Navaljnom 30 dana pritvora, SAD i EU oštro osuđuju, Rusija odgovara

„Ako želite da saznate istinu, onda budite pristojni i poštujte zakone, ispunjavajte svoje obaveze, ne pribegavajte metodama diplomatskog bezobrazluka“, odgovorio je Lavrov

SAD traže od ruskih vlasti da odmah puste uhapšenog opozicionera i blogera Alekseja Navaljnog, poručio je sinoć američki državni sekretar Majk Pompeo.

„SAD snažno osuđuje rusku odluku da uhapse Alekseja Navaljnog. Vrlo smo zabrinuti da je njegovo pritvaranje poslednje u nizu pokušaja da se utišaju Navaljni i ostali opozicioni lideri, kao i nezavisni glasovi, koji su opasni za ruske vlasti”, navodi se u Pompeovom saopštenju, prenosi Tanjug.

Pompeo je dodao da „zahteva od ruske vlade da svim političkim partijama pruži fer uslove da se takmiče na izborima”.

„Aleksej Navaljni nije problem. Tražimo njegovo momentalno puštanje”, dodao je Pompeo.

I Džejk Saliven, budući savetnik za nacionalnu bezbednost budućeg američkog predsednika Džozefa Bajdena, poručio je da bi Rusija trebalo odmah da oslobodi Navaljnog.

„Navaljni bi trebalo odmah da bude oslobođen, a izvršioci nečuvenog napada na njega bi morali biti izvedeni pred lice pravde”, navodi se u Tviter objavi Salivena.

Kako prenosi Rojters, dodaje se da „napad Kremlja na život Navaljnog nije samo kršenje ljudskih prava već i uvreda za sve Ruse koji bi hteli da se čuje njihov glas”.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je stranim političarima koji kritikuju hapšenje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i traže njegovo oslobađanje, da poštuju međunarodno pravo i ruski zakon, i da se bave svojim problemima.

„Što se tiče Salivena (i drugih inostranih zvaničnika koji objavljuju unapred pripremljene komentare): poštujte međunarodno pravo, ne zadirite u nacionalno zakonodavstvo suverene države i bavite se problemima u svojoj zemlji”, napisala je Zaharova na Fejsbuku, a prenosi Sputnjik.

Na vest o hapšenju Navaljnog reagovali su i drugi svetski zvaničnici, uključujući predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, koji je ocenio da je hapšenje ruskog opozicionara nedopustivo i pozvao ruske vlasti da ga oslobode. Momentalno oslobađanje ruskog opozicionara zatražilo je i Ministarstvo spoljnih polsova Francuske. Takođe, lideri više zemalja članica EU poručili su ruskim vlastima da zahtevaju da odmah oslobode Navaljnog.

Navaljni, koji je tražen zbog kršenja uslova njegove suspendovane zatvorske kazne, uhapšen je sinoć prilikom sletanja na moskovski aerodrom Šeremetjevo, nakon povratka iz Berlina gde se lečio od navodnog trovanja, pretpostavlja se, nervnim agensom.

On je optužio Kremlj da stoji iza napada, međutim, ruski visoki zvaničnici su demantovali da stoje iza trovanja.

 

Izvor Politika, 18. januar 2021.

 

Navaljnom određen pritvor od 30 dana

Ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom određen je pritvor od 30 dana.

„Aleksej Navaljni je pritvoren na 30 dana, do 15. februara 2021. godine“, napisao je advokat opozicionara Vadim Kobzov na Tviteru.

Suđenje je održano u odeljenju policije u Moskvi.

Navaljni će u pritvoru čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. Ono je zakazano za 29. januara.

Bloger Navaljni, za kim je bila izdata poternica, vratio se u Rusiju iz Nemačke u nedelju. On je pritvoren na aerodromu.

 

Izvor Sputnjik, 18. januar 2021.

 

Lavrov o reakcijama na pritvaranje Navaljnog

Cilj izjava Zapada o pritvaranju blogera Alekseja Navaljnog je da se skrene pažnja sa krize u kojoj se nalazi liberalni model razvoja, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare.

„Vidimo kako su se sada uhvatili za jučerašnje vesti o povratku Navaljnog u Rusiju. Jasno se oseća sa kakvom radošću stižu komentari, kao prekopirani. Sa radošću, jer to omogućava zapadnim političarima da misle da na taj način mogu da skrenu pažnju sa najdublje krize u kojem se našao liberalni model razvoja“, objasnio je Lavrov.

Ruski ministar uveren je da „ne bi trebalo tražiti spoljne razloge za pravdavanje sopstvenih postupaka ili skretanje pažnje sa sopstvenih problema i kriza, već, naprotiv, treba igrati iskreno i tražiti mogućnosti za rešavanje svojih unutrašnjih problema u iskrenoj, ravnopravnoj međunarodnoj saradnji“.

„Sada niko ne može sam da se nosi sa svojim problemima bez uključivanja međunarodnih multilateralnih formata“, naglasio je on.

O materijalnim dokazima

Odgovori Nemačke na zahteve Rusije o slučaju Navaljni ne sadrže materijalne dokaze, rekao je Lavrov.

„Čitav ovaj odgovor zasnovan je isključivo na saslušanju Navaljnog i njegove supruge. To je sve što nam je predočeno, nema materijalnih dokaza, ništa o one tri boce sa navodno tragovima otrova, nema kopija toksikološkog izveštaja, nema bioloških uzoraka, nema rezultata njihove analize“, objasnio je ministar.

