Istraživanje: Većina Evropljana misli da je politički sistem SAD kolabirao

Većina ispitanika smatra da je američki politički sistem potpuno ili na neki način razbijen. Kako se navodi, da je razbijen smatra 81 odsto Britanaca, 71 odsto Nemaca i 66 odsto Francuza

Najnovije istraživanje pokazalo je da 32 odsto Evropljana smatra da se SAD, posle izbora Donalda Trampa za predsednika 2016. godine, ne može više verovati.

U istraživanju sprovedenom u novembru i decembru prošle godine, u kome je učestvovalo 15.000 ispitanika iz 11 zemalja EU, pokazalo se da najmanje poverenja prema Americi imaju Nemci, koji smatraju da su SAD posle Trampa nepouzdane, dok Poljaci i Mađari misle da su više pouzdana nego nepouzdana, piše američki Politiko.

Većina ispitanika smatra da je američki politički sistem potpuno ili na neki način razbijen, prenosi Tanjug. Kako se navodi, da je razbijen smatra 81 odsto Britanaca, 71 odsto Nemaca i 66 odsto Francuza. Poljska i Mađarska imaju najpovoljnije mišljenje o SAD, dok 56 odsto Mađara i 58 odsto Poljaka smatra da je američki sistem dobar.

Takođe, 55 odsto ispitanika smatra da će u roku od 10 godina Kina postati znatno moćnija od SAD, dok bi većina želela da njihova zemlja ostane neutralna u mogućem sukobu Vašingtona i Pekinga ili Moskve.

Istraživanje su sprovele kompanije Datapraksis i Jugov (YouGov).

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Morry Gash

 

Izvor Politika, 19. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u