Građani Albanije od juče mogu da uđu u Srbiju samo sa ličnom kartom

Međudržavnim sporazumom omogućeno je i državljanima Srbije da pređu albansku granicu samo sa ličnom kartom, poručilo je albansko resorno ministarstvo

Građani Albanije od juče mogu da uđu na teritoriju Srbije samo sa ličnom kartom, saopštilo je albansko ministarstvo za Evropu i spoljne poslove. Ovako nešto omogućeno je nakon stupanja na snagu sporazuma koji su potpisali vlade dve države.

„Sada će se za sve državljane Albanije koji putuju u Srbiju smatrati kao važeća sledeća dokumenta: pasoš, diplomatski pasoš, službeni pasoš, putna isprava za ulazak (povratak) u Repuliku Albaniju, biometrijska lična karta“.

Ovim sporazumom omogućeno je i državljanima Srbije da pređu albansku granicu samo sa ličnom kartom, poručilo je ovo ministarstvo. Isto će moći da učine i sa običnim, diplomatskim ili službenim pasošem, dozvolom za prolazak i biometrijskom ličnom kartom, dodali su.

Osim građana Srbije, samo sa ličnom kartom u Albaniju mogu ući i građani Crne Gore, Severne Makedonije, BiH i Kosova*. Omogućavanje građanima Albanije da uđu na teritoriju Srbije samo sa važećom biometrijskom ličnom kartom rezultat je međudržavnog sporazuma između dve zemlje u sklopu inicijative o mini-Šengenu potpisanog početkom novembra meseca.

Odluku o ulasku samo uz ličnu kartu prethodno je usvojila Vlada Srbije navodeći da se njenom primenom stvaraju dodatni preduslovi za dalje razvijanje privredne, ekonomske, naučne, prosvetne, sportske i kulturne saradnje između dve države.

Inicijativa balkanski mini-Šengen stvorena je s ciljem eliminisanja prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala u regionu. Nju su pokrenuli predsednik Srbije i premijeri Albanije i Severne Makedonije potpisivanjem zajedničke deklaracije o regionalnoj saradnji.

Inicijativi bi, prema ovoj ideji trebalo da se pridruže sve zemlje Zapadnog Balkana, ali i Priština koja se na to obavezala potpisivanjem sporazuma o ekonomskoj normalizaciji u Vašingtonu 4. septembra ove godine. Međutim, za sada sastancima o mini Šengenu nije prisustvovao kosovski premijer, kao ni predstavnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Tanja Valič

 

Izvor KoSSev, 21. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u