojstvu arhipastira slovesnog Naroda Božjeg nego isključivo u svojstvu građanina. Koliko je dozvoljena i blagoslovena politička ili državno-pravna aktivnost epikopâ i klirikâ o tome rasuđuje i prosuđuje, autonomno i samostalno, na osnovu svoga kanonskog poretka, isključivo Crkva.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Televizija Hram

 

Izvor spc.rs, 11. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u