Tramp mora biti uništen do kraja

Koja je svrha inicijative o opozivu Trampa u ovom trenutku? Da se oduzme pravo republikancima da ponovo kandiduju čoveka koji je dobio najveći broj glasova u istoriji stranke

Donald Tramp je posrnuo i pao, a establišment neće propustiti ovu poslednju priliku da njega i njegov pokret dotuče do smrti. U nedelju je predsedavajuća Doma Nensi Pelosi izdala zapanjujući ultimatum:

Ili će se potpredsednik Majk Pens i članovi Trampovog kabineta pozvati na 25. amandman, proglasiti predsednika „nepodobnim“ za funkciju i ukloniti ga sa nje u roku od 24 časa, ili će demokrate u Domu ponovo glasati za njegov opoziv.

Kako se Senat, koji bi morao da sasluša slučaj i održi suđenje, neće sastajati ponovo do 19. januara, dan pre nego što će Džo Bajden biti inaugurisan, postavlja se pitanje – šta se ovde događa? Zvuči apsurdno, poput žurbe da se obesi čovek koji će umreti sutradan. Ali takva je slepa mržnja koju Dom Nensi Pelosi oseća prema Donaldu Trampu.

Opšta čistka

Poslanik Džejms Klajburn iz Južne Karoline predlaže odlaganje slanja zakona o impičmentu Senatu na 100 dana, kako bi se Bajdenu pružila šansa da njegovi imenovani zvaničnici budu potvrđeni, pa da se onda optuži i osudi Tramp za pobunu u svojstvu privatnog lica.

Koja bi bila svrha opoziva predsednika koji već tri meseca nije predsednik? Odgovor je – osudom bi se republikancima oduzelo pravo da ponovo odaberu čoveka koji je dobio najveći broj glasova u istoriji njihove stranke. Demokrate u Domu žele pravo veta nad tim koga republikanci mogu da nominuju. A to je gomila koja ne prestaje da se hvali svojom privrženošću „demokratiji“.

Koje su konkretne osnove za opoziv Trampa?

U prvom nacrtu rezolucije o opozivu, zločin je, očigledno, „podsticanje na pobunu“. Ipak, u govoru ispred Kapitola u sredu Tramp je izjavio: „Navijaćemo za hrabre senatore, kongresmene i kongresmenke, a za neke od njih ćemo verovatno navijati nešto manje“. Tramp je dodao da će „svi odavde uskoro marširati do zgrade Kapitola kako bi mirno i patriotski učinili da se vaši glasovi čuju“.

Američki predsednik Donald Tramp tokom protestnog skupa ispred Kapitola, Vašington, 06. januar 2021. (Foto: AP Photo/Evan Vucci)
Američki predsednik Donald Tramp tokom protestnog skupa ispred Kapitola, Vašington, 06. januar 2021. (Foto: AP Photo/Evan Vucci)

Nigde u Trampovim izjavama nije bilo poziva na nasilje ili invaziju na zgradu Kapitola, ili na podsticanje nezakonitog ponašanja koje se dogodilo pod kupolom Kapitola u sredu popodne. Pokušaj da se Tramp osramoti i protera sa funkcije koju će ionako napustiti za 10 dana deo je opšte čistke protiv konzervativaca, republikanaca i trampovaca koja je u toku.

Tviter i Fejsbuk – društvene mreže koje je Tramp koristio kao megafone za komunikaciju sa nekih 80 miliona pratilaca – ukinuli su predsednikove lične naloge. Epl, Amazon i Gugl prekinuli su veze sa veb stranicom društvene mreže Parler, koja je popularna među konzervativcima.

Cilj velikih tehnoloških kompanija je cenzura – kako bi se ograničila Trampova sposobnost komunikacije sa njegovim sledbenicima, a zatim umanjio kapacitet prava na njihovu međusobnu komunikaciju. I ovo pozdravljaju pojedinci koji sebe vide kao sledbenike Prvog amandmana.

Sada stižu pozivi iz lokalnih medija i od kolega da Džoš Holi i Ted Kruz podnesu ostavke u Senatu. Zbog čega?

Tokom Pensovog brojanja glasova na zajedničkoj sednici 6. januara, Kruz i Holi pozvali su na raspravu o prebrojavanju izbornih glasova iz Arizone i Pensilvanije. Ono što su Holi i Kruz učinili ne samo da je dozvoljeno po poslovniku, već je i dobilo podršku više od 100 republikanskih članova Kongresa.

Klatno mora udesno

Sada je Kumulus medija, radiodifuzna kompanija koja ima više od 400 radio stanica i koja zapošljava neke od najpopularnijih konzervativnih radio voditelja u zemlji, upozorila svoje zaposlene da prestanu da sugerišu kako je Tramp bio pokraden na izborima – ili će dobiti otkaz.

Drugi čovek Kumulusa Brajan Filips u internom dopisu zaposlenima poručio je sledeće: „Nećemo tolerisati nijednu sugestiju da izbori nisu okončani. Izbori su rešeni i ne postoje alternativni prihvatljivi ‘ishodi’“. „Ako prekršite ovu politiku“, kaže Filips, „očekujte da odmah budete odstranjeni iz kompanije“.

Senka američkog predsednika Donalda Trampa prilikom obraćanja medijima (Foto: Alex Brandon/AP Photo/Shutterstock)
Senka američkog predsednika Donalda Trampa prilikom obraćanja medijima (Foto: Alex Brandon/AP Photo/Shutterstock)

Velike korporacije počele su da nalažu svojim Odborima za političku akciju da zaustave doprinose republikanskim zakonodavcima koji podržavaju Trampa. A neki od službenika iz Trampovog kabineta i pripadnika osoblja Bele kuće su ga podržali.

„Brojite svoje prijatelje kada ste na dnu“, rekao je Ričard Nikson.

Od 21. januara, demokrate će kontrolisati Senat, Predstavnički dom i Belu kuću. Velike tehnološke, poslovne i medijske kompanije će biti udružene.

Njih će, međutim, predvoditi predsednik i potpredsednik koji se nalaze na svojim pozicijama ne zbog velike kampanje koju su vodili ili sjajnih stvari koje su uradili – već zbog najmasovnijeg izlaska na birališta u istoriji tokom kojeg je 74 miliona Amerikanaca glasalo za Trampa, a 81 milion protiv Trampa.

Što se Republikanske stranke tiče, ona bi u ovim teškim danima trebalo da sledi savet Lindona B. Džonsona kada stvari krenu po zlu: „Samo čučnite kao mazga u oluji. Pustite da divlji vetar duva. Ujutru će ponovo izaći sunce“.

Američki predsednik Donald Tramp gestikulira stisnutom pesnicom tokom predizbornog skupa podrške republikanskim kandidatima za Senat iz Džordžije, Dalton, 04. januar 2021. (Foto: AP Photo/Brynn Anderson)
Američki predsednik Donald Tramp gestikulira stisnutom pesnicom tokom predizbornog skupa podrške republikanskim kandidatima za Senat iz Džordžije, Dalton, 04. januar 2021. (Foto: AP Photo/Brynn Anderson)

Za dve godine, klatno će se ponovo zaljuljati udesno, jer ulevo više nema gde da ide.

 

Preveo Radomir Jovanović/Novi Standard

 

Naslovna fotografija: Drew Angerer/Getty Images

 

Izvor Buchanan.org

 

BONUS VIDEO:

Svet
Pratite nas na YouTube-u