U Ukrajini pokrenut krivični postupak zbog Dodikove ikone

„Očekujemo da bosansko-hercegovačka strana neće koristiti ikonu u unutarpolitičkoj borbi, nego da će pomoći u okviru krivične istrage i ekspertize“, ističe Nikolenko

U Ukrajini je pokrenut krivični postupak u vezi sa nezakonitim izvozom ikone koju je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko.

„U Ukrajini ne prihvataju jezik uslovljavanja i ultimatuma člana Predsedništva BiH Milorada Dodika. Neosporna je činjenica da ikona potiče sa ukrajinske teritorije. Generalno tužilaštvo Ukrajine pokrenulo je krivični postupak zbog slučaja ilegalnog izvoza. Očekujemo da bosansko-hercegovačka strana neće koristiti ikonu u unutarpolitičkoj borbi, nego da će pomoći u okviru krivične istrage i ekspertize, kao i u tome da se ikona što pre vrati u Ukrajinu“, rekao je Nikolenko, prenosi ukrajinska agencija Unian.

On je dodao da su Ukrajina i BiH potpisnice konvencije o merama protiv krijumčarenja kulturnih dobara, prema kojoj je zabranjeno uvoziti relikvije ukradene iz muzeja ili crkava, a na zahtev druge zemlje-potpisnice konvencije neophodno je preduzeti korake u cilju vraćanja kulturnih dobara.

„Slučaj ikona“

Podsetimo da je u vreme posete Sergeja Lavrova BiH u decembru prošle godine objavljeno da je Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije pozlaćenu ikonu iz 18. veka iz Luganska.

Na ovu vest reagovala je ukrajinska ambasada u Sarajevu, koja je uputila notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH, sa zahtevom za pružanjem detaljne informacije o poreklu ikone. Ambasada Ukrajine navela je da je poklon pružanje podrške navodnoj agresivnoj politici Ruske Federacije.

Potom je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da će ikona će biti vraćena darivaocu radi daljeg razjašnjenja njene istorije preko Interpola.

U jednoj od ranijih izjava Dodik je naglasio da ikona nije ukradena i da spada u red porodičnih osveštanih ikona. Takođe je rekao da će BiH predati ikonu ukoliko Ukrajina dokaže da je tražila i pre nego što je on poklonio Lavrovu.

 

Naslovna fotografija: SRNA

 

Izvor Sputnjik, 15. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u