Lašet novi šef CDU, možda i budući kancelar Nemačke

Pobedom na izborima za šefa Hrišćansko-demokratske unije (CDU) on je sebi obezbedio mogućnost da postane kancelar nakon izbora u septembru

Delegati CDU izabrali su premijera Severne Rajne-Vestfalije Armina Lašeta za predsednika najjače nemačke stranke. Lašet važi za umerenog kandidata bliskog kancelarki. Ali, pitanje je da li će biti kandidat za kancelara.

Lašet je u drugom krugu glasanja dobio 521 glas, dok je drugi takmac Fridrih Merc ostao na 466 glasova. Prethodno u prvom krugu nijedan od trojice kandidata nije imao apsolutnu većinu. Merc je dobio 385 glasova, Lašet 380, a Norbert Retgen 224.

Na virtuelnom partijskom kongresu je učestvovao 1.001 delegat Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Zbog pravnih formalnosti, delegati će glasove morati da kovertiraju i pošalju poštom. Zvanično će tako Lašet biti izabran sledeće subote (22. januar).

Nakon izbora je Lašet rekao da je „svestan odgovornosti“ i da je pred strankom izazovna godina koju valja završiti izbornom pobedom.

Privržen kancelarki

Lašet (59) je premijer najmnogoljudnije nemačke pokrajine Severne Rajne-Vestfalije i od 2012. jedan u petoro potpredsednika CDU. Broji se u privržene saradnike Angele Merkel i Anegret Kramp-Karenbauer koja sada odlazi sa čela stranke posle samo dve godine.

Ostao je uz kancelarku i tokom snažnih kritika na njen račun zbog izbegličke politike. Ta dešavanja su u igru i vratila Fridriha Merca, starog konzervativca iz ere Helmuta Kola, koji je oko sebe okupio nezadovoljnike u CDU. No Merc je po drugi put, istina tesno, izgubio stranačke izbore.

Armin Lašet je rođen u Ahenu na krajnjem zapadu zemlje. Od 1994. bio poslanik u Bundestagu, Evropskom parlamentu i pokrajinskom parlamentu u Diseldorfu.

U trci za šefa Demohrišćana imao je važnu podršku ministra zdravlja Jensa Špana (40). Ministar je tokom pandemije postao jedan od najpopularnijih političara Nemačke, pa se špekuliše da možda cilja da bude kandidat za kancelara – do sada je ta privilegija uvek pripadala onome ko vodi stranku.

Turbulencije još traju

Sada je nervoza u CDU veća jer dugogodišnja neprikosnovena šefica partije i vlade Angela Merkel ide u penziju, posle četiri mandata na funkciji kancelarke. Stranka bi tek na proleće trebalo da odluči ko će ih predvoditi u izbornu borbu u septembru.

Među biračima se najbolje kotira čovek koji uopšte nije član CDU: bavarski premijer Markus Zeder. On je šef bavarske Hrišćansko-socijalne unije, pokrajinske stranke koja tradicionalno čini neraskidivu koaliciju sa CDU.

Ko god da bude kandidat ove opcije, imaće sve šanse da postane idući kancelar. Tokom pandemijske krize je popularnost CDU porasla, i poslednje ankete ih vide na 36-37 odsto, što je dvostruko više od Zelenih kao druge najjače stranke. Ako tako ostane, i matematički će biti nemoguća vlada bez CDU.

Naredni meseci će pokazati da li je Lašet spreman da nekom drugom prepusti kancelarsku kandidaturu. Kako god da odluči, to neće proći bez borbe. Turbulencije među Demohrišćanima još nisu gotove.

 

Izvor Dojče vele, 16. januar 2021.

 

Da sa kancelarkinog puta ne skrenemo…

Novi šef CDU Armin Lašet nastaviće putem centra koji je utabala Angela Merkel. Mora da ujedini stranku koju čeka rasprava o tome ko će biti kandidat za kancelara. Komentar Katarine Krol, urednice političke redakcije DW.