On je istakao da proizilazi da „Navaljni kaže: Otrovala me je ruska država i lično predsednik Putin, i da to Zapad prihvata bez ikakvog odbijanja, a zapadne zemlje nam predstavljaju činjenice samo u obliku onoga što sam Navaljni izlaže na saslušanju u nemačkoj policiji“.

„Smatram da je ovo jednostavno potpuno nepoštovanje procesa“, naglasio je šef ruske diplomatije.

Podsetio je da je stranka Alternativa za Nemačku tražila konkretne informacije od vlade Nemačke, ali nije dobila odgovor.

„A pitanja su bila vrlo konkretna: gde i ko je imao flašu tokom leta iz Omska u Berlin, da li se u vreme leta znalo da su njeni organizatori dozvolili da uzme flašu vode. Odgovor: nemačka vlada nema informacije“, nastavio je ministar.

Takav odgovor izaziva nedoumicu, jer u avionu nisu bili samo lekari, već i predstavnici nemačkih specijalnih službi.

„Ako oni ne znaju ko je koje flaše unosio u avion, to će već ostati na njihovoj savesti“, dodao je Lavrov.

Ruski ministar je skrenuo pažnju na činjenicu da su u početku davani izveštaji da je Navaljni pio čaj na aerodromu u Tomski. Kasnije se pojavila se verzija o flaši, koja je zatim zamrla i nakon toga pojavila se verzija o odeći.

„A nedavno je rečeno… da su i ranije pokušali da ga otruju, ali na kraju su otrovali Juliju Navaljnu. Kada gomila sve čudnijih činjenica dobija takav obim i brzinu, nama, sa stanovišta Ministarstva spoljnih poslova, ostaje samo jedno pitanje: gospodo Nemci, Francuzi, Šveđani, ispunite svoje međunarodne obaveze i predstavite rezultate tih analiza koje, po vama, sadrže neke, a još uvek nepoznate bojne otrove, jer se ne nalazi na spiskovima Organizacije za zabranu hemijskog oružja“, rekao je Lavrov.

Ruski ministar takođe je demantovao informacije da je Berlin Moskvi predao biomaterijal blogera Navaljnog.

„Ne znam odakle vam informacija da nam je Nemačka predala uzorke njegovih tkiva i biomaterijala. To nije tačno“, istakao je Lavrov.

On je naveo da „nema nikakvih biomaterijala, nema flaša o kojima se radi, nemamo čak ni rezultate analiza, niti toksikološki zaključak, ništa od toga“.

Ministar je podsetio da ovo nije prvi put da Rusiji nisu predočeni dokazi i činjenice u incidentima za koje je optužena. Između ostalog, Lavrov je pomenuo ubistvo Litvinjenka u Velikoj Britaniji, mešanje u američke izbore i incident sa Skripaljima.

Ako želite istinu, budite pristojni i poštujte zakone

U situaciji oko Alekseja Navaljnog, Nemačka se ponaša grubijanski, Moskva neće razgovarati tim tonom, dodao je ruski ministar.

„Ako želite da saznate istinu, onda budite pristojni i poštujte zakone, ispunjavajte svoje obaveze, ne pribegavajte metodama diplomatskog bezobrazluka, izjavljujući da vam nećemo ništa dati i po svojoj definiciji ste trovači. Nećemo tako razgovarati. Upravo to je spoljnopolitička dimenzija, za koju je odgovorno Ministarstvo spoljnih poslova u čitavoj ovoj priči. A naši partneri ne smeju se tako ponašati“, istakao je Lavrov.

Ministar je naveo da smatra da je neophodan dodatni zahtev Berlinu o situaciji oko blogera Navaljnog, kako odgovorna nemačka odeljenja ne bi smatrala da je odgovor koji je Rusija dobila kao odgovor na prethodne apele dovoljan.

„Što se tiče zahteva koje je poslalo Generalno tužilaštvo: ovo je njegov prerogativ. Mislim da bi, naravno, trebalo uputiti dodatni zahtev. Samo zato da se nemačke kolege ne bi osećale kao da su već ispunile svoje funkcije“, naglasio je Lavrov.

Komentarišući prethodni odgovor Nemačke na upite Generalnog tužilaštva Rusije, Lavrov je rekao da je to „formalni odgovor, koji je nedostojan institucije pozvane da bude odgovorna za pravne aspekte pitanja sprovođenja zakona“.

Nema osnova za pokretanje krivičnog postupka

Lavrov je naveo i da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka u vezi sa mogućim trovanjem Alekseja Navaljnog.

„Pošto kod nas u analizama Navaljnog nije pronađeno ništa što bi nagoveštavalo o trovanju bojnim otrovima, prema našem zakonodavstvu nemamo razloga da pokrenemo krivični postupak“, objasnio je on.
Ministar je naglasio da su zapadne zemlje u ovoj situaciji odbile da koriste postojeće pravne mehanizme, kako je predlagala Rusija.

„Ne vidim kako ovde može nešto dase uradi dok nam se ne pruže tražene materijale ili dok se ne sprovede eksperiment koji smo predložili. Verovatno su se uplašili. Ako su se uplašili onda im savest nije čista“, dodao je Lavrov.

Bloger Navaljni, za kim je bila izdata poternica, vratio se u Rusiju iz Nemačke u nedelju. On je pritvoren na aerodromu. Dalju meru zadržavanja Navaljnog odrediće sud, a do odluke suda, on će biti u pritvoru.

Nakon njegovog pritvaranja, američki Stejt department, šefa Evropskog saveta Šarl Mišel, lidera i ministri spoljnih poslova niza evropskih zemalja pozvali su na njegovo oslobađanje.

 

Naslovna fotografija: Aleksandr Щerbak/TASS

 

Izvor Sputnjik, 18. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u