Evropska komisija: Internet divovi su opasnost za demokratiju

Iskustva poslednjih godina pokazala su da je vreme da se tehnološki divovi suoče s vlastitom odgovornošću, da se nametnu ograničenja njihovoj nekontrolisanoj političkoj moći, rekla je Fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je da je posle odlaska Trampa potrebno suočavanje sa vlasnicima društvenih mreža koji su bivšem američkom predsedniku pomogli u širenju teorija zavere i lažnih vesti.

– Kratak je korak od teorija zavere do smrti policajca, upozorila je, aludirajući na nedavno nasilje Trampovih pristalica kad su upali u zgradu Kongresa u Vašingtonu.

– Više od 70 miliona Amerikanaca glasalo je za Trampa. Pre samo nekoliko dana, više stotina ih je upalo na vašingtonski Kapitol, u srce američke demokratije. Televizijske slike tog događaja šokirale su nas sve. To se događa kada se govor mržnje i lažne vesti šire poput vatre digitalnim medijima. Oni postaju opasnost za demokratiju, upozorila je Lajen, pozivajući Evropsku uniju da ne dopusti da tehnološki divovi ostanu bez ikakve kontrole u svojoj moći da oblikuju živote ljudi.

Trampov pokret ostaje i posle njegovog odlaska iz Bele kuće. Mobilizovao ih je preko društvenih mreža, zato treba rešiti problem digitalnih platformi koje se koriste za širenje mržnje. Smrt pet ljudi, među kojima je i policajac, prilikom napada na Kapitol dokaz je kako izgovorene reči pokreću akciju, upozorila je predsednica Evropske komisije.

To se ne događa samo u Americi: ubistvo britanske zastupnice Džo Koks u zapaljivoj atmosferi uoči referenduma o Bregzitu i proboj demonstranata pred berlinski Rajhstag pokazuje da Evropa nije imuna na iste snage, prenosi njene reči britanski Gardijan.

I u Evropi je puno onih koji se osećaju ugroženo, jako su besni i skloni teorijama zavere. Političari bi morali da obrate pažnju na njihovo nezadovoljstvo i da ih saslušaju, smatra predsednica EK. Ali, to ne znači da će moći da sve takve razuvere niti da zaustave širenje lažnih vesti. Lažne vesti moraju da se zaustave na izvoru, dakle na digitalnoj platformi.

Iskustva poslednjih godina pokazala su da je vreme da se tehnološki divovi suoče s vlastitom odgovornošću, da se nametnu demokratska ograničenja njihovoj nekontrolisanoj političkoj moći, poručila je predsednica Evropske komisije.

Komisija je predložila zakon kojim bi se govor mržnje kažnjavao na internetu i izvan njega, tako da internet kompanije snose odgovornost za sadržaj koje objavljuju. To znači da bi tehnološki giganti poput Fejsbuka i Tvitera mogli da budu kažnjeni novčanim kaznama i do šest odsto od svoje zarade ako ne budu kontrolisali šta objavljuju.

I odluka Tvitera da Trampu nakon napada na Kapitol hil blokira nalog, takođe je naglasila potrebu da se obuzda moć najmoćnijih internet kompanija, smatra bivša nemačka ministarka odbrane.

Bez obzira na to koliko je možda bilo ispravno što je Tviter isključio nalog Donalda Trampa pet minuta posle 12, tako ozbiljno uplitanje u slobodu izražavanja trebalo bi da se temelji na zakonima, a ne na kompanijskim pravilima. Trebao bi da se temelji na odlukama političara i parlamenata, a ne menadžera Silicijumske doline, ističe Ursula Fon der Lajen.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Francois Walschaerts

 

Izvor Politika, 21. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u