Usred pandemije, Armin Lašet je obećao stranačkim kolegama da će nastaviti kurs i politički stil Angele Merkel. Lašet želi da bude kapiten, da održi stranku i zemlju na okupu. Nikakav rizik, već poverenje i pouzdanost.

Pobedom na izborima za šefa Hrišćansko-demokratske unije (CDU) on je sebi obezbedio mogućnost da postane kancelar nakon izbora u septembru. Još nije odlučeno da li će biti kandidat, ali kao novi lider stranke ima pravo prečeg pristupa. Lašet je jasno rekao da se smatra sposobnim da bude šef Savezne vlade.

Ali, u pozadini, dva jaka rivala vrebaju šansu. Obojica se trenutno visoko kotiraju u anketama: Markus Zeder, bavarski premijer i šef CSU, i Jens Špan, ministar zdravlja i Lašetov partner u kandidaturi za vođstvo CDU. Kao ministar zdravlja tokom pandemije, Špan je naravno stalno prisutan u medijima, pa je po anketama ponekad omiljeniji čak od kancelarke.

Volja za vladanjem – to je cilj iza kojeg CDU oduvek zbija redove. Stranka ima jasnu pretenziju na vlast, i sve zavisi od kandidata koji najviše obećava. Uprkos ličnoj volji za moć, Lašet sigurno ima osećaj koji kandidat bi Demohrišćanima doneo najbolje šanse za uspeh na izborima.

U tome se Lašet razlikuje od poraženog Fridriha Merca. I to je jedan od razloga što je dobio podršku delegata na stranačkom kongresu. U izboru usmerenja, stranka se usprotivila pomeranju udesno i samim tim bila protiv Fridriha Merca koji je partiji hteo da ukleše mnogo konzervativniji, a ekonomski liberalniji profil.

Armin Lašet neće napustiti uspešnu strategiju Angele Merkel da CDU bude stranka koju biraju i oni na levom centru. Od Lašeta ne treba očekivati radikalne promene. U najboljem slučaju, on će umereno promeniti kurs, naglašavajući socijalne aspekte i zajedništvo.

Lašet će imati priliku da postane kandidat za kancelara jedino ako uspe da u potpunosti ujedini stranku. Njegov rival Fridrih Merc, međutim, snažno je delio. Ima vatrene obožavaoce koji su sada gorko razočarani.

Lašet je izabran jer je simbol posredovanja i umerenosti. Upravo prema tom stilu politike je poznata i Angela Merkel. Zato je cenjena u inostranstvu, posebno u Evropi. Tamo se smatra oličenjem strpljivog razgovora i kompromisa.

Međunarodni partneri Nemačke ne treba da računaju na lomove. Lašet će se i u spoljnoj politici držati utabane staze. On je ubeđeni Evropejac, transatlantski nastrojen, ističe unutrašnju i spoljnu bezbednost i aktivno je podržavao izbegličku politiku Angele Merkel.

Kandidujući se za mesto šefa CDU, Lašet je na prvo mesto stavio timski duh. Ne ponaša se isključivo, zrači toplinom i veselošću koja odlikuje ljude iz Porajnja. Nije on čovek hladne politike moći. Kao premijer Severne Rajne-Vestfalije, stvorio je jak tim u kabinetu, njegovi ministri su stručni i tako doprinose Lašetovoj popularnosti.

CDU je nesporno najjača stranka prema trenutnim ispitivanjima javnog mnjenja. To duguje popularnosti Angele Merkel.

Većina Nemaca, međutim, trenutno ne želi da Armin Lašet bude budući kancelar. U pandemiji, politika je nepredvidljivija nego ikad. Sve se svodi na prave odgovore na krizu i najbolje upravljanje. Sada je počeo sledeći krug u trci za naslednika Angele Merkel.

 

Autor Katarina Krol

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Markus Schreiber

 

Izvor Dojče vele, 17. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